6enes JORNADES DE RECUPERACIÓ DE LA MEMÒRIA HISTÒRICA

Els passats 15, 16, 17 i 24 de gener de 2016, el Centre d’Estudis de Subirats (CESUB) va rememorar a través de les anuals Jornades de Recuperació de la Memòria Històrica, els fets ocorreguts a la serra d’Ordal el 22 i 23 de gener de 1939. Emmarcades en la voluntat de donar a conèixer els combats que van significar la darrera defensa de Barcelona, abans de la seva caiguda en mans de l’exèrcit franquista, i l’inici de la retirada republicana, les Jornades intenten alliberar de l’oblit uns episodis que van marcar la nostra història en la defensa de la democràcia i la llibertat.

Sota aquest context, va encetar les activitats d’enguany el passi de la pel·lícula La Batalla de la Memòria, realitzada per Sègula Films sota la direcció de Mario Pons. El documental, que convida des d’una aproximació local del conflicte a una reflexió sobre la universalitat dels fets, va tenir una rebuda excepcional i la vetllada va acabar en un enriquidor col·loqui entre els assistents, facilitat per la proximitat i el dinamisme del propi director.

També es va dur a terme el tradicional acte d’homenatge als soldats caiguts en combat, acte carregat de simbolisme i de respecte en vers totes i cadascuna de les vides que van ser truncades en la serra d’Ordal. Enguany es va acompanyar als assistents amb un breu recital de poemes i cançons.

Per la seva part, el CIUDEB va oferir una jornada de portes obertes, alhora que la tradicional Ruta Última Defensa de Barcelona i la inauguració de la nova Ruta Sabors en Temps de Guerra, itinerari on la història, el patrimoni, la gastronomia i el vi hi troben el punt de confluència.

El darrer acte es va celebrar el diumenge dia 24 a l’Ateneu d’Ordal, que va rebre la presentació, per part dels estudiants de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB), dels diferents projectes realitzats per dignificar els espais dels combats i de les fosses trobades a la Serra de Ries.

Des del Centre d’Estudis de Subirats valorem la col·laboració de l’Ajuntament i del Patronat de Turisme de Subirats tant en les Jornades d’enguany com en totes les iniciatives plantejades des del CESUB durant els darrers sis anys.  Alhora, agraïm  a tots aquells i aquelles que d’una manera o d’una altra han aportat el seu gra de sorra per tal que dia rere dia puguem continuar treballant en la restitució de la justícia històrica, enterrada durant dècades sota un pacte de silenci.

 

 

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *