Educar la intel.ligència emocional i social dels adolescents, tercera sessió

març 16th, 2014

conflicte

Dimarts vam parlar amb la Juani sobre la ressolució de conflictes. Ens va donar un guió per seguir. Serveix per a resoldre conflictes, tant entre adults, com amb nens, adolescents, a la feina…
Coses a tenir en compte:
Has de tenir clar que realment és un conflicte. Hi ha coses que no són un conflicte, les normes les posem nosaltres, els pares, i hem de ser ferms per no canviar la norma imposada. No tot és “discutible”, els límits han de ser-hi, i els marquem els pares.
L’altra cosa important a tenir en compte és que la ressolució de confictes s’ha de fer en fred, no quan estem molt enutjats i ens resulta difícil parlar sense cridar, o sense semblar molt amenaçadors; difícilment escoltaríem.

Us explico una mica els passos del guió que ens va donar. No hi ha massa a explicar perquè en realitat són de sentit comú, però de vegades va bé tenir aquest guió al cap, ens pot ajudar:
Definir el problema: quin és el problema, qui hi està implicat, quines versions tenim, identificar emocions i sentiments de cada persona implicada, identificar els valors que estan a la base dels arguments, establir prioritats.
Buscar solucions entre tots, deixar-les anar com en un brainstorming, sense descartar-ne cap, per molt que a nosaltres no ens agradin, tothom implicat ha de proposar idees.
Valorar les conseqüències de les solucions proposades, per a tots. Anticipar-nos una mica.
Escollir la millor solució i planificar quan la posem a punt, amb detall: quan, com, on, amb qui…
Assertivitat en el punt anterior.

Oi que no sembla tan complicat? L’assertivitat és fonamental, ser capaços de dir a l’altra persona el que creiem, el que ens sembla just, sense fer-li mal ni faltar-li al respecte.

Ser assertiu és una gran facultat, ho he comprovat, però costa tant, de vegades… Respirar fons, no atabalar-te, no cridar, i explicar-li a la persona amb qui tens el conflicte el que creus, en un to correcte, entenedor, amigable, quan potser per dins estàs dolgut perquè t’ha fet mal, o perquè t’està demanant coses que per tu són intol.lerables,..  Li diries “quina barra que tens!”, i li has de dir “escolta, pensa una mica en el que em demanes”; li diries “però què t’has cregut?” i li has de dir “això no és bo per cap dels dos”, etc etc etc . Sí, ser assertiu és una gran facultat, però que s’ha de treballar, s’ha de practicar, i estar convençut de que en podràs treure partit.

Educar als adolescents suposa també reeducar-nos a nosaltres, i fer-nos créixer.

 

 

 


Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

Name

Email

Lloc web

Speak your mind

  Històric
  març 2014
  dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
  « febr.   abr. »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
  Categories
  Entra/surt
  Visites