A l’entorn de la noia morta a Blanes

Compilació d’informacions de l’AGÈNCIA CATALANA DE NOTÍCIES

 

25.01.2017

Uns 200 veïns s’han concentrat aquest dimecres al matí a Blanes (Selva) per denunciar les retallades sanitàries després de la mort d’una nena de 8 anys mentre esperava una ambulància pediàtrica que l’havia de traslladar des de l’hospital comarcal fins al Trueta de Girona.

Critiquen que, arran de les retallades, l’hospital de Blanes ha perdut especialitats i es veuen obligats a desplaçar-se a centres d’altres poblacions.

Els veïns atribueixen la mort de la nena a les retallades sanitàries que asseguren que han patit durant els darrers anys. “No tenim maternitat, ni pediatres i, tenint un hospital gran i modern a cinc minuts, hem d’anar a Girona o a Calella”, ha criticat una de les assistents a la concentració, Imma Recio.

La nena de 8 anys va entrar a urgències a l’hospital de Blanes a les 2.33 hores de la matinada del 22 de gener.

Allà la va atendre una pediatra que, analitzant els símptomes que tenia, va iniciar el tractament per una cetoacidosis diabètica.

A les 5.52 hores, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) va rebre l’avís de l’hospital comarcal de Blanes per traslladar la nena fins a l’hospital Trueta de Girona en una ambulància de suport vital avançat pediàtrica.

La unitat es trobava a l’hospital de la Vall d’Hebron i va arribar a Blanes a les 8.10 del matí després que els professionals els qualifiquessin com a prioritat 1, que no és el de màxima urgència. En el transcurs d’aquest temps, l’estat de salut de la nena va empitjorar i va morir a Blanes.

L’àvia de la petita també ha volgut ser present a la mobilització ciutadana. Ha assegurat que la seva néta estava “sana” i que la família no s’explica què va passar.

La dona ha posat en dubte que la investigació oberta pel Departament de Salut aclareixi què va passar realment. “Volem que s’aclareixi amb la investigació però s’aclarirà el que vulguin que s’aclareixi”, ha criticat i ha assegurat que “els més dèbils mai sabran la veritat”.

La família, d’origen uruguaià, viu al barri de Quatre Vents de Blanes.

L’àvia també ha apuntat que podrien haver traslladat la nena amb una ambulància medicalitzada en comptes d’esperar que arribés la pediàtrica. D’aquestes unitats específiques n’hi ha dues que donen servei a tota Catalunya i estan a Barcelona.

“Ha estat un cop molt dur, molts dels nostres fills han anat al col·legi amb ella, i ha estat mol dur passar de veure-la jugar amb normalitat a no veure-la més”, ha afegit Imma Recio.

Un altre dels manifestants, Carles López, ha explicat que ha decidit sumar-se a la mobilització ciutadana perquè és pare i es posa en la pell de la família. “Em poso en la situació de la família, amb el patiment que està passant, i el que hem de fer és fer-los costat”, ha afirmat.

Els veïns carreguen contra la situació de l’hospital comarcal de Blanes i asseguren que no reben un tractament adequat, sobretot arran de la reorganització que ha concentrat part de les especialitats (com pediatria o cirurgia) a l’hospital de Calella. “Van buidant l’hospital, no tenim res, no tenim recursos i ho acabem pagant tots”, ha conclòs Recio.

 

24 gener 2017

Una veïna de Blanes, Loli Flores, explica que alguns veïns han convocat una manifestació per demà dimecres per dir prou a les retallades que afecten a l’hospital alhora que lamenten la mort de la nena.

Loli Flores és una de les portaveus del grup de veïns de Blanes que han convocat una manifestació arran de la mort de la nena.

 

26.01.2017

El Síndic de Greuges, Rafel Ribó, ha lamentat la petició que el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, va fer al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, perquè comprés més ambulàncies pediàtriques arran de la mort de la nena de 8 anys a Blanes.

“No puc entendre que cap governant jugui amb la vida d’un infant i amb una situació tan dramàtica”, ha criticat Ribó durant una entrevista aquest dijous al matí a ‘Els matins de TV3’.

El Síndic ha explicat que han obert una actuació d’ofici per investigar què ha passat a Blanes i ha assegurat que “seria fàcil dir que ha fallat un professional o un altre” i ha defensat “que no s’han d’extreure conclusions precipitades”.

A més, ha detallat que ja s’han estat fent algunes recomanacions respecte al funcionament del transport sanitari.

“Lamento com a persona i com a síndic que cap governant jugui amb la vida d’un infant i amb una situació tan dramàtica”, ha assegurat Ribó referint-se a les declaracions del delegat del govern espanyol a Catalunya.

“Entenc que els que representen els governs, han de ser més rigorosos a l’hora d’utilitzar aquests arguments”, ha reflexionat en veu alta.

“És indigne d’un càrrec institucional arribar a aquests nivells”, ha reblat Ribó.

Pel què fa a la investigació del cas de la nena de Blanes, Ribó ha dit que “és una situació que cal veure a fons on s’ha fallat i plantejar totes les mesures que calgui”.

“Encara no s’ha avançat en cap aspecte de la investigació, estem fent informes sobre el servei d’urgències”, ha detallat.

 

25.01.2017

El conseller de Salut, Antoni Comín, ha criticat aquest dimecres el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, després que hagi instat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a comprar més ambulàncies pediàtriques en comptes d’anar a Brussel·les, fent així referència al cas de la nena de 8 anys morta a Blanes.

“Són declaracions molt preocupants, molt inquietants”, ha dit el conseller, tot cridant Millo a tenir “responsabilitat i rigor” en parlar del cas.

“No és acceptable fer demagògia amb casos com aquest. Hem obert un expedient informatiu perquè hem d’aclarir quin és el diagnòstic del cas, i fins que no finalitzi, no podrem treure conclusions. Demano rigor i no fem demagògia”, ha sentenciat Comín en declaracions als passadissos del Parlament.

A més, el conseller ha recordat a Millo que la família de la nena “ha demanat la màxima prudència, respecte i sobrietat”. “No es pot fer una utilització política ni demagògica d’un cas com aquest”, ha conclòs.

De la mateixa manera, el conseller ha rebutjat que es pugui “parlar d’error” en la gestió del cas o en la determinació de la prioritat a l’hora d’enviar l’ambulància pediàtrica.

“L’expedient informatiu no està tancat i no precipitarem cap conclusió”, ha avisat, tot detallant que els efectius van trigar el temps que estableix el protocol per a un cas de prioritat 1.

A més, ha volgut concretar que la mort de la nena “es va produir quan els pediatres del SEM ja estaven a l’hospital de Blanes”, i per a Comín, aquest “és un fet rellevant a tenir en compte”.

En qualsevol cas, ha demanat tant a Millo com als que han criticat la resposta al cas que “no parlin des del desconeixement i la ignorància”.

“S’ha exigit que es dediqui més diners a ambulàncies, sense saber que l’única comunitat autònoma de l’Estat que disposa d’ambulàncies UCI mòbils pediàtriques és Catalunya. I a més, els recursos que tenim s’han anat consolidant, i per això faig una crida a no relacionar-ho amb les retallades perquè les ambulàncies pediàtriques es van consolidar al 2013, i per tant no hi ha hagut retallades en aquest servei”, ha afegit Comín.

 

25.01.2017

El portaveu de JxSí, Jordi Turull, ha demanat al delegat del govern espanyol, Enric Millo, que es disculpi públicament per haver vinculat la conferència a Brussel·les d’aquest dimarts amb la mort d’una nena a Blanes.

En el marc de la sessió de control al president de la Generalitat, Turull ha considerat que les declaracions de Millo “traspassen tota línia permesa de la demagògia” i les ha qualificat de “baixesa moral”.

A més, ha afegit que es tracta d’una declaracions que no són pròpies d’ell.

 

25.01.2017

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha instat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a comprar ambulàncies pediàtriques en comptes d’anar a Brussel·les per “no dir res de nou”.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha considerat que això seria més útil que gastar-se els diners de la Generalitat per fer la conferència al Parlament Europeu.

Així mateix, Millo ha afegit que té “un risc molt alt de fer el ridícul” que Puigdemont defensi a Europa que farà el que li sembli amb independència de les normes democràtiques.

“És tant com dir que se li’n refot el que diguin”. Millo ha afirmat que el 95% dels eurodiputats no van anar a la conferència i ha considerat “absolutament normal” la carta de González Pons als eurodiputats populars.

“Es gasten diners de la Generalitat per a aquest viatge i hi havia 15 persones a la comitiva. Tot això ens costa diners i temps.

Puigdemont també es podria dedicar a visitar els passadissos d’hospitals i a comprar més ambulàncies medicalitzades per a la pediatria.

Hi ha coses que podria fer que són més útils per als catalans que anar a fer un míting a Brussel·les per explicar el que ja sabem, perquè no ha dit res que no porti dient en el darrer any”, ha manifestat Millo.
25.01.2017

L’Associació el Defensor del Pacient ha demanat per carta al fiscal superior de Catalunya que obri una investigació per esclarir si hi va haver algun tipus de negligència en l’atenció de la nena de 8 anys que va morir diumenge al matí a l’hospital de Blanes (Selva).

La presidenta de l’entitat, Carmen Flores, desconfia de la investigació oberta pel Departament de Salut. “Si des de la conselleria ja consideren normal que una ambulància trigui més de dues hores en arribar i que són temps dins dels protocols, no es pot esperar que arribin a conclusions independents”, ha afirmat.

Per això, demana a la fiscalia que obri una investigació d’ofici per depurar les possibles responsabilitats que hi puguin haver.

 

24.01.2017

El Síndic de Greuges ha obert una actuació d’ofici per investigar la mort d’una nena de 8 anys a l’hospital de Blanes (Selva).

La menor va entrar a urgències del centre cap a les dues de la matinada de diumenge en estat crític i, tot i que hores més tard van activar una ambulància per traslladar-la a l’hospital Josep Trueta de Girona, va morir mentre esperava l’arribada de la unitat pediàtrica.

L’ambulància especialitzada va arribar a les 8.10 hores.

El Síndic ha iniciat la investigació per intentar aclarir les circumstàncies de la mort de la nena. Assegura que, davant de les notícies publicades, demanarà informació a Salut per conèixer per quin motiu l’ambulància va trigar hores a arribar al centre per traslladar-la al Trueta.

A més, vol saber quines característiques tenen aquest tipus d’ambulàncies pediàtriques i de quants vehicles d’aquest tipus disposa el departament.

D’altra banda, el defensor del ciutadà recorda que la menor va arribar a Urgències després d’haver passat pel CAP la tarda de dissabte, des d’on la van enviar de nou a casa. Per això, també vol aclarir l’actuació del centre d’atenció primària.

 

25 gener 2017

El conseller de Salut, Antoni Comín, diu que no es pot parlar d'”error” i que es busca esbrinar l’evolució del diagnòstic de la nena de l’hospital de Blanes per saber si es va actuar correctament

 

24 gener 2017

El delegat de CCOO a l’Hospital de Blanes, Edgar Felip, qüestiona que tardés tant, que només hi hagi dues ambulàncies medicalitzades pediàtriques a Catalunya i diu que la nena estava crítica i no podia anar amb una ambulància normal, però sí una medicalitzada per a adults, que a Blanes n’hi ha una.

 

24.01.2017

El Departament de Salut ha reconegut que la nena de 8 anys que va morir diumenge al matí a l’hospital de Blanes (Selva) requeria un trasllat a l’hospital Trueta de Girona però que els professionals que la van atendre van valorar que l’hospital de Blanes podia “mantenir estabilitzada” la seva situació clínica mentre arribava l’ambulància pediàtrica.

Segons les dades fetes públiques per Salut en un comunicat, la pacient va ingressar a urgències a les 2.33 hores de la matinada del 22 de gener i li van diagnosticar una cetoacidosis diabètica. La pediatra que la va atendre va iniciar el tractament “de forma immediata”.

El SEM va rebre l’avís per al trasllat intrahospitalari a les 5.52 i a les 6.18 van confirmar el Trueta com a centre de destí.

L’ambulància pediàtrica, provinent de la Vall d’Hebron, va arribar a Blanes a les vuit i deu però la nena va evolucionar desfavorablement i va morir “malgrat els intents de recuperar la pacient”.

El Departament de Salut ha emès un comunicat en el que estableix una cronologia de l’atenció que va rebre la nena de 8 anys que diumenge de matinada va ingressar a urgències a l’hospital de Blanes i va acabar morint.

La Direcció General d’Ordenació Professional i Regulació Sanitària ha obert un expedient informatiu per aclarir què ha passat.

Una investigació que continua oberta i sobre la qual no donaran més dades fins a tenir les conclusions definitives.

Segons ressalta Salut, la nena va ingressar al servei d’urgències a les 2.33 hores de la matinada del 22 de genera.

Allà la va atendre una pediatra que, analitzant els símptomes que tenia, va orientar el diagnòstic a una cetoacidosis diabètica.

En base a això, va iniciar el tractament “de forma immediata”.

A les 5.52 hores, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) va rebre l’avís de l’hospital comarcal de Blanes per traslladar la nena fins a l’hospital Trueta de Girona en una ambulància de suport vital avançada pediàtrica.

La unitat es trobava a l’hospital de la Vall d’Hebron.

El comunicat indica que els pediatres de Blanes i del SEM van “valorar conjuntament el cas” i el van qualificar com a prioritat 1.

En argot mèdic això vol dir que, tot i que la pacient necessitava un trasllat a un altre centre mèdic per al seu tractament, l’hospital en la qual estava ingressada la podia “mantenir estabilitzada” mentre arribava l’ambulància que l’havia de dur al Trueta.

A les 8.10 hores va arribar l’ambulància a l’hospital comarcal de Blanes.

El SEM assegura que dues hores i vint minuts compleix els “estàndards” de temps per a aquest tipus d’intervencions.

Segons Salut, en el transcurs aquest període de temps l’evolució de la nena va ser “desfavorable” i va acabar morint, malgrat “els intents per recuperar la pacient”.

Salut acaba el comunicat demanant respecte pel dol de la família i “responsabilitat i ètica professional” a totes les parts implicades.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *