Avui a Blanes acte obert de l’Esbart

Nou curs de l’Escola de l’Esbart Joaquim Ruyra.

  • Objectiu 2019/2020: recuperar el ball de bastons de Blanes. 
  • L’entitat ofereix un primer trimestre gratuït per a tots els nois i noies que vulguin apropar-se al món de la dansa d’arrel i la cultura popular i tradicional catalanes. 
  • Una trentena de nois i noies formaran part, ja d’entrada, de l’escola, amb edats que van compreses dels 3 als 14 anys. 
  • L’escola s’ha marcat com a objectiu aquest curs recuperar els “Balls de Bastons de Blanes”, que es van deixar de fer a mitjans dels anys 60.

Bastoners de la Bisbal a la plaça dels dies feiners de Blanes. Imatge RECULLS DE BLANES

Text ESBART

Data 19/09/2019

Amb la primera setmana d’octubre comença una nova temporada l’Escola de l’Esbart Joaquim Ruyra. Un any més, l’entitat de Blanes ofereix per a totes les famílies que ho vulguin, tot un repertori d’activitats pensades a partir de la tradició, de les danses d’arrel i, sobretot, amb la intenció d’oferir formació i coneixements sobre la tradició d’arreu dels Països Catalans.

En aquesta nova temporada la intenció és oferir tot un ventall d’activitats que no es limitin, només, a l’exhibició de les danses dalt dels escenaris. És així que s’ha preparat tot un calendari, des d’aquest octubre i fins al mes de juny, amb accions de tot tipus: des de les celebracions del calendari festiu (els cicles de l’any vistos des de la cultura d’arrel), fins a intercanvis amb altres grups que treballen busquen el mateix objectiu. A més, aquesta escola ofereix activitats periòdiques amb totes les famílies participants i pretén oferir un espai d’esbarjo, dinàmic i que ajudi als joves a desenvolupar-se dintre el grup i com a persones.

Tot plegat pensat en dues vessants: la formativa, que pretén donar eines al voltant de la interpretació musical, de la dansa, la coreografia, la utilització d’elements de caràcter tradicional en la dansa o bé la rítmica, a més de donar a conèixer l’ampli llegat de la nostra tradició; i la social, on es busca ajudar als joves dansaires a conèixer quins són els referents culturals de la nostra societat, la interacció amb els altres grups de l’escola, les famílies i l’ampli teixit associatiu del què gaudeix la nostra entitat.

Per aquest curs, a més, la nostra entitat, a través de l’Escola, vol posar especial interès en la recuperació dels Balls de Bastons de Blanes. Aquestes danses, que s’emmarcarien dintre els balls de bastons tradicionals, van ser molt típiques a la nostra vila, on hi van ser presents fins a mitjans dels anys 60 del segle passat. Amb aquesta intenció, ara fa dos anys l’esbart ja es va posar en contacte amb balladors que havien executat la dansa en la seva darrera etapa. Amb ells es va fer una sessió de reconstrucció d’una de les danses que formava el ball blanenc. Ara volem reemprendre la feina de reconstrucció, documentació i, si ho aconseguim, adaptació i, de nou, donar-los-hi una nova vida a través del grup més gran de l’escola, amb l’objectiu de tornar-ho a on hauria de ser, en el seguici festiu de la Festa Major de Santa Anna.

L’Escola ofereix, durant el primer trimestre, i de manera gratuïta, la possibilitat de participar-hi i conèixer quins són els serveis i l’imaginari que se’n deriva.

Per començar, en aquest primer trimestre, s’han preparat diverses activitats que pretenen obrir l’entitat al municipi i donar-la a conèixer a tots aquells qui, fins ara, no hi han participat. És així que, una de les primeres activitats, serà un assaig obert i participatiu, unes colònies i les celebracions de festes, com la rebuda del tió de Blanes o bé les populars castanyades de Tot Sants.

Per a tothom qui vulgui més informació, l’entitat posa a disposició el correu electrònic: [email protected] així com el telèfon d’atenció 646 06 07 52 (Cristina). A més, obre una primera reunió informativa per a tots els pares, mares i tutors el dia 27 de setembre a les 20.00 h al local de l’entitat (als antics pavellons d’esports, a la plaça dels Països Catalans, cantonada amb Josep Tarradellas).

Els horaris previstos per aquest curs són:

  • Patum (nens i nenes nascuts entre el 2013 i el 2016): dimarts de 17.30h a 18.30h
  • Infantil (nens i nenes nascuts entre el 2010 i el 2012): dimecres de 18.30h a 19.30h
  • Juvenil (nens i nenes nascuts entre el 2004 i el 2009, amb la intenció de disgregar el grup): divendres de 20h a 21.30h

COORDINADORA DE BALL DE BASTONS DE CATALUNYA

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *