Crisi govern. Lupiáñez tu tranqui que hi ha confi

DARRERA HORA:

L’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez (PSC), ha començat la ronda de contactes per intentar buscar acords arran de la sortida del govern d’ERC i PDeCAT, que ha deixat el govern municipal en clara minoria. Lupiáñez s’ha reunit ja amb Partit Popular i la CUP i aquest cap de setmana continuarà amb les trobades.

Aconseguir majories alternatives és un dels reptes en un complex joc de majories establert al ple de Blanes, on vuit partits es reparteixen els 21 regidors. A la sessió d’aquest dimecres, el portaveu Joaquim Torrecillas va elogiar la tasca de Lupiáñez com a alcalde i va al·legar discrepàncies en la gestió de l’1-O com a motiu de la renúncia. Caldrà veure com actuen des de l’oposició.

Els socialistes necessiten almenys el suport de dos partits polítics per tirar endavant els seus projectes en l’any i mig que queda de mandat. ICV en el ple i ara Ciutadans en una nota de premsa s’han mostrat disposats a donar suport però sense entrar a govern. El portaveu d’aquest darrer partit, Sergio Alaya, parla “d’acords puntuals” exclusivament “per garantir els serveis públics”.

Miquel Lupiáñez ha iniciat la roda de contactes amb els diferents partits per a buscar l’estabilitat política i acabar l’any i mig de mandat abans de les municipals del 2019. La crisi de govern d’aquest dimecres ha deixat el govern amb una clara minoria, passant de deu a quatre regidors després de la renúncia d’ERC i el PDeCAT.

L’alcalde vol enfortir el govern municipal en la recta final del mandat que s’acaba el 2019. Per això, ja s’ha reunit amb el PP i la CUP i aquest cap de setmana té previst seguir amb la roda de contactes obertes a tots els partits que tenen representació al consistori.

Fins ara, les ofertes públiques que s’han posat a sobre de la taula són d’acords sense entrar al govern. Així ho han anunciat tant ICV com Ciutadans. Els ecosocialistes tenen quatre regidors i en el ple del dimecres el seu portaveu, Joan Salmerón, va estendre la mà a arribar a acords en diferents temes però sense contemplar entrar a govern.

En aquesta mateixa línia s’ha expressat Ciutadans, que té dos regidors al municipi. El seu portaveu, Sergio Atayala, ha expressat a través dels mitjans que estan disposats a arribar a “acords puntuals” que facin factible “garantir els serveis públics”. Atayala també critica a Lupiáñez perquè, segons ell, l’alcalde “va claudicar davant els separatistes” que van “segrestar” l’acció de govern.

El repte de l’alcalde és bastir ponts entre diferents partits en una situació nacional que tensa els posicionaments dels partits. A tot això, cal sumar-hi les tendències i temes municipals i les mateixes relacions personals entre els regidors.

 

La moció de censura

Mentre Lupiáñez fa trobades per a seguir al govern, ERC va anunciar el dimecres que en fa d’altres per prendre-li l’alcaldia amb una moció de censura. El portaveu republicà, Àngel Canosa, va posar condicionants com que els partits implicats “més enllà del candidat” tinguin compromís amb “la constitució de la República Catalana”.

 

Imatge TS (amb fotomuntatge DdB)

 

Opinió de DdB: Pel que sabem (Que podríem estar mal informats) Lupiáñez (PSC) tenia segurs de bell antuvi PDeCAT i PP, quan va pillar ERC, se’n va anar directe a Urgell (Batega x Blanes) i li va espetar tot chulito “Tengo 11″*

Ara t’has quedat amb 5 – 4 PSC i Tordera (PP) que té la presidència de la Ponència Tècnica d’Activitats, delegada directament de les competències exclusives de l’alcalde (enginyeria, mobilitat, urbanisme, fires i mercats, festes, protecció civil etc.) –

Em consta que Torrecillas (PDeCAT) és una persona d’ordre i no anirà als futurs Plens a rebentar sinó que pactarà raonablement els acords a prendre. Urgell no és una persona d’ordre (és més aviat rojo y ateo) però tampoc el veig rebentant sinó construint

Per tant, és una notícia bona pel poble, d’ara endavant el PSC no podrà fer el que li roti i haurà de consensuar qualsevol acció

Mi gozo en un pozo. Sembla que un regidor novell prova de reconstruir un 11 alternatiu. A mi no em surten els números però com que la política hace extraños compañeros de cama matemàticament poden reeixir i tornar el corró. Seria una notícia dolenta per Blanes

 

*(El Ple de l’Ajuntament de Blanes son 21 regidors, amb 11 tens majoria i guanyes totes les votacions)

 

 

INFORMA AGÈNCIA CATALANA DE NOTÍCIES.- L’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, ha reconegut aquest dijous que la governabilitat del municipi “està compromesa” després del trencament del pacte que mantenia el PSC amb PDeCAT i ERC, arran dels fets de l’1-O. Per això Lupiáñez ja ha avançat que buscarà noves aliances amb altres forces polítiques, per tal de poder garantir el govern municipal des d’ara i fins les properes eleccions del 2019. Una feina que ha fet extensible a les altres set formacions del consistori. “Els regidors estem obligats a obrir un diàleg i presentar alternatives que assegurin la governabilitat del municipi”, ha reblat. El batlle, però, ha volgut tranquil·litzar els ciutadans assegurant el “bon funcionament” dels serveis públics i d’atenció a les persones malgrat la crisi que viu l’ajuntament

Buscar noves aliances que permetin assegurar un govern municipal estable a Blanes. Aquesta és la intenció de l’actual alcalde de la ciutat, Miquel Lupiáñez, després de reconèixer que les polítiques públiques previstes en el pla de govern han quedat “compromeses”, un cop consumat el trencament del pacte entre ERC i PDeCAT amb el PSC. Lupiáñez ha animat a la resta de formacions a trobar alternatives per assegurar la governabilitat de Blanes. Una feina que es preveu difícil, i és que vuit grups es reparteixen els 21 regidors del municipi.

Fins ara Lupiáñez governava amb el suport dels quatre edils del PDeCAT, els dos d’ERC i els quatre del seu partit, el PSC. La decisió de trencar el pacte per part de les dues formacions independentistes ha deixat en una “clara minoria” el govern, fet que obliga l’actual alcalde buscar nous suports.

ERC i PDeCAT van fer efectiu el trencament en el ple d’aquest dimecres, tot i que Lupiáñez va admetre que la violència policial va ser “extrema, gratuïta, inoportuna i desproporcionada”. Els fins ara socis del PSC van retreure al batlle que es fes enrere a l’hora de cedir locals municipals per l’1-O, malgrat que inicialment s’hi va mostrar favorable.

Ara caldrà explorar noves aliances entre grups en un consistori molt fragmentat. El PSC va ser el més votat en les eleccions municipals de 2015 i va obtenir quatre regidors, els mateixos que Iniciativa i PDeCAT. ERC va ser la quarta força més votada, però compta amb només dos regidors, com C’s, Batega i la CUP. El PP per la seva banda té un regidor.

 

 

RELACIONAT:

Lupiáñez (PSC) a la greña amb Sanz (ERC) al Facebook:

  • “Vull desmentir els comentaris fets per Albert Sanz, exmembre del govern municipal de Blanes, en relació a que es farà un govern amb PP i C’s. Ara per ara, el que estic fent és parlar amb tots els grups polítics per mirar com tirem endavant Blanes. Ahir vaig fer-ho amb es Salvador i avui he parlat amb en Jaume i en Joan de la Cup. Els propers dies parlaré amb la resta de partits. L’Ajuntament ha quedat en una situació excepcional i cal buscar una solució excepcional. Espero responsabilitat i compromís per part de tots.
  • Albert, amb carinyo, me n’alegro que siguis tant actiu i treballador a la xarxa……….
  • Com diu una dita popular, el temps posa a les persones al seu lloc!”

Resposta:

  • “Temps al temps miquel”

 

 

DOCUMENTS:

Declaració institucional de l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, per l’anunci dels grups municipals del PDeCAT i ERC d’abandonar l’equip de govern:

Davant l’anunci dels grups municipals d’ERC i PDeCAT d’abandonar l’equip de govern faig la següent declaració:

Vull que els blanencs i blanenques estiguin tranquils: el nostre compromís amb el municipi continua ferm i seguirem treballant per garantir els eixos d’actuació inclosos al Pla de Govern Municipal 2015-2019 presentat el juny de 2016.

Més concretament, vull que quedi clar que garantirem el funcionament i la qualitat dels serveis públics municipals i  d’atenció a les persones que caracteritzen la nostra societat del Benestar.

Que treballarem per concloure els projectes ja iniciats, i que ho continuarem fent per encetar-ne de nous. També us recordo que els treballadors i treballadores d’aquest ajuntament continuen i continuaran al vostre servei.

D’altra banda, s’ha de ser realista. Ara mateix l’impuls a les polítiques públiques municipals incloses al Pla de Govern queden compromeses per la situació en minoria.

Per tant, el meu compromís ferm de continuar treballant per Blanes i pels blanencs i blanenques ha de ser compatible amb la recerca d’alternatives. Entenc que els regidors i regidores de tots els grups municipals estem obligats a obrir un diàleg i presentar propostes per garantir la correcta governabilitat del municipi.

És per això que també treballaré, i demano a la resta de grups que facin el mateix, per formular una proposta de governabilitat del municipi que garanteixi l’estabilitat de l’acció de govern d’aquí a les properes eleccions municipals.

Una forta abraçada,

Miquel Lupiáñez i Zapata

Alcalde de Blanes

 

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *