VAIG COMENÇAR A ANAR A ESCOLA QUAN TENIA 6 ANYS

 

Divendres 5 de juny, a les vuit del vespre, va tenir lloc a l’Escola Sant Jordi de Sant Pau d’Ordal la presentació del llibre Vaig començar a anar a escola als sis anys. Memòries d’un mestre, de Joan Maria Girona. En l’acte van intervenir-hi Gemma Nebot, directora de l’escola, Josep Mata, president del CESUB i Montse Rubio, professora de secundària.

El llibre presenta un ampli collage dels diferents aspectes que intervenen en el fet educatiu sense deixar cap àmbit susceptible de ser-hi vinculat per analitzar. Alhora, l’entramat d’anècdotes, pensaments, opinions, experiències que es van teixint pàgina a pàgina desvelen l’esperit lluitador, tant a nivell educatiu com a nivell social, de l’autor.

Les seves línies desvelen que la seva visió del que vol dir ensenyar del Joan va més enllà de l’ensenyament formal, en tant que implica promoure aspectes com la creativitat, la capacitat crítica, l’autoestima, el creixement de l’autonomia….És a dir, ens recorda que no podem dissociar l’ensenyament de l’educació, mentre alerta de la importància de la modulació dels comportaments, la transmissió d’uns determinats valors per sobre de l’acumulació d’uns coneixements prescriptius.

Els retalls que explica el Joan, lluny de ser tan sols les memòries d’un mestre com erròniament podríem interpretar si només ens quedem en el títol, analitzen el sistema educatiu des del profund coneixement, des d’una òptica crítica, i té l’encert de fer-ho al llarg d’una sèrie de capítols curts escrits en un llenguatge planer que en faciliten la lectura. Una lectura a través de la qual ens transmet la màgia que té ser mestre però també les ganes de canviar la nostra mirada sobre el jovent i sobre el nostre paper, el de tothom. Una lectura des d’on ens convida, amb un gran sentit de la justícia, a implicar-nos en l’ensenyament, en l’educació dels nens i nenes i dels joves per tal d’acostar-nos a una societat inclusiva i equitativa.

 

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *