La polèmica vacuna del papil·loma als ‘Docus a la Fresca’

La setmana passada enlloc de l’habitual projecció es va homenatjar les víctimes dels atemptats i es va convidar als assistents a reflexionar al voltant de la tragèdia que ha trasbalsat tothom.

Imatge AB

 

AJUNTAMENT DE BLANES.- Aquest divendres 25 d’agost el cicle de cinema compromès ‘Docus a la Fresca’ continuarà amb la sessió que ja estava prevista: ‘Papil·loma, les dones decidim’. El documental dirigit el 2016 per Frederic Pahisa es pregunta si hi ha evidències científiques que justifiquin la medicalització de nenes sanes per a la prevenció del virus del papil·loma humà (VPH), possible causant del càncer de cervis, tenint en compte els efectes secundaris greus que pot tenir.

Partint de la base que l’efectivitat d’aquesta vacuna encara està per demostrar, el film planteja nombrosos dubtes: és necessària?, és prou segura?, qui corre els riscos i qui obté els beneficis?, s’ha investigat prou la relació de la vacuna amb possibles víctimes fins i tot mortals?, hi ha prou informació a l’abast dels pares i mares?. I encara més greu: perquè s’han abandonat a víctimes i familiars?

Aquestes preguntes sorgeixen després que s’expliquen i es descriuen els efectes secundaris de la vacuna sobre les dones. La conclusió és que han de ser les dones i les mares i pares qui decideixin posar-la o no, ja que no és innòcua. Un dels possibles efectes secundaris, segons va publicar el Col·legi de Pediatres dels Estats Units el gener del 2016, és causar menopausa prematura. Per això, es va alertar sobre la necessitat que hi hagi més investigació al voltant del VPH i la seva vacuna.

Per la seva banda, el març de l’any passat l’Acadèmia Nacional de Medicina  de Colòmbia va demanar  al Ministeri de Sanitat del seu país un canvi en el protocol  d’aplicació, perquè haurien establert una relació entre l’administració de les coses amb l’inici o agreujament de malalties autoimmunes. Actualment a Catalunya la vacuna no és obligatòria, només està aconsellada per la Generalitat, tot i que no es dóna massa informació sobre els possibles efectes secundaris que causa.

La projecció tindrà lloc aquest divendres 25 d’agost a les 10 de la nit a la Plaça Verge Maria, i comptarà amb la participació de Josep Cabayol Virallonga, periodista i president de SICOM, Solidaritat i cooperació. Després d’aquesta sessió el cicle ‘Docus a la Fresca’ no haurà acabat com estava previst, ja que de cara a la setmana vinent, l’1 de setembre, es projectarà ‘Empatia’, el documental que s’havia programat divendres passat.

 

La sessió més compromesa i implicada que mai

Precisament aquesta anterior sessió, la del 18 d’agost, va ser potser la més intensa i colpidora de les que s’han fet fins ara en les vuit edicions amb què ja compta aquest cicle de cinema compromès. Enlloc de l’habitual projecció, la sessió va rendir un sentit homenatge a les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils que havien tingut lloc tot just 24 hores abans. L’In Memoriam va quedar plasmat en un crespó negre dibuixat al terra amb espelmes i llànties, acompanyat al principi de la vetllada per la projecció d’un vídeo amb la interpretació d’’El Cant dels Ocells’ a càrrec de Pau Casals.

Tot seguit, l’habitual àgora de debat que segueix les projecció dels documentals es va obrir igualment per compartir el què han provocat en la ciutadania els atemptats terroristes. Es van expressar opinions però, sobretot, emocions. No es tractava d’arribar a cap conclusió sinó, senzillament, de compartir tothom qui va voler expressar-se.

L’especial atmosfera de dol i respecte per les víctimes dels atemptats i les seves famílies també es va embolcallar comptant amb el suport de l’artista blanenc Quim Serrano, qui va cedir la difusió d’una seva creació realitzada feia unes hores, on es veu una rosa vermella sagnant acompanyada de la frase Les rambles ploren. ‘Docus a la Fresca’ està organitzat per l’associació cultural ‘La Focal’ amb el suport de l’Ajuntament de Blanes, així com diversos establiments, empreses i entitats.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *