Avui eleccions dominicanes a Blanes

DARRERA HORA

Un total de 157 persones han votat a Blanes en les Eleccions Presidencials de la República Dominicana.

Arreu de Catalunya hi ha hagut 7 seus electorals per aquests comicis, i d’aquest total a comarques gironines només n’hi ha hagut a Blanes i Girona. 

Comunicació de l’AJUNTAMENT

Rebuda el 06/07/020

Aquest passat diumenge 5 de juliol Blanes ha acollit una de les seus exteriors per votar a les Eleccions de la República Dominicana, les primeres que s’han fet a l’Amèrica Llatina des que va començar la pandèmia. Al terme de la jornada electoral, segons les dades facilitades per la Secretaria del Col•legi Electoral que va tenir la seu a Blanes, van exercir el seu dret a vot un total de 157 persones sobre un total de més de 400 electors censats al territori que podien haver-ho fet.

Calia escollir tant el partit que ocuparà la Presidència del país com als membres del Congrés. En aquest sentit, segons les dades de votació de la seu a Blanes ubicada al local social de l’Associació de Veïns de Mas Borinot-Ca n’Illes, en les eleccions a la Presidència van haver 155 paperetes vàlides i 2 de nules. Per la seva banda, en les eleccions pels Diputats hi ha hagut 147 paperetes vàlides i 10 de nul•les.

7 seus electorals

Blanes ha estat una de les 7 seus electorals exteriors de la República Dominicana que s’han arranjat per aquests comicis arreu de Catalunya. D’aquest total, a comarques gironines només n’hi ha hagut a Blanes i Girona. La resta de delegacions coordinades pel consolat dominicà han estat situades a Barcelona, Tarragona, Lleida, Mataró i Salou.

La jornada electoral d’aquest passat diumenge va començar a les 8 del matí i es va allargar fins les 6 de la tarda, i va transcórrer no tan sols amb les estrictes mesures que es contemplen en una contesa electoral, sinó també amb les sanitàries imposades per controlar la COVID-19. Per aquest motiu, abans d’entrar al local es mesurava la temperatura de tothom que hi entrava, calia fer-ho amb la obligatòria mascareta de protecció, i aplicar-se gel hidroalcohòlic.

Visita de l’alcalde i el regidor

Des de primera hora del matí el flux de persones que van acostar-se a la seu de Blanes va ser constant. L’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, acompanyat del regidor de Participació Ciutadana, Pere Lopera, i el regidor d’Alcaldia, Albert Sanz, van apropar-se a la seu electoral per saludar la delegació del Consolat de la República Dominicana que s’encarregava de la organització dels comicis.

Els i les diplomàtiques dominicanes van agrair una vegada més la col•laboració i les facilitats esmerçades per l’Ajuntament de Blanes en la organització i l’arranjament d’aquesta seu electoral perquè allotgés les votacions. Un agraïment que ja es va fer arribar als representants del consistori blanenc, així com al president de l’Associació de Veïns que s’allotja en aquest local social, Remigio Toribio, durant la visita prèvia efectuada el passat mes de juny per comprovar in situ la idoneïtat de l’espai.

Primeres eleccions des de la pandèmia

La República Dominicana ha estat el primer país de l’Amèrica Llatina que ha anat a les urnes des que va començar la pandèmia. El coronavirus ja va obligar el passat mes de maig a posposar-ho, després que al febrer la cancel•lació de les municipals ja va desencadenar unes protestes multitudinàries. Aquest diumenge, els dominicans i dominicanes han pogut escollir tant qui serà el seu nou president com la composició del seu congrés.

Per això, a la seu electoral de Blanes hi havia dues urnes dipositades al centre del local on es van anar dipositant els vots. La mecànica del procés és similar a les conteses electorals que es fan aquí amb un únic detall; un cop s’ha exercit el dret a vot s’entinta el dit de la persona i s’estampa la seva empremta en el document oficial, per evitar la picaresca que s’exerceixi el vot en dues seus diferents.

Més de 400 dominicans

Segons les dades aportades pel Consolat de la República Dominicana, els electors registrats amb dret a vot que podrien haver-se acostat el passat diumenge a la seu de Blanes oscil•la una quantitat que supera les 400 persones. Es tracta de residents de diverses localitats situades entre el sud de les comarques gironines i el nord de les comarques barcelonines, a la comarca del Maresme.

Són poblacions com ara Blanes, Lloret, Tossa, Malgrat, Pineda, Hostalric, Santa Susanna, Fogars de la Selva, Calella, Palafolls, Sant Pol, Sant Celoni, etc… Les darreres dades del cens de l’Ajuntament de Blanes actualitzades al juny indiquen que hi ha un total de 197 persones de la República Dominicana que viuen aquí. D’aquest total, hi ha 108 dones i 89 homes. En relació a la procedència dels conciutadans de Blanes, els súbdits de la República Dominicana ocupen l’11è lloc en un llistat que encapçalen Marroc, Gàmbia, Senegal, Rússia, Itàlia, Romania, Hondures, Uruguai, Ucraïna i Cuba.


Blanes allotjarà una seu de les Eleccions de la República Dominicana pels electors del sud de Girona i Maresme.

El consolat dominicà ha demanat la col·laboració de l’Ajuntament de Blanes perquè pugin votar-hi uns 400 electors d’una vintena de poblacions del territori. 

Drets de còpia de la imatge ORLANDO BARRÍA

Comunicació de l’AJUNTAMENT

Rebuda el 30/06/2020

Aquest proper diumenge, 5 de juliol, se celebren les Eleccions Presidencials, al Congrés i Municipals que tindran lloc a la República Dominicana. Donat que en aquest procés poden participar-hi els integrants de la Comunitat Dominicana residents a Catalunya, els representants del govern caribeny han estat cercant seus electorals per garantir aquest dret.

En aquest darrer sentit, el Consolat de la República Dominicana a Catalunya s’ha posat en contacte amb l’Ajuntament de Blanes per demanar la seva col·laboració en aquest sentit. Una petició que l’Alcaldia i el Departament de Participació Ciutadana aviat van atendre fent-los una proposta de cessió durant aquesta jornada electoral d’un indret que reunís les condicions més adequades.

Visita delegació

La proposta feta pel consistori blanenc ha estat que les eleccions d’aquest proper diumenge s’allotgin al Local Social de l’Associació de Veïns de Mas Borinot-Ca n’Illes, situada a l’extrem nord-est de Blanes. Per poder comprovar la idoneïtat de la proposta, una delegació del Consolat de la República Dominicana s’ha traslladat a Blanes i ha fet una visita in situ.

L’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, acompanyat del regidor de Participació Ciutadana, Pere Lopera, han rebut el representant de la República Dominicana, Carlos Salazar, en una visita que també ha comptat amb la participació del president de l’entitat veïnal, Remigio Toribio. El diplomàtic caribeny ha agraït la col·laboració i les facilitats donades pel consistori blanenc, que faran possible garantir el dret a vot dels súbdits dominicans que resideixen en aquesta part del territori.

Més de 400 votants

Segons les dades aportades pel Consolat de la República Dominicana, els electors registrats amb dret a vot que podran acostar-se el proper diumenge a la seu de Blanes oscil·la una quantitat que supera les 400 persones. Es tracta de residents de diverses localitats situades entre el sud de les comarques gironines i el nord de les comarques barcelonines.

Són poblacions com ara Blanes, Lloret, Tossa, Malgrat, Pineda, Hostalric, Santa Susanna, Fogars de la Selva, Calella, Palafolls, Sant Pol, Sant Celoni, etc… Durant la visita es van estar tractant els paràmetres relatius tant a la logística del sistema de votacions com els què tenen a veure amb les mesures de seguretat imposades per la COVID-19. En aquest darrer sentit, el local de l’entitat veïnal té la capacitat adequada i la facilitat de poder desplegar un lloc d’entrada diferent al de sortida, de manera que s’estableix un circuit diferent per a la circulació dels assistents.

Les darreres dades del cens de l’Ajuntament de Blanes, actualitzades aquest mes de juny, indiquen que en l’actualitat hi ha un total de 197 persones de la República Dominicana que viuen en aquesta localitat on comença la Costa Brava. D’aquest total, hi ha 108 dones i 89 homes. En relació a la resta de procedència dels conciutadans de Blanes, els súbdits de la República Dominicana ocupen l’11è lloc en un llistat que encapçalen Marroc, Gàmbia, Senegal, Rússia, Itàlia, Romania, Hondures, Uruguai, Ucraïna i Cuba.

Jornada Electoral

La Jornada Electoral pels comicis convocats pel govern de la República Dominicana d’aquest proper diumenge, 5 de juliol, s’allargaran en la seu delegada de Blanes durant tot el dia. En seguiment de la Llei Electoral d’aquest país caribeny, l’horari per anar a votar serà des de les 8 del matí fins les 6 de la tarda, i s’espera que tot el procés de recompte de vots i validació posterior s’allargui fins a les 12 de la mitjanit.

Des del Consolat de la República Dominicana a Catalunya ja s’ha avançat que, en cas que sigui necessari fer una segona volta de les eleccions, aquesta jornada tindria lloc d’aquí a menys d’un mes, el proper diumenge 26 de juliol. Un dia molt assenyalat a Blanes perquè se celebra el dia de la patrona del municipi, Santa Anna, culminant la Festa Major.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *