LES OPINIONS DEL GALL

0

Posted by marta24 | Posted in FAULES | Posted on 29-09-2016

 

rooster-161546_1280

 

El gall canta clar i no dissimula el que pensa.

Diu la veritat, i la diu tota: alaba sense exagerar el que li sembla bé, i critica sense embuts el que li sembla malament.

Essent d’aquesta manera, hauria de tenir amics autèntics, doncs a qui no li ha d’agradar saber que aprecien les seves qualitats, i també d’altra banda, li ha d’agradar conèixer els seus defectes, per tractar de corregir-los.

Però, no sembla que sigui així:  i molts al contrari, acusen el gall de no tenir pèls a la llengua, o d’injust, i li tenen ràbia.

L’ovella, per exemple, no el pot veure: és veritat que en certes ocasions el gall va alabar la qualitat i valor de la seva llana i el seu amor matern; però també es va permetre insinuar que era pobre d’esperit: “Mireu com és.”

La cabra sense dubte, hauria conservat la seva amistat, si s’hagués limitat a parlar de la seva formalitat i de l’excel·lència de la seva llet; però també va dir d’ella que tenia el geni una mica capritxós: “Una mentida sens dubte.”

El txajà hauria quedat molt conforme d’escoltar que el gall alabava les seves abundants plomes, el seu color gris discret i el seu bonic plomatge; però no li va perdonar haver criticat el seu cant.

El ruc també tenia unes bones relacions amb el gall mentre comentava d’ell, la seva moderació i el seu amor al treball; però es va trencar el dia que es va atrevir a dir-li que els seus modals eren poc refinats: “Fixeu-vos!”

La viscatxa, no volia saber res del gall, i es mantenia a distància, doncs que la jutgés un senyor amb tants pocs mèrits, que ni tant sols mai se’n havia  recordat d’ella.

Moralina:

 

Per suau que sigui l’almívar de l’alabança, qualsevol àtom de crítica el torna amarg;

però més amarga  encara que la crítica, és la indiferència.

Autor: Godofredo Daireaux

 

File source: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tach%C3%A3_no_Parque_Nacional_da_Lagoa_do_Peixe.jpg

El Txajà Emplomallat

 

( Autor imatge: Nortondefeis)

 

 

viscacha

 

La Viscatxa

 

 

 Autor imatge: Alexandre Buisse (Nattfood)

 

 

Write a comment