Ajuntament de Blanes fent de bocamoll

L’Ajuntament de Blanes ha fet un comunicat on es retracta i nega la informació difosa en el cas de la noia de 8 anys que ha mort a l’hospital de Blanes (Selva).

Imatge Espill per practicar rodes de premsa

 

INFORMA AGÈNCIA CATALANA DE NOTÍCIES.- L’Ajuntament de Blanes ha canviat radicalment la seva versió sobre la conversa mantinguda entre l’alcalde, Miquel Lupiáñez, i el conseller de Salut, Toni Comín.

Al matí, a través d’un comunicat, el servei de premsa donava alguns detalls sobre la trucada entre tots dos.

Entre d’altres, i segons la primera versió del consistori, Comín havia explicat que els resultats de l’autòpsia apuntaven com a causa de la mort una sèpsia generalitzada.

El conseller també demanava que no es culpabilitzés el SEM.

També informava que el conseller havia assegurat que per fer el trasllat fins al Trueta no calia l’ambulància pediàtrica, sinó que s’hauria pogut fer amb una UCI medicalitzada si la pacient estava controlada i estabilitzada.

Segons confirma Salut, l’ambulància va trigar 2 hores i 18 minuts per arribar des de la Vall d’Hebron, a Barcelona, fins a Blanes.

Tot i facilitat aquesta informació, l’alcalde també demanava discreció. “Ara el que pertoca és discreció, silenci, prudència i fer costat a la família i als companys de classe de la nena i del seu germà, que té 14 anys”, ha dit Lupiáñez.

 

Canvi radical en la versió de l’ajuntament

Hores més tard, però, l’ajuntament ha rectificat i ha canviat de versió.

En un segon comunicat, l’alcalde assegura que la conversa era privada i que el conseller s’ha limitat a confirmar només que s’havia obert un expedient informatiu “per determinar i dirimir les responsabilitats del cas”.

L’alcalde, a més, nega que el conseller li hagi avançat “cap conclusió preliminar” sobre eventuals responsabilitats, que no s’ha fet cap valoració sobre el tipus de dispositiu sanitari que havia d’intervenir en un cas així, com tampoc cap valoració sobre com han actuat els diferents dispositiu sanitaris afectats (inclòs el SEM, especifiquen).

També nega que el titular de Salut li hagi comunicat els resultats de l’autòpsia perquè, segons l’alcalde, “està pendent de resultats definitius”.

El consistori ha admès “l’error de comunicació” i que aquest hagi causat “confusions i equívocs” en relació al cas. Així mateix, recorda que els pares de la nena han demanat discreció i demana “escrupolós respecte”.

Així mateix, afegeix que “els únics canals de comunicació vàlids” són els del Departament de Salut.

 

ANTECEDENTS:

 

a) Rectificació

24 de gen.

COMUNICAT

Davant de la repercussió de la nota de premsa emesa aquest matí per aquest Ajuntament arran del cas de l’hospital de Blanes, l’alcalde vol fer les següents puntualitzacions.

– En la conversa privada mantinguda aquest mati amb el conseller de Salut, Antoni Comín, aquest s’ha limitat a comunicar-me que el Departament de Salut havia obert un expedient informatiu per determinar i dirimir les responsabilitats del cas.

– En cap cas m’ha comunicat que la investigació estarà llesta aquest dimarts, donat que una investigació d’aquesta naturalesa requereix de molt més temps.

– Tampoc m’ha avançat cap conclusió preliminar sobre eventuals responsabilitats.

– No m’ha fet cap valoració sobre el tipus de dispositiu sanitari que ha d’intervenir en un cas d’aquesta naturalesa, ni tampoc cap valoració sobre l’actuació dels diferents dispositius sanitaris –inclòs el SEM- que han intervingut en el cas.

– En darrer lloc, tampoc m’ha comunicat el resultat de l’autòpsia, entre d’altres motius perquè aquesta està pendent de resultats definitius.

No cal recordar que els únics canals de comunicació vàlids de la Conselleria de Salut i del Conseller són els seus canals de comunicació oficials.

Lamentem que aquest error de comunicació de l’Ajuntament de Blanes hagi estat causa de confusions i equívocs en relació al cas. Recordem que els pares han demanat consideració i discreció pel dolor que estan patint, així com silenci, un escrupolós respecte i que no s’especuli més sobre el que ha passat a la seva filla.

Servei de Comunicació Ajuntament de Blanes

 

b) Nota de premsa

L’Ajuntament de Blanes està a l’espera del resultat de la investigació iniciada pel Departament de Salut de la Generalitat per aclarir la mort de la nena de 8 anys.

L’alcalde del municipi, Miquel Lupiáñez, en nom de tots els regidors i regidores del consistori, ha fet arribar el seu condol a la família, que ha demanat discreció i respecte pel dolor que estan patint.

Blanes, 24 gener 2017.- Després que va ser coneixedor d’aquest trist succés, l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, ja va iniciar aquest passat dilluns diversos contactes per interessar-se pel cas de la nena de vuit anys que va morir aquest passat diumenge a l’Hospital Comarcal de Blanes. Avui al matí ha mantingut una conversa telefònica amb el conseller de Salut de la Generalitat, Antoni Comín, qui li ha assegurat que des del departament que encapçala s’ha obert un expedient informatiu per determinar i dirimir responsabilitats.

El conseller Comín ha explicat a Miquel Lupiáñez que la investigació conclourà en breu, i determinarà si hi ha hagut alguna negligència en tot el tractament del cas. En aquest sentit, ha avançat a l’alcalde de Blanes que la focalització que s’està fent envers el SEM, el Sistema d’Emergències Mèdiques, com a culpable del procediment que ha tingut com a resultat aquest trist esdeveniment, no és atribuïble a aquest servei.

Segons Antoni Comín, per traslladar la nena des de l’Hospital Comarcal de la Selva a Blanes fins a l’Hospital Josep Trueta de Girona –un trajecte d’una mitja hora de duració- no calia una ambulància pediàtrica, i hagués estat suficient amb una UCI medicalitzada, ja que la pacient estava controlada i estabilitzada. D’altra banda, el conseller també ha confirmat a l’alcalde de Blanes que el resultat de l’autòpsia que li va ser practicada ahir indica que la nena va morir víctima d’una asèpsia generalitzada, és a dir: una infecció.

En un altre ordre de qüestions, Miquel Lupiáñez també s’ha posat en contacte amb la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, que gestiona entre d’altres centres l’Hopistal Comarcal de Blanes. Des d’aquesta institució, s’ha defensat l’actuació dels seus professionals, i s’ha mantingut que en tot moment es van seguir els protocols establerts per tractar la pacient.

Per últim l’alcalde, en nom de tots els regidors i regidores de l’Ajuntament de Blanes, també s’ha posat en contacte amb els pares de la nena, per fer-los arribar el seu condol en nom propi i de tot el consistori, així com per posar-se a la seva disposició per ajudar-los en qualsevol acció o qüestió que estigui al seu abast. Els pares han demanat consideració i discreció pel dolor que estan patint, així com silenci, un escrupolós respecte i que no s’especuli més sobre què li ha passat a la seva filla.

Servei de Comunicació Ajuntament de Blanes

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *