Alumnes blanencs que no es fumen la salut

Cloenda No et fumis la salut

 

NOTA DE PREMSA FOG.-La Fundació Oncolliga Girona ha reunit mig miler  d’alumnes de 1r d’ESO a la Sala Simfònica de l’Auditori de Girona per celebrar la cloenda del programa educatiu No et fumis la salut, que pretén alertar els joves sobre els riscos que el consum de tabac comporta per a la salut i que aquest curs ha arribat a 4.035 estudiants. L’acte de cloenda se celebra cada any coincidint amb la commemoració del Dia Mundial Sense Tabac  i es converteix en una festa en la qual es posen en comú les campanyes antitabac dissenyades pels propis alumnes i es fa el lliurement de certificats.

El tabac és, juntament amb l’alcohol, la droga més consumida pels joves del nostre país. Una dada alarmant és que l’edat d’inici al consum de tabac cada cop és més primerenca. Alguns estudis assenyalen l’entrada als instituts, com un dels factors de risc per iniciar el contacte amb drogues. És per aquesta raó que el programa de prevenció de l’Oncolliga es dirigeix als nois i noies de 1r d’ESO.

El programa No et fumis la salut es va posar en marxa l’any 1999 i des d’aleshores s’ha anat introduint en bona part dels centres d’educació secundària de la demarcació de Girona. La directora del programa, Eulàlia Romera, valora molt positivament la implantació d’aquesta proposta educativa, que en aquest curs 2015-2016 ha estat seguida per un total de 4.035 alumnes gironins de secundària, 760 més que l’any anterior. Un total de 48 centres de 26 poblacions gironines diferents s’han inscrit al programa, que consta d’una sessió informativa a l’aula sobre els riscos del tabac. “Els adolescents se senten fortament motivats a experimentar alguns hàbits reservats als adults, i és una etapa en la qual el grup d’amistats influeix molt en els patrons de conducta”, explica Romera, que afegeix que amb el programa No et fumis la salut el que és pretén és precisament “donar-los eines perquè se sentin capaços de rebutjar el tabac, i així descobrir la seva autonomia i autoestima, que siguin conscients de la seva responsabilitat en la presa de decisions i que sàpiguen relacionar-se amb els altres sense deixar-se influir per la pressió del grup o la publicitat”.

Sota el lema “Fem la nostra campanya” es convida també als joves que han assistit a les xerrades a que elaborin una campanya contra el consum de tabac. Aquesta activitat consisteix en la creació de cartells, postals comercials, vinyetes còmiques, auques, etc, així com en la redacció de cartes,  SMS, poemes, contes i lletres de cançó, dirigides a persones fumadores suggerint-los que abandonin  l’hàbit de fumar. La finalitat de la campanya és proporcionar un moment més de reflexió. Els joves tenen l’oportunitat de transmetre la seva opinió sobre l’hàbit de fumar, incidint directament en el centre docent, en la família i en la població en general.

Tots els joves que participen en la campanya reben una samarreta amb un disseny creat per ells mateixos. Cada any s’escull un disseny per cada població, per la qual cosa hi ha tants dissenys com municipis participants.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *