Educar la intel.ligència emocional i social dels adolescents, quarta sessió

març 25th, 2014

adolescence

Dimarts una nova sessió amb la Juani.

Comentàvem diferents casos que ens han passat amb els fills i ella anava donant pinzellades de saviesa, que dic jo. Es van anar allargant les consultes, i la Juani s’entussiasma tant amb tots els temes, que no va fer res del que tenia previst, però tot i això, crec que va ser molt interessant.
Tot el que ens explica no li ve de nou a ningú, pensó que moltes coses són de sentit comú, però de vegades sembla que oblidem que tenim sentit comú, o els nostres fills ens fan perdre els papers i no actuem amb sentit comú. Sigui com sigui, sempre va bé que algú ens recordi com s’haurien de fer les coses, o què és el més important en les nostres relacions familiars.

Davant el conflicte en la parella que moltes vegades provoquen els fills, ens va remarcar que si la parella no està bé, els fills tampoc no ho estaran. I és molt important que les parelles busquin una estona setmanal més o menys fixa per estar sols, per parlar, per tenir intimitat. Jo ho sé, com n’és d’important, la intimitat de la parella. Quan els nens són petits et lliguen durant el dia però si tens sort i et dormen bé, a partir de les 8 – 9 del vespre saps que tens l’estoneta d’adults fins a l’hora d’anar a dormir. A mesura que es van fent grans, aquesta estoneta va desapareixent perquè sopem junts, perquè van a dormir més tard… i t’invaeixen tot el teu espai. Com que tant en Pep com jo estem divorciats, fem coincidir els caps de setmana en què no tenim nens, així que peti qui peti, cada quinze diez tenim el nostre cap de setmana de nòvios, que diem nosaltres. I va mooooolt bé, us ho asseguro.

També va sortir el tema de l’alcohol. Hem d’intentar convencer als nostres fills que s’ho poden pasar bé sense beure, però com que és tan i tan difícil que no provin l’alcohol, han de saber les conseqüències de beure: coma etíl.lic, que és il.legal que beguin molt joves, els pot portar problemes, poden perdre el control i quedar desvalguts davant de desconeguts, etc. Ens va aconsellar que mengin bé abans de beure, que els recomanem que es reservin diners per poder agafar un taxi, i que mai deixin penjat a un amic que està molt begut. Basar-nos en documentació científica, argumentable, que trobem per internet mateix, en què begin que beure no és la millor manera de passar-ho bé.

La Juani ens va dir que les frases que els ratllen tant com “recull l’habitació”, “posa taula”, etc etc etc, no deixem de dir-les, per molt que els ratllin. Que el cervell les recorda, i en treuran profit més endavant, encara que, pel nostre desconsol, nosaltres no ho puguem viure, perquè serán endreçats quan ja no estiguin a casa, segurament. Però també ens va dir que no deixem de dir-los frases d’ànims, que augmenten la seva autoestima, que ho necessita. Qualsevol paraula que sapiguem que a ells els activa, els ajuda a anar endavant: “Tu pots”,”ets la millor”, “estic amb tu”, “penso en tu”…

En fi, per acabar, els pares hem de recordar que hi hem de ser, acompanyant, encara que no vulguin que hi estiguem molt a sobre, han de saber que no els fallarem.

Jo espero de debò que la meva filla ho sàpiga, que sempre hi seré…

 

 

 


Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

Name

Email

Lloc web

Speak your mind

  Històric
  març 2014
  dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
  « febr.   abr. »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
  Categories
  Entra/surt
  Visites