AMPAs i menjadors escolars a La Selva

DARRERA HORA

González (Cs): “En comptes d’ajudar a les AMPA el Consell Comarcal ha buscat la confrontació amb el departament d’Educació i segueix sense resoldre la qüestió dels menjadors escolars”

El portaveu comarcal, Miguel Ángel González, qüestiona “la instrumentalització” que està exercint el govern comarcal amb aquest assumpte “per la pugna entre JxCat i ERC” 

Nota de premsa C’s

Rebuda el 02/07/2020

El portaveu de Ciutadans (Cs) en el Consell Comarcal de la Selva, Miguel Ángel González, ha criticat la postura del tripartit que governa la institució -JxCat, IdS i PSC- perquè “en comptes d’ajudar a les AMPA han buscat la confrontació amb el departament d’Educació per la pugna que mantenen JxCat i ERC i així segueixen sense resoldre la qüestió dels menjadors escolars”.

González ha recordat que un gran nombre d’AMPA estan reclamant la gestió dels menjadors escolars “però en comptes d’atendre-les, el president del Consell Comarcal va aprofitar l’estat d’alarma per a convocar un ple urgent al maig i retornar les competències de la gestió dels menjadors escolars a la Generalitat dient, segons ell, que no existeix una base legal clara per a una contractació indirecta del servei per part de les AMPA”.

El portaveu liberal ha criticat “la instrumentalització” que el govern comarcal està fent d’aquest assumpte i que li portarà a convocar un nou ple el pròxim 7 de juliol “on el president de l’organisme intentarà desistir de la renúncia per a revertir la devolució de competències que va fer al maig emparant-se en un informe jurídic del departament d’Educació que diu exactament el mateix que l’informe tècnic usat el maig per a demanar la renúncia”.

González ha indicat que “aquestes anades i vingudes del govern comarcal amb aquest tema només estan generant incerteses i por en les AMPA” i ha qualificat la situació de “ridícula” perquè entén que si el president va retornar les competències al·legant que no existia una base legal clara per a la contractació indirecta del servei per part de les AMPA, “ara no pot dir el contrari si la base legal és la mateixa perquè no hi ha hagut ni un sol canvi legislatiu sobre aquest tema”.

“És evident que el president del Consell ha volgut escenificar un problema on no n’hi havia i a més dissimular el seu intent d’apujar-se el sou aprofitant l’estat d’alarma”, ha recalcat el conseller comarcal.En Comú Guanyem teníem raó: Esperem la revocació de la renúncia al servei de menjador escolar a la Comarca de la Selva

Drets de còpia de la imatge MONTXO A.G.

Nota de premsa COMUNS

Rebuda el 10/06/2020

El Consell Comarcal de La Selva va aprovar, el 26 de maig passat, renunciar a les competències de gestió del servei de menjador escolar amb els vots de JUNTS, PSC i Independents de la Selva, en un moment en què la preocupació de la ciutadania estava centrada en quina fase entràvem, en quant de temps seguiria l’estat d’alarma i en quan es podria retornar a la feina.

El grup d’En Comú Guanyem La Selva (representat per la portaveu, Cristina Simó regidora de Sils, i Pere Lopera, regidor de Blanes) hi vam votar en contra d’aquesta renúncia, perquè sempre hem prioritzat els interessos i les necessitats dels centres educatius, de les famílies i sobretot dels i les alumnes, dels nostres fills i filles.

Com a conseqüència de la renúncia aprovada en el Plenari de fa 15 dies, sis AMPAs de sis escoles de La Selva que fins ara han gestionat el servei de menjador, van assabentar-se que ja no ho podrien fer el proper curs 2020-21, és a dir, a tres mesos vista.

El Consell Comarcal de La Selva va basar la seva renúncia en què hi havia dubtes amb la normativa vigent i en què no hi havia cap informe jurídic al respecte, a excepció de l’informe elaborat pel propi Consell Comarcal. L’argument va ser que no podien esperar més i que s’havia de renunciar.

Pel que fa a la normativa vigent, En Comú Guanyem La Selva ja vam dir que la Llei 5/2020 (la d’acompanyament de pressupostos) donava plena cobertura jurídica a la gestió indirecta per part de les AMPAs tal i com s’estava fent fins el moment.

D’altra banda, és de destacar que el President del Consell Comarcal, Salvador Balliu, va ocultar al Plenari que hi havia un informe que estava preparant la Generalitat de Catalunya sobre aquest tema i que es lliuraria en 15 dies. I l’informe ha estat lliurat i conclou que la normativa és clara i que les AMPAs poden seguir fent la gestió indirecta dels menjadors escolars com fins ara.

El sr. Balliu també va assegurar que tots els consells comarcals farien el mateix que el de La Selva. Doncs no: cap altre consell comarcal ha aprovat una renúncia a les competències de gestió del servei de menjador escolar.

No pensem en interpretacions interessades de la Llei que vagin en contra dels interessos de la ciutadania. A la gent cal cuidar-la, cal ser responsable políticament, i més en moments complicats com els actuals provocats per la pandèmia. En el Ple del 26 de maig vam demanar que la proposta fos retirada i seguir negociant amb la Generalitat. I ara estem pendents de si en el pròxim ple del Consell Comarcal de La Selva es revocarà la renúncia a la gestió del servei de menjador escolar.


ANTECEDENTS

Comunicat rebut el 27/05/2020

En Comú Guanyem no hem estat d’acord amb la proposta de renúncia a les competències de gestió del servei de menjador escolar a la comarca de La Selva.

En primer lloc, no hem estat d’acord amb la proposta perquè entenem que estar al costat de les AMPAS (associacions de mares i pares d’alumnes) i les AFAS (associacions de famílies d’alumnes) és buscar l’acord entre els que tenen competències i no passar-se el problema d’una institució a altra.

L’acord no només ha de garantir la continuació de la gestió indirecta o directa de les vuit escoles que fins ara ho porten a la comarca de la Selva, sinó també de totes aquelles que no estan satisfetes amb el servei de menjador que ofereix EUREST.

En segon lloc, a l’hora de fer les contractacions no haurien de prevaler els preus sobre la qualitat educativa i la salut dels nens i nenes, aspectes que s’haurien de tenir en compte en la contractació del servei de menjadors escolars i que són valors i criteris que no són suficientment ponderats.

D’altra banda, els serveis de menjador són altament feminitzats i tampoc aquest és un aspecte a tenir en compte a l’hora de valorar el servei, perquè el reconeixement d’aquests llocs de treball, amb salaris dignes i amb suficients hores per a programar, segur que repercutiria en una major qualitat del servei.

En tercer lloc, nosaltres considerem que el servei de menjador que actualment es contempla com a servei social, hauria d’estar integrat dins del projecte educatiu dels centres. El fet de que sigui un servei desvinculat de la tasca educativa dels centres sovint provoca que sigui un espai de conflictes que finalment s’han de resoldre a les aules.

I en quart lloc, considerem que la data limit de 31 de maig, per a que les associacions de les escoles decideixin portar o no la gestió directa dels menjadors, no facilita reaccionar, tenint en compte la situació de la pandèmia i de les famílies que han d’atendre els seus infants. Això no és estar al costat de les famílies.

Per tot això, lamentem que el dimarts 26 de maig el Plenari del Consell Comarcal de La Selva aprovés la proposta per renunciar a les competències que li havien estat delegades pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, amb els vots en contra de Comuns (2), de la CUP (1) i de Ciutadans (1) i ERC ha preferit retirar-se del Ple per no votar en contra.

El grup de JUNTS, PSC i Independents de la Selva, que governen al Consell Comarcal, han presentat la proposta com a tècnica però han arribat a demanar la dimissió del Conseller Bargalló. Bé, si això és tècnic, què és política?

Els tres arguments de l’equip de govern del Consell eren, primer els dubtes que provoca la normativa vigent. Segon, que no hi ha cap informe tret el del Consell Comarcal que avali la gestió de les AMPAS i les AFAS. I el tercer, que porten molt de temps esperant una normativa clara que reguli els menjadors per part del Departament d’Ensenyament de la Generalitat.

En el tema de que la normativa és poc clara, hem de dir que la Llei 5/2020 (la d’acompanyament de pressupostos) que modifica la Llei 12/2009 d’Educació amb l’article 172, dóna plena cobertura a la gestió dels menjadors per part de les AMPAS i AFAS. En el text que diu: «Disposició addicional vint-i-novena. Foment de la participació de les famílies en la gestió dels centres educatius públics per mitjà de la gestió dels menjadors escolars». Amb la finalitat de promoure la participació de les famílies d’alumnes en la gestió dels centres educatius públics, les associacions de famílies poden gestionar els menjadors escolars respectius per mitjà de la subscripció de convenis de gestió amb la corresponent administració titular de la competència o la que l’exerceixi per delegació.»

Pensem que aquesta és una bona base per a continuar les negociacions entre el Consell de la Selva i el Departament d’Educació i arribar a un acord plenament satisfactori pels centres educatius, les famílies i sobre tot l’alumnat. Al contrari de la interpretació interessada i restrictiva que ha fet l’equip de govern del Consell Comarcal del que diu l’article 172, pot fonamentar la posició del Consell Comarcal que ha argumentat que no era possible la gestió per part de les AMPAS i AFAS perquè contravé la Llei de Contractes del Sector Públic.

Quant al tema de que no hi ha cap informe de la Generalitat, davant el Plenari el President del Consell Comarcal, el Sr. Balliu, ha reconegut que estan esperant un informe que el Departament es va comprometre a lliurar al Consell Comarcal en el termini de 15 dies.

I finalment, quant al tercer argument, que porten molt de temps negociant amb el Departament. Una negociació pot durar un temps indeterminat i perllongar-se en el temps fins arribar a un acord. El que no val és de forma unilateral trencar la negociació d’un dia per un altre per dir “Mira és que portem molt de temps i no arribem a cap solució”. Estem parlant d’un problema que afecta a moltes famílies. Per què tants anys negociant com ens diu el Govern del Consell de La Selva i ara tanta presa per tancar el tema?

En Comú Guanyem considerem que cal ser responsables i solucionar els problemes consensuant solucions de forma política entre les administracions. Per això vam demanar la reconsideració i retirada de la proposta, per tal que el Consell Comarcal i la Generalitat de Catalunya treballessin per arribar a un acord, que continuessin les reunions i negociacions per un acord favorable a la màxima participació en la gestió dels menjadors escolars.


RELACIONAT

L’Ajuntament de Blanes ha rebut 385 sol·licituds de Beques Menjador Escolars pel curs 2020-2021

Al llarg d’aquest mes el consistori ha assumit la organització del tràmit que gestiona el Consell Comarcal de la Selva en una Oficina d’Informació creada ex professo

Comunicació de l’AJUNTAMENT

Rebuda el 03/07/2020

Durant el passat mes de juny l’Ajuntament de Blanes ha tingut en funcionament una Oficina d’Informació i Atenció Ciutadana situada al centre del municipi, a peu de carrer, per ajudar les famílies d’aquest municipi a poder complimentar les sol·licituds per obtenir les ‘Beques Menjador Escolars’ pel proper curs 2020-2021. L’oficina ha estat donant servei continuat, de dilluns a divendres, del 8 al 15 de juny, i posteriorment es va prorrogar durant dos dies més, els passats 25 i 26 de juny.

Al llarg d’aquests dies, s’han ajudat a complimentar els fulls de sol·licitud corresponents a un total de 281 famílies, que demanaven beques menjador per a 385 nens i nenes. Aquest servei l’ha estat assumint el consistori blanenc amb caràcter excepcional, per poder ajudar en un tràmit que resulta vital per a una gran quantitat de ciutadans, i més encara en les actuals circumstàncies.

L’organisme competent per a la organització de la recepció de sol·licituds de les Beques Menjador Escolars, a les quals en tenen dret les famílies que no tenen prou recursos econòmics, és el Consell Comarcal de la Selva. És aquest organisme governamental qui s’encarrega habitualment de coordinar aquests tràmits que, enguany, ha derivat als centres escolars.

Davant la impossibilitat que els centres educatius de Blanes assumissin aquesta tasca, allarats de feina per l’esforç continuat d’haver-se d’adaptar a les noves condicions de la seva feina per la COVID-19, l’Ajuntament de Blanes va decidir fer-se’n càrrec. Per això, durant aquests dies les sol·licituds que s’han ajudat a complimentar a Blanes s’estan lliurant al Consell Comarcal de la Selva perquè el tràmit segueixi el seu curs.

Per emplenar les sol·licituds per a la obtenció de les ‘Beques Menjadors Escolars’, les famílies han comptat amb el suport d’un administratiu de l’Ajuntament de Blanes que els ha estat ajudant a fer-ho. Els formularis demanen tant les dades bàsiques dels sol·licitants (mare, pare o tutor legal) com les dels alumnes pels quals es fan les peticions de beques. En cas de disposar dels mitjans tecnològics adequats, les famílies també han pogut fer el tràmit de manera telemàtica.

Pels més desafavorits

Des que els centres escolars van haver de tancar l’activitat habitual i, per afegit, la possibilitat de fer almenys un àpat al dia en condicions, aquest servei es va substituir amb la distribució de targes-moneder. Durant les primeres etapes més dures del confinament per la COVID-19, l’Ajuntament de Blanes ja es va fer càrrec de distribuir les targetes-moneder editades pel Consell Comarcal de la Selva on s’hi ha anat assignant durant els darrers mesos diverses quantitats econòmiques, perquè les famílies poguessin seguint accedir a aquests ajuts.

Les famílies a qui es fan arribar la utilitzen per anar a comprar els productes bàsics d’alimentació i higiene, i durant els darrers mesos se’ls ha anat recarregant per a cada nova mensualitat. Fa pocs dies el Parlament de Catalunya ha aprovat la mesura de mantenir les beques menjador durant els mesos d’estiu per garantir almenys un àpat complet al dia als infants en situació de risc d’exclusió social.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *