Subirats a Catllà

Si el 2013 unes 35 persones dels Amics de Catllà i el Casal del Conflent van participar a la Trobada Pedra Seca Sense Fronteres a Subirats, el 2014 la xifra s’ha doblat! Gairebé 80 persones es van desplaçar en autocar i cotxes particulars per gaudir d’un cap de setmana cultural, amb la pedra seca com a “excusa”. La sala de festes de Catllà era el punt de trobada per als àpats i activitats conjunts. L’allotjament, igual que a Subirats, a casa les famílies.

Dissabte al migdia, la Coral Llebeig de Sant Pau d’Ordal i la colla de Diables i el Drac d’Ordal, amb la gent del Centre d’Estudis de Subirats i altres persones engrescades amb la proposta, van desembarcar a Catllà per participar a la festa del Patrimoni. El president dels Amics de Catllà, Yvan Marquet, i el president del Casal del Conflent, Jordi Taurinyà, van donar la benvinguda davant la mirada atenta de la Rosa Vendrell, del Centre d’Estudis de Subirats, que llençava pètals de rosa al vent després de cada parlament. L’ajuntament de Subirats, representat pel Batlle Pere Pons,  i dos regirors, Lluís Ràfols i Llorens Ros, va obsequiar les famílies acollidores amb una bossa del Mercat del Préssec d’Ordal, amb informació turística del municipi. I juntament amb l’alcaldessa de Catllà, Josette Pujol, van donar un caire institucional als parlaments de benvinguda. Les parets de la sala de festes de Catllà estaven decorades amb les fotografíes de barraques d’August Bernat de diferents indrets de Catalunya sud i imatges de barraques de Subirats (d’Araceli Soler i Jaume Rovira). Després de dinar, la Christelle Frau, del PNR, va mostrar el patrimoni de pedra seca dels Pirineus catalans. Visita guiada a Catllà amb l’Yvan Marquet, la Coral de Sant Pau canta a l’església, castells a la plaça amb els Pallagos, visita a l’ermita de Riquer, sardanes amb Pierre Mias, danses amb el Ramon Gual i un espectacular correfoc amb la colla d’Ordal, tot això en un dia!

Diumenge matí, caminada amb Antoni Glory per les cabanes de pedra seca de Sant Jaume de Calahons, al nord de Catllà, amb encertats i tècnics comentaris. Les barraques en roca granítica tenen una tècnica constructiva lleugerament diferent de les de roca calcària degut a la diferència de consistència del material. Mentre arribava a l’ermita de Calahons, la gent caminaire escoltava les veus del grup de polifonia Veus Aspres, que van donar un caire místic a la passejada. A la sala de festes de Catllà ens esperava la coral Goigs dels Ous, amb un repertori sorprenent per la gent del sud, i amb una participativa animació durant el dinar a peu dret. La interpretació conjunta de la cançó Pirineu, amb les corals de Sant Pau i Illa va ser un moment molt simbòlic d’aquesta trobada sense fronteres. Les sardanes del Foment Sardanista del Conflent van posar punt i final a una “bogeria de cap de setmana”, amb la motxilla carregada de noves amistats de totes les edats!!!

Algunes impressions dels grups de Subirats:

Drac l’Escurcerot, diables i diablesses i timbalers i timbaleres d’Ordal

“Una experiència molt enriquidora. La gent ens ha obert les portes de casa seva i també el cor. Gràcies a totes les activitats organitzades hem conegut una mica més el bressol de Catalunya. Sempre recordarem l’ambient de catalanitat i germanor, i estarem encantats de repetir, per reviure unes sensacions inoblidables. Salut i visca la terra!”

Coral Llebeig de Sant Pau d’Ordal

La coral Goigs dels Ous ens va agradar molt, i més amb el repertori de cançons en català. Van posar molta alegria a la trobada i a un dinar esplèndid i variat. Felicitacions per totes les cuineres i cuiners, estava tot boníssim! La rebuda a les cases va ser immillorable, molt afectuosa i sempre pendents que res ens faltés. Les paraules es queden curtes. Volem donar les gràcies més sinceres i només desitgem igualar el nivell quan torneu a visitar-nos. I moltes gràcies per ser tan CATALANS, sou un bon exemple per nosaltres!

P.D. Genials les “barques catalanes” del meló amb pernil, amb senyera inclosa. Ho copiarem!

 

 

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *