Recerca, desenvolupament i innovació a Blanes

(DdB: Malgrat el redactat generalista del text, els proponents tenen al cap els tres joves investigadors blanencs de primera línia que tenim actualment).

Imatge AJUNTAMENT DE BLANES.

 

Moció que presenten els grups municipals d’Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa de Blanes i Batega per Blanes contra la precarietat dels i les joves investigadors. Punt 14 de l’ordre del dia del Ple de l’Ajuntament de Blanes de 4 d’octubre de 2017

 

Donat que:

Des de l’inici de la crisi -des 2010 a 2016- l’Estat espanyol va reduir la seva inversió en R + D a 2.845.000 d’euros i es van perdre més de 10.000 investigadors. L’ingent esforç per formar aquest capital humà s’ha dilapidat o simplement regalat als nostres països veïns, que sí que garanteixen la continuïtat de les seves institucions i sistemes. Aquí, per contra, semblem incapaços de retenir a una generació que havia arribat a nivells internacionals en la seva formació i experiència professional.

Aquestes retallades es van dur a terme tot i l’elevada eficiència del nostre sistema de R + D. Els baixos salaris, l’elevada precarietat laboral, l’escassetat del finançament o l’escàs interès empresarial privat, no van impedir a la nostra producció científica i tecnològica assolir nivells d’eficiència (productivitat / euro) iguals o superiors als dels països del G-8 .

Les retallades han suposat una greu descapitalització humana, logística i d’infraestructures al nostre sistema de R + D. S’han tancat definitivament laboratoris i infraestructures científiques que havien costat milions d’euros i que tornarà a costar milions recuperar, si algun dia tornen a estar disponibles.

La nostra R + D està ferida de gravetat i, si no es canvia radicalment el rumb, els nostres investigadors i investigadores seguiran abandonant el país i la investigació estarà condemnada a la irrellevància.

Aquesta situació és d’especial gravetat per als més joves, els que suporten taxes de temporalitat i encadenament de contractes precaris i projectes que, en molts casos, ni tan sols poden desenvolupar a casa nostra, el que els condemna a un èxode cap a altres indrets amb nefastes conseqüències per a la consolidació de les seves carreres i projectes de futur.

És absolutament urgent revertir aquest panorama i situar la investigació, el desenvolupament i la innovació com una prioritat política i social per a tot el país. I és prioritari valorar la situació de les i els nostres joves, i com aquesta reverteix en la incapacitat per sortir d’una crisi en la que les taxes de desigualtat i exclusió han quedat com un problema permanent.

Aquesta situació s’ha vist exposada a l’opinió pública en els últims temps, pel canvi en els contractes predoctorals de milers de joves sense cap comunicació i la resposta ha forçat al Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social a comunicar que procedirà a restituir el codi previ (401) en lloc del 420 en què havia enquadrat els contractes esmentats.

La temporalitat en l’ocupació dels treballadors en la ciència, com en altres àmbits, no es resoldrà amb la rectificació d’errors administratius. El que segueix en primer terme és la manca d’estabilitat com un handicap per a la consolidació de la investigació com a motor de desenvolupament del país.

És imprescindible un Pacte per la Ciència que aposti per l’impuls a la investigació, el desenvolupament i la innovació com a prioritat i no com un luxe prescindible. A més, continuarem exigint el cessament dels baixos salaris, la precarietat laboral i l’escassetat de recursos al sector cridat a ser un pilar en un model econòmic alternatiu basat en el coneixement, i recollint una preocupació social de primer ordre.

 

Per aquestes raons,

Es proposa al Ple de l’Ajuntament de Blanes l’adopció del següent acord:

1.- Instar al govern a impulsar la recerca, desenvolupament i innovació i valorar la pèrdua de recursos humans i materials d’investigadors i investigadores joves en els següents termes:

2.- Instar a les CCAA i el govern central a eliminar totalment els límits a la taxa de reposició d’ocupació pública en el sector de R + D, permetent la incorporació de nous recursos humans d’acord amb les necessitats reals del sistema de R + D + i.

3.- Elaborar un cens d’aquells i aquelles joves del municipi que han hagut de veure obligats a marxar de les seves ciutats i pobles a la recerca de projectes, contractes o beques que els permetin continuar les seves carreres professionals i acadèmiques iniciades a Espanya, amb la pèrdua de recursos i l’impacte negatiu que té en els seus llocs d’origen des del punt de vista econòmic i social.

4.- Instar el govern de l’Estat espanyol a avaluar l’impacte que té la pèrdua d’investigadors al nostre país; i adquirir el compromís de donar estabilitat a les carreres investigadores dels nostres i les nostres joves, que permetin que el potencial de transformació social que suposen reverteixi en les nostres universitats, centres d’investigació i Hospitals públics.

5.- Instar el govern de l’Estat espanyol a prendre les mesures necessàries per combatre la precarietat, especialment juvenil, entesa com una imposició des de l’ocupació o falta d’aquest, manca de recursos, habitatge, oportunitats, accés a serveis i sortides en igualtat per construir un futur des de la seva condició de joves. I posar tots els mitjans a l’abast d’ajuntaments i CCAA per frenar l’èxode i revertir la precarietat.

6.- Traslladar el següent Acord al govern de l’Estat Espanyol i als diferents grups parlamentaris de les Corts Generals i al Parlament de la Generalitat de Catalunya.

 

1 Response

  1. Valentí ha dit:

    Vivim en un Estat de vividors dels privilegis hereditaris del Règim anterior que sotmeten a la majoria restant a una vida de precarietat, explotació i incultura. Un Estat que històricament les seves elits i classes dominants han menystingut la cultura, la recerca, la ciència, la innovació…”que inventen ellos” “muera la inteligencia”… són frases emblemàtiques històriques d’aquest Estat. No som per res homologables als estats occidentals d’Europa. L’Estat espanyol és històricament contrareformista, retrògrad, petrificat, conservador, tancat, fanàtic de si mateix, endogàmic… com voleu reformar-lo? fem precs d’instar a que canviï ? Vaja quina estratègia… seguirem amb els plans de que uns quants viuran de l’Estat i sempre els mateixos, i els altres de l’expotació de coses semblants a Eurovegas, més parcs temàtics turístics, més turisme, més ciment, més destrucció del territori i la natura, més corrupció i especulació, “recomendados”, amiguisme , caciquisme, clientelisme partidista, més estafes de les institucions públiques al poble, turisme de borratxera, portes giratòries, oligopolis energètics i i de tota classe, economia submergida, màfies, entramats fraudulents del sector públic i privat, evasió i elusió d’imposts, estat de low cost generalitzat, en els treballs, salaris, prestacions socials, pensions… ens en convertit de nou en un país d’emigrants…etc,etc… Aneu instant i elaborant documents que us faran molt de cas, però això si, quedeu bé, molt progres, d’esquerres i tot això… mentre les extremes dretes populistes, feixistes i xenòfobes van avançant. Les esquerres estan tan desorientades, descafeïnades, partidistes, dividides i perdudes. Si ara que fan tanta falta, no hi són i no connecten amb les classes populars i treballadores, no sé quan apareixeran. Reflexionem i no perdem més el temps en futileses, documents, instàncies i demés.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *