SUBIRATS i EL CONFLENT, AL CONGRÉS CIENTÍFIC INTERNACIONAL DE PEDRA SECA.

EL JADIDA-MARROC. 21, 22 i 23 setembre 2014

La ciutat costanera d’El Jadida (100klm sud Casablanca) ha acollit un magnífic congrés de 3 dies, amb ponències i visites a les “tazotas” (barraques) de la província d’Oukkala. Després de tretze edicions per Europa, la SPS Societat Internacional de Pedra Seca, va acceptar el 2012 al Congrés de Sardenya, la proposta del periodista francès Michele Amengoal, afincat a El Jadida, de visitar el continent africà. A l’obertura del Congrés, es va fer un sentit homenatge al periodista, mort poques setmanes abans. Les persones assistents al Congrés vàrem quedar bocabadades amb la proposta de la primera ponent, la doctora en antropologia Salima Naji. Va mostrar una rica i variada galeria d’imatges amb diferents tipologies de construccions de pedra seca de tot el Marroc. La resta de comunicacions locals es van centrar en les “tazotas”, i en la necessitat de crear una associació de pedra seca, organitzar tallers de formació i documentar-les científica i antropològicament. Les tazotas havien servit com habitatge, magatzem i espai pel bestiar. Des de Pedra Líthica-Menorca, la Fundació El Solà-La Fatarella, el Parc Regional dels Pirineus Catalans i el Centre d’Estudis de Subirats es van fer interessants aportacions a la feina feta en els àmbits de l’arquitectura, la formació, la divulgació i l’intercanvi cultural. La Rosa Vendrell, de la secció de pedra seca del CESUB, va explicar en francès els intercanvis culturals Subirats-Conflent del 2013 i 2014 a partir de les barraques de pedra seca. Les imatges dels lliris blaus al sostre de les barraques van entusiasmar tota la gent, així com el gran nombre de persones reunides a la cloenda de la trobada a Catllà aquest 2014.

La ponent més aplaudida però, va ser la “formiga” de 67 anys, Claude Froidevaux, de l’Associació Pierres Sèches de Fourgères (França), per l’energia i passió en la reconstrucció de murs i cabanes amb un grup de voluntariat cada dimarts. Van participar-hi congressistes de França, Itàlia, Croàcia, Xipre, Grècia, Còrsega, Sardenya, Menorca i Catalunya del Nord i del Sud. La sorpresa més gran va ser la visita al conjunt de “les 07 Tazotas”, a Sidi Abed, a 30 km d’El Jadida i a una tazota en procés de restauració. El cuscús, el tajín, les amanides, la fruita i el tè van ser els protagonistes dels àpats. El darrer dia, amb música en directe i tot. Una desena de congressistes es van quedar a El Jadida uns dies més, gaudint de les bones temperatures i el mar Atlàntic. El 2016, la cita és a Grècia.

 

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *