Bicicletes amb poder que han de sortir de Blanes

  • Campanya de la Fundació Vicente Ferrer per evitar que les adolescents abandonin l’escola.

  • A l’entorn rural de l’Índia, on actua la Fundació, les bicicletes garanteixen rapidesa en el desplaçament fins als centres i protegeixen les noies dels assetjaments sexuals.

  • L’iniciativa, que coincideix amb el 8 de març, Dia de la Dona, té com a objectiu afavorir la llibertat de les dones i promoure el seu lideratge.

Tomàs Romero dels Voluntaris a Blanes per la Fundació Vicente Ferrer amb l’Alcalde Mario Ros. Imatge AJUNTAMENT DE BLANES

Font VOLUNTARIS A BLANES FVF

Nota pregada rebuda el 06/03/2019

La Fundació Vicente Ferrer ha posat en marxa una campanya coincidint amb el Dia de la Dona, celebrat ahir 8 de març, per evitar que les nenes de l’Índia rural abandonin l’escola quan arriben a la pubertat, coincidint amb l’etapa de secundària. L’objectiu de la Fundació és aconseguir que 1.000 nenes tinguin accés a una bicicleta amb la que puguin anar a la seva escola de manera segura i ràpida.

“Bicicletes amb poder. Amb la teva donació, l’educació de les nenes anirà sobre rodes” és el nom d’aquesta iniciativa, que fa referència al gran poder transformador d’aquest vehicle a la vida d’una adolescent de l’Índia rural.

Les bicicletes permeten desplaçar-se amb major rapidesa i seguretat perquè eviten que facin el recorregut fins l’escola caminant. Durant l’adolescència, les noies poden ser assetjades sexualment als camins i aquest vehicle redueix considerablement el nombre d’atacs.

A les zones rurals de l’Índia, pràcticament el 100% de les nenes està escolaritzada a primària, però aquesta dada baixa fins a un 40% durant l’etapa de secundària (dels 14 als 18 anys). Al país es denuncien 100 violacions al dia, més del 70% a menors d’edat. Les famílies prefereixen allunyar-les dels perills que comporten els trajectes fins a l’escola i opten perquè es quedin a casa fins que li concerten el matrimoni. Un altre de les conseqüències de l’abandonament escolar són els matrimonis precoços. L’Índia és el país que registra més casos al món en nombres absoluts, 15,5 milions, segons Unicef.

L’educació de les nenes garanteix la seva llibertat com a dones

L’any 2007, la Fundació Vicente Ferrer va iniciar el seu programa de bicicletes i, des de llavors, ha lliurat 23.685 a nens i nenes amb l’objectiu de reduir les distàncies i evitar l’abandonament escolar. “Un 41% dels joves d’Anantapur –regió on intervé la FVF, al sud del país- viu a una distància d’entre set i nou quilòmetres del centre escolar. Caminant, perden entre dues i tres hores”, afirma Krisnaveni, directora adjunta del programa d’Educació. “Algunes nenes es veuen exposades a l’assetjament sexual durant el trajecte, ja que habitualment han de passar per zones abandonades i les famílies temen per la seva seguretat”. Tot això, sumat a les practiques discriminatòries respecte a l’educació de les nenes, provoca més fracàs escolar en el seu cas.

L’objectiu final de la campanya “Bicicletes amb poder” és donar suport a l’educació de les nenes per a que tinguin l’oportunitat de seguir estudiant i arribar a ser en el futur dones lliures amb capacitat de decisió i aconseguir poc a poc promocionar el seu lideratge a les seves comunitats. Només el 0,5% de les dones ocupen llocs de responsabilitat a l’Índia, un dels índexs més baixos del món. Per això és necessari garantir la seva presència als espais de decisió. L’accés a l’educació les allunya també de costums molt arrelats a les zones rurals com els matrimonis infantils i els embarassos precoços.


Sobre Fundació Vicente Ferrer (FVF)

És una Organització No Governamental de Desenvolupament compromesa des de fa 50 anys amb el procés de transformació de zones rurals a Andhra Pradesh i Telangana (sud-est de l’Índia). Dona suport a comunitats empobrides i grups especialment vulnerables: dones i persones amb discapacitat. Aplica els seus programes a 3.662 pobles i dona suport a prop de tres milions de persones. El model de desenvolupament de la FVF a l’Índia coincideix amb el conjunt de propostes globals de l’ONU per aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) al 2030.

VOLUNTARIS BLANES DE LA FUNDACION VICENTE FERRER

Adreça correspondència: C. Bassegoda, 5, 1r 1a, 17300 BLANES

Persona de contacte a Blanes: Tomas Romero Sánchez. Telèfon 615 209 925

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *