Pla de futur per Nylstar?

Nylstar vol arribar a produir 250 tones de fil al mes d’aquí a un any i preveu donar feina a un centenar de treballadors
La tèxtil de Blanes farà productes d’alt valor afegit i ha pogut tornar a engegar màquines després d’una injecció de 5 MEUR

acn-nylstar-fabrica-interior

Imatge ACN

 

OPINIÓ. Per AB.- “Nylstar prepara un nuevo expediente temporal tras reactivar la producción” (www.moda.es). Praediun absorbe Nylstar y este es el regalo de bienvenida, otro ERTE sin haber salido del actual.

 

INFORMA AGÈNCIA CATALANA DE NOTÍCIES.- L’empresa Nylstar de Blanes (Selva) vol arribar a produir 250 tones de fil al mes d’aquí a un any i preveu poder donar feina a un centenar de treballadors. La tèxtil s’especialitzarà en productes d’alt valor afegit, dirigits entre d’altres al sector esportiu o de llenceria. Són fils més resistents, elàstics i suaus que al mercat es poden vendre a preus d’entre 6 i 53 euros el quilo. La fàbrica de Blanes, que encara manté la plantilla en un ERO temporal, ha pogut reprendre producció gràcies a una injecció de 5 milions d’euros (MEUR) que hi ha fet el principal accionista, el Grup Praedium. De moment, hi treballen una vuitantena de treballadors, que fan torns rotatius. De les 100 tones que ja s’han començat a produir, ja se’n tenen més de la meitat de venudes. L’empresa és optimista però els sindicats ja alerten que estaran amatents per defensar els llocs de treball.

 

Després de mesos de silenci, el brogit de les màquines ha tornat a la tèxtil de Blanes.

D’entrada, fabricarà 100 tones de fil al mes. Comparativament amb anys anteriors (en fa tres, s’arribava a les 1.200) són poques, però la direcció ha fet un canvi d’estratègia i ara aposta només per fabricar fil amb alt valor afegit. Nylstar, que arrossega més de 20 MEUR de pèrdues, ha necessitat una injecció de capital per poder tornar a engegar maquinària. En concret 5 MEUR, que han vingut de la mà del principal accionista i propietari del Grup Praedium, Alfons Cirera. Ara, els responsables de la tèxtil asseguren que s’abandonarà tota aquella producció de fil que no pot competir amb el que es fabrica a l’Àsia (que en l’argot del sector es coneix com a ‘comodity’). Per contra, Nylstar impulsarà totes aquelles gammes amb característiques específiques. Per exemple, fils amb propietats cosmètiques (més esponjosos i hidratants), amb major resistència, elasticitat o bé antibactèries.”Tendirem a l’especialització, perquè hi ha un mercat potent al darrere que ens busca”, concreta el responsable d’administració i producció de Nylstar, Ivan Castillo. Entre d’altres, els fils que surtin de la fàbrica de Blanes, i que es vendran sota el paraigües de la marca Meryl, es destinaran al món de l’esport o bé al sector de la llenceria.”Per fer-se’n una idea, un fil dels que coneixem com a ‘comodity’ es ven a uns 3 euros el quilo; en canvi, aquests altres tenen un ventall de preus que s’estén entre els 6 i els 53 euros el quilo”, precisa Castillo. “A més, ens hem trobat amb clients que, tot i haver estat tant de temps aturats, han tornat a fer-nos comandes perquè no han trobat allò que volien amb la competència”, hi afegeix la directora de desenvolupament de negoci de Nylstar, Cristina Thos.

Doblar producció i un centenar de treballadors
L’objectiu de Nylstar és anar incrementant comandes i aconseguir doblar la producció d’aquí a un any, arribant a produir 250 tones de fil al mes. Des de la tèxtil, indiquen que s’ha intensificat l’acció comercial, tant aquí com a l’exterior, per lligar nous clients i projectes (entre d’altres, amb marques reconegudes del món de l’esport com Adidas, Reebok o Nike).
Amb aquestes perspectives, la tèxtil calcula poder donar feina a una plantilla estable d’un centenar de treballadors. De moment, d’ençà que s’ha reprès la producció, se’n necessiten una vuitantena per donar sortida a les comandes i arribar a fabricar les 100 tones de fil. No són sempre els mateixos empleats, sinó que van fent torns. Aquest és l’acord al qual ha arribat comitè i empresa per evitar que els treballadors, immersos en un ERO temporal fins a finals de desembre, es quedin sense atur. “S’ha creat un calendari de rotació, on es té en compte l’afectació de cadascú per evitar que perdin la prestació”, concreta el president del comitè d’empresa, Juan José Rodríguez.
De moment, Nylstar no concreta més sobre el futur de la plantilla. La tèxtil de Blanes agraeix la predisposició dels treballadors durant tots aquests mesos d’incertesa però prefereix esperar l’evolució de les comandes abans de parlar de xifres definitives. Sí que precisa, però, que dels 190 treballadors que té actualment, gairebé una setantena es poden acollir a prejubilacions en cas que s’hagués de prescindir de personal.
En aquests moments, a la planta de Blanes hi ha engegades diverses màquines que bobinen fil. A mesura que vagin entrant noves comandes, se’n posaran més en marxa. Des del comitè d’empresa i els sindicats ja alerten però, que estaran amatents. “Nylstar és com un malalt que s’ha passat vuit mesos en coma profund i ara ha passat a la UCI; nosaltres volem que es curi, i perquè reprengui la salut es necessiten comandes i que això permeti remetre els EROs i ampliar significativament el número d’empleats que treballin”, precisa el secretari general de la UGT a les comarques gironines, Xavier Casas.

 

 

CCCOO critica que la producció a Nystar “no ofereix garanties” i alerta que la planta pot entrar “en fallida tècnica”
El sindicat creu que les 100 tones mensuals no permetran cobrir despeses ni remuntar les pèrdues acumulades de 23,8 MEUR

INFORMA AGÈNCIA CATALANA DE NOTÍCIES.- El sindicat CCOO ha criticat que la represa de la producció a la tèxtil Nylstar “no ofereix garanties de futur” i alerta que la planta de Blanes (Selva) pot entrar “en fallida tècnica”. Per a sindicat, les 100 tones mensuals de fil de niló –que es preveuen augmentar a 250 en un any- no permetran cobrir despeses ni tampoc remuntar les pèrdues acumulades en els darrers cinc anys, que sumen 23,8 milions d’euros (MEUR). Per això, CCOO aposta obertament per reclamar al Grup Praedium que presenti concurs de creditors, ja que això permetrà “desbloquejar la situació” i definir “un pla de viabilitat que garanteixi la continuïtat de l’activitat industrial o una alternativa que asseguri mantenir el màxim de contractes possible”.
Per a CCOO, minoritari al comitè d’empresa, la situació actual de Nylstar no ofereix garanties de futur (com ja va passar a l’agost, quan el sindicat no va signar els acords per a l’ERO temporal). CCOO referma que manté “la manca de confiança” en la direcció de la planta, que es troba sota mans del Grup Praedium i el seu accionista majoritari, Alfons Cirera. Per al sindicat, les 100 tones de fil de niló que s’han començat a fabricar no són suficients per remuntar l’empresa. D’entrada, CCOO recorda que aquesta xifra suposa “el 10% de la producció que es feia fa tres anys” i, per això, ja avança que “la venda del producte no cobrirà les despeses actuals de la planta” ni tampoc permetrà remuntar les pèrdues acumulades en els darrers cinc anys (que són de 23,8 MEUR). Per tot plegat, el sindicat creu que Nylstar pot entrar “en fallida tècnica”. A més, CCOO recorda que la direcció de la tèxtil encara no els ha aclarit “la naturalesa, l’origen ni la quantitat exacta de l’aportació de capital per recuperar la producció”. Una injecció que l’empresa va situar en 5 MEUR, aportada a través del soci majoritari del Grup Praedium.

La sortida, el concurs de creditors
”Davant aquest escenari, CCOO continua reclamant que es presenti concurs de creditors, per poder desbloquejar la situació i definir un pla de viabilitat que garanteixi la continuïtat de l’activitat industrial o una alternativa que asseguri el manteniment de la màxima ocupació possible”, indica el sindicat en un comunicat. En aquests moments, a la planta hi ha treballant una vuitantena de treballadors, que fan torns rotatius per evitar perdre el subsidi d’atur (ja que fins al 31 de desembre, la plantilla es troba afectada per l’ERO temporal).
Nylstar va reprendre la producció de fil a principis de setmana, després d’estar vuit mesos aturada. La direcció ha començat amb 100 tones mensuals, que en un any preveu ampliar fins a les 250. La fàbrica ha deixat de produir fils comuns (aquí, sosté que no pot competir amb Àsia) i se centra en aquells especialitzats.
Són fils més resistents, elàstics o que incorporen un tractament que els fa més suaus i amb propietats cosmètiques. El seu preu de mercat és d’entre 6 i 53 euros el quilo (com a mínim, el doble del fil estàndard). Es destinen al món de l’esport o al sector de la llenceria.L’empresa de Blanes preveu anar augmentant el volum de comandes en els propers mesos. Ja ha alertat, però, que amb això no n’hi haurà prou per donar feina a tota la plantilla (que actualment és de 190 treballadors). Nylstar calcula poder mantenir-ne una d’estable que se situï entre els 80 i els 100 empleats.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *