Els passats 15, 16, 17 i 24 de gener de 2016, el Centre d’Estudis de Subirats (CESUB) va rememorar a través de les anuals Jornades de Recuperació de la Memòria Històrica, els fets ocorreguts a la serra d’Ordal el 22 i 23 de gener de 1939. Emmarcades en la voluntat de donar a conèixer els combats que van significar la darrera defensa de Barcelona, abans de la seva caiguda en mans de l’exèrcit franquista, i l’inici de la retirada republicana, les Jornades intenten alliberar de l’oblit uns episodis que van marcar la nostra història en la defensa de la democràcia i la llibertat.

Sota aquest context, va encetar les activitats d’enguany el passi de la pel·lícula La Batalla de la Memòria, realitzada per Sègula Films sota la direcció de Mario Pons. El documental, que convida des d’una aproximació local del conflicte a una reflexió sobre la universalitat dels fets, va tenir una rebuda excepcional i la vetllada va acabar en un enriquidor col·loqui entre els assistents, facilitat per la proximitat i el dinamisme del propi director.

També es va dur a terme el tradicional acte d’homenatge als soldats caiguts en combat, acte carregat de simbolisme i de respecte en vers totes i cadascuna de les vides que van ser truncades en la serra d’Ordal. Enguany es va acompanyar als assistents amb un breu recital de poemes i cançons.

Per la seva part, el CIUDEB va oferir una jornada de portes obertes, alhora que la tradicional Ruta Última Defensa de Barcelona i la inauguració de la nova Ruta Sabors en Temps de Guerra, itinerari on la història, el patrimoni, la gastronomia i el vi hi troben el punt de confluència.

El darrer acte es va celebrar el diumenge dia 24 a l’Ateneu d’Ordal, que va rebre la presentació, per part dels estudiants de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB), dels diferents projectes realitzats per dignificar els espais dels combats i de les fosses trobades a la Serra de Ries.

Des del Centre d’Estudis de Subirats valorem la col·laboració de l’Ajuntament i del Patronat de Turisme de Subirats tant en les Jornades d’enguany com en totes les iniciatives plantejades des del CESUB durant els darrers sis anys.  Alhora, agraïm  a tots aquells i aquelles que d’una manera o d’una altra han aportat el seu gra de sorra per tal que dia rere dia puguem continuar treballant en la restitució de la justícia històrica, enterrada durant dècades sota un pacte de silenci.

 

 

Publicat el per Centre d'Estudis de Subirats | 5 comentaris

VAIG COMENÇAR A ANAR A ESCOLA QUAN TENIA 6 ANYS

 

Divendres 5 de juny, a les vuit del vespre, va tenir lloc a l’Escola Sant Jordi de Sant Pau d’Ordal la presentació del llibre Vaig començar a anar a escola als sis anys. Memòries d’un mestre, de Joan Maria Girona. En l’acte van intervenir-hi Gemma Nebot, directora de l’escola, Josep Mata, president del CESUB i Montse Rubio, professora de secundària.

El llibre presenta un ampli collage dels diferents aspectes que intervenen en el fet educatiu sense deixar cap àmbit susceptible de ser-hi vinculat per analitzar. Alhora, l’entramat d’anècdotes, pensaments, opinions, experiències que es van teixint pàgina a pàgina desvelen l’esperit lluitador, tant a nivell educatiu com a nivell social, de l’autor.

Les seves línies desvelen que la seva visió del que vol dir ensenyar del Joan va més enllà de l’ensenyament formal, en tant que implica promoure aspectes com la creativitat, la capacitat crítica, l’autoestima, el creixement de l’autonomia….És a dir, ens recorda que no podem dissociar l’ensenyament de l’educació, mentre alerta de la importància de la modulació dels comportaments, la transmissió d’uns determinats valors per sobre de l’acumulació d’uns coneixements prescriptius.

Els retalls que explica el Joan, lluny de ser tan sols les memòries d’un mestre com erròniament podríem interpretar si només ens quedem en el títol, analitzen el sistema educatiu des del profund coneixement, des d’una òptica crítica, i té l’encert de fer-ho al llarg d’una sèrie de capítols curts escrits en un llenguatge planer que en faciliten la lectura. Una lectura a través de la qual ens transmet la màgia que té ser mestre però també les ganes de canviar la nostra mirada sobre el jovent i sobre el nostre paper, el de tothom. Una lectura des d’on ens convida, amb un gran sentit de la justícia, a implicar-nos en l’ensenyament, en l’educació dels nens i nenes i dels joves per tal d’acostar-nos a una societat inclusiva i equitativa.

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

3ª TROBADA PEDRA SECA SENSE FRONTERES

CONFLENT (Catalunya Nord)-SUBIRATS

1, 2 i 3 de maig 2015, a Subirats

Aquest primer cap de setmana de maig, 1, 2 i 3, una quinzena de famílies de diferents nuclis de Subirats (El Pago, Can Rossell, Ordal i Sant Pau) acullen a casa seva unes quaranta persones de la Catalunya Nord per viure un intercanvi cultural organitzat pel Centre d’Estudis de Subirats (CESUB), juntament amb les entitats nordcatalanes del Casal del Conflent i els Amics de Catllà. El divendres, la delegació visitant viurà l’Aplec del Castell de Subirats, i ballarà sardanes amb la Cobla Baix Llobregat. Dinarà amb el veïnat dels Casots i farà una passejada sorpresa a la tarda. Dissabte al matí, s’ha organitzat una passejada de pedra seca i botánica, que començarà a les 10 a la parada del bus d’Ordal, i és oberta a tothom. Al migdia assistiran a l’entrega de Premis Castell de Subirats, de l’ajuntament, i veuran ballar les colles geganteres del municipi. A les 6 de la tarda, l’Ateneu Ordalenc acull la 1ª Fira de Pedra Seca de Subirats, amb presentació de comunicacions sobre el patrimoni de pedra seca, amb participació de 5 entitats amb les quals el Centre d’Estudis de Subirats hi té relació, de Cadaqués, Begues, Olesa, Vallirana i del Conflent. Es tractarà aquest patrimoni des de la vessant social, artística, literària, solidària i histórica, i amb elements musicals i festius per amenitzar l’acte. A 2/4 de 10 del vespre, tindrà lloc una petada conjunta de l’Escurcerot i els Diables d’Ordal, amb la recentment creada colla dels Nyerros del Conflent. El diumenge, el programa inclou visites culturals al nucli del Pago, on es farà el dinar de cloenda de la delegació nordcatalana. Aquest agermanament cultural entre entitats de les dues bandes dels Pirineus, va començar a Subirats el 2013, es va fer al Conflent l’any passat, i compta amb el suport de l’Ajuntament de Subirats i de nombroses empreses, entitats i famílies acollidores, implicades en aquesta singular i enriquidora experiència humana. Per qualsevol informació es pot contactar amb Rosa Vendrell al 650 473 639, de la Secció de Pedra Seca del CESUB.

 

DIPTIC MAIG 2015

 

Publicat dins de inici | 3 comentaris

5enes Jornades de Recuperació de la Memòria Històrica de Subirats

 

El cap de setmana del 16 al 18 de gener el CESUB va organitzar les 5enes Jornades de Recuperació de la Memòria Històrica de Subirats.

 El programa d’actes es va encetar el divendres a dos quarts de vuit del vespre amb la taula rodona sobre les fosses comunes al Massís d’Ordal, conduïda per Josep Mata (President del CESUB), Ramon Arnabat (President del IEP) i Núria Armentano (arqueòloga). Jaume Arnella va concloure la vetllada amb cançons del seu nou disc, Les Sabates d’En Jaume, treball en què aporta la música als poemes de Josep Gual Lloberes.

El dissabte al matí es va dur a terme l’acte d’homenatge als combatents caiguts a les muntanyes d’Ordal. En un ambient íntim, es va fer la lectura d’alguns poemes al costat de la bandera Republicana, tot recordant la vida d’aquells soldats que durant molt de temps van quedar oblidats a la serra després de caure en combat el gener de 1939. A la tarda, a l’Ateneu Ordalenc, en Ramon Valls Bausa ens va apropar a la realitat més propera de la Guerra Civil a través del seu llibre Un río, dos márgenes.

El diumenge al migdia, a les antigues escoles del Pago es va dur a terme la inauguració del Centre d’Interpretació de l’Última Defensa de Barcelona. L’acte va ser vestit amb les intervencions de Josep Mata (President del CESUB), Ramon Arnabat (President del IEP), Pere Pons (Alcalde de Subirats) i Miquel Puig (Director General de Relacions Institucionals i amb el Parlament de la Generalitat); i amenitzat amb l’actuació de Jhonny Rodon (veu i guitarra).

Publicat dins de General | 2 comentaris

SUBIRATS i EL CONFLENT, AL CONGRÉS CIENTÍFIC INTERNACIONAL DE PEDRA SECA.

EL JADIDA-MARROC. 21, 22 i 23 setembre 2014

La ciutat costanera d’El Jadida (100klm sud Casablanca) ha acollit un magnífic congrés de 3 dies, amb ponències i visites a les “tazotas” (barraques) de la província d’Oukkala. Després de tretze edicions per Europa, la SPS Societat Internacional de Pedra Seca, va acceptar el 2012 al Congrés de Sardenya, la proposta del periodista francès Michele Amengoal, afincat a El Jadida, de visitar el continent africà. A l’obertura del Congrés, es va fer un sentit homenatge al periodista, mort poques setmanes abans. Les persones assistents al Congrés vàrem quedar bocabadades amb la proposta de la primera ponent, la doctora en antropologia Salima Naji. Va mostrar una rica i variada galeria d’imatges amb diferents tipologies de construccions de pedra seca de tot el Marroc. La resta de comunicacions locals es van centrar en les “tazotas”, i en la necessitat de crear una associació de pedra seca, organitzar tallers de formació i documentar-les científica i antropològicament. Les tazotas havien servit com habitatge, magatzem i espai pel bestiar. Des de Pedra Líthica-Menorca, la Fundació El Solà-La Fatarella, el Parc Regional dels Pirineus Catalans i el Centre d’Estudis de Subirats es van fer interessants aportacions a la feina feta en els àmbits de l’arquitectura, la formació, la divulgació i l’intercanvi cultural. La Rosa Vendrell, de la secció de pedra seca del CESUB, va explicar en francès els intercanvis culturals Subirats-Conflent del 2013 i 2014 a partir de les barraques de pedra seca. Les imatges dels lliris blaus al sostre de les barraques van entusiasmar tota la gent, així com el gran nombre de persones reunides a la cloenda de la trobada a Catllà aquest 2014.

La ponent més aplaudida però, va ser la “formiga” de 67 anys, Claude Froidevaux, de l’Associació Pierres Sèches de Fourgères (França), per l’energia i passió en la reconstrucció de murs i cabanes amb un grup de voluntariat cada dimarts. Van participar-hi congressistes de França, Itàlia, Croàcia, Xipre, Grècia, Còrsega, Sardenya, Menorca i Catalunya del Nord i del Sud. La sorpresa més gran va ser la visita al conjunt de “les 07 Tazotas”, a Sidi Abed, a 30 km d’El Jadida i a una tazota en procés de restauració. El cuscús, el tajín, les amanides, la fruita i el tè van ser els protagonistes dels àpats. El darrer dia, amb música en directe i tot. Una desena de congressistes es van quedar a El Jadida uns dies més, gaudint de les bones temperatures i el mar Atlàntic. El 2016, la cita és a Grècia.

 

Publicat dins de General | 1 comentari

Subirats a Catllà

Si el 2013 unes 35 persones dels Amics de Catllà i el Casal del Conflent van participar a la Trobada Pedra Seca Sense Fronteres a Subirats, el 2014 la xifra s’ha doblat! Gairebé 80 persones es van desplaçar en autocar i cotxes particulars per gaudir d’un cap de setmana cultural, amb la pedra seca com a “excusa”. La sala de festes de Catllà era el punt de trobada per als àpats i activitats conjunts. L’allotjament, igual que a Subirats, a casa les famílies.

Dissabte al migdia, la Coral Llebeig de Sant Pau d’Ordal i la colla de Diables i el Drac d’Ordal, amb la gent del Centre d’Estudis de Subirats i altres persones engrescades amb la proposta, van desembarcar a Catllà per participar a la festa del Patrimoni. El president dels Amics de Catllà, Yvan Marquet, i el president del Casal del Conflent, Jordi Taurinyà, van donar la benvinguda davant la mirada atenta de la Rosa Vendrell, del Centre d’Estudis de Subirats, que llençava pètals de rosa al vent després de cada parlament. L’ajuntament de Subirats, representat pel Batlle Pere Pons,  i dos regirors, Lluís Ràfols i Llorens Ros, va obsequiar les famílies acollidores amb una bossa del Mercat del Préssec d’Ordal, amb informació turística del municipi. I juntament amb l’alcaldessa de Catllà, Josette Pujol, van donar un caire institucional als parlaments de benvinguda. Les parets de la sala de festes de Catllà estaven decorades amb les fotografíes de barraques d’August Bernat de diferents indrets de Catalunya sud i imatges de barraques de Subirats (d’Araceli Soler i Jaume Rovira). Després de dinar, la Christelle Frau, del PNR, va mostrar el patrimoni de pedra seca dels Pirineus catalans. Visita guiada a Catllà amb l’Yvan Marquet, la Coral de Sant Pau canta a l’església, castells a la plaça amb els Pallagos, visita a l’ermita de Riquer, sardanes amb Pierre Mias, danses amb el Ramon Gual i un espectacular correfoc amb la colla d’Ordal, tot això en un dia!

Diumenge matí, caminada amb Antoni Glory per les cabanes de pedra seca de Sant Jaume de Calahons, al nord de Catllà, amb encertats i tècnics comentaris. Les barraques en roca granítica tenen una tècnica constructiva lleugerament diferent de les de roca calcària degut a la diferència de consistència del material. Mentre arribava a l’ermita de Calahons, la gent caminaire escoltava les veus del grup de polifonia Veus Aspres, que van donar un caire místic a la passejada. A la sala de festes de Catllà ens esperava la coral Goigs dels Ous, amb un repertori sorprenent per la gent del sud, i amb una participativa animació durant el dinar a peu dret. La interpretació conjunta de la cançó Pirineu, amb les corals de Sant Pau i Illa va ser un moment molt simbòlic d’aquesta trobada sense fronteres. Les sardanes del Foment Sardanista del Conflent van posar punt i final a una “bogeria de cap de setmana”, amb la motxilla carregada de noves amistats de totes les edats!!!

Algunes impressions dels grups de Subirats:

Drac l’Escurcerot, diables i diablesses i timbalers i timbaleres d’Ordal

“Una experiència molt enriquidora. La gent ens ha obert les portes de casa seva i també el cor. Gràcies a totes les activitats organitzades hem conegut una mica més el bressol de Catalunya. Sempre recordarem l’ambient de catalanitat i germanor, i estarem encantats de repetir, per reviure unes sensacions inoblidables. Salut i visca la terra!”

Coral Llebeig de Sant Pau d’Ordal

La coral Goigs dels Ous ens va agradar molt, i més amb el repertori de cançons en català. Van posar molta alegria a la trobada i a un dinar esplèndid i variat. Felicitacions per totes les cuineres i cuiners, estava tot boníssim! La rebuda a les cases va ser immillorable, molt afectuosa i sempre pendents que res ens faltés. Les paraules es queden curtes. Volem donar les gràcies més sinceres i només desitgem igualar el nivell quan torneu a visitar-nos. I moltes gràcies per ser tan CATALANS, sou un bon exemple per nosaltres!

P.D. Genials les “barques catalanes” del meló amb pernil, amb senyera inclosa. Ho copiarem!

 

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Coordinadora d’Entitats de Pedra Seca

La Coordinadora d’Entitats de la Pedra Seca (CEPS) ha celebrat a Sant Pau d’Ordal la seva reunió anual el dissabte 29 de març. Al saló de plens de l’ajuntament. L’alcalde de Subirats, Pere Pons, va rebre la trentena de persones de diferents entitats del Matarranya, Castellar del Vallès, Vallirana, Mont-Roig, la Bisbal, Rellinars, Corbera, Gavà, el Bages, Barcelona, La Fatarella o Olot, entre altres, amb el Centre d’Estudis de Subirats com a entitat amfitriona.

La presidència l’ocupa ara l’Associació Pedra Tosca (Garrotxa), amb la nova presidenta Montserrat Moya, càrrec ocupat fins ara per August Bernat (Centre Excursionista de Catalunya) .La secció de pedra seca del CESUB ha entrat a la junta de la Coordinadora i es fa càrrec de secretaria, ocupada fins ara per la Fundació el Solà- La Fatarella (Neus Borrell) i que ara ocupa la Rosa Vendrell.

Després de la reunió de treball, el grup va visitar els marges de Cal Sala i les barraques de Cal Llopart amb vistes a Montserrat i va compartir un dinar de germanor i una passejada per Sant Pau d’Ordal. El maig del 2015, es celebrarà la Trobada de Pedra Seca dels Països Catalans a Calaceit (Baix Aragó).

Més info de la CEPS: www.coordinadorapedraseca.org

Publicat dins de General | 7 comentaris

4tes Jornades de Recuperació de la Memòria Històrica a Subirats

El cap de setmana del 18 i 19 de gener es van celebrar les 4tes Jornades de Recuperació de la Memòria Històrica de Subirats, organitzades pel Centre d’Estudis de Subirats (CESUB) amb la col·laboració del Patronat de Turisme i l’Ajuntament de Subirats.  Els actes d’enguany han estat els següents:

Dissabte dia 18.

–  Caminada fins al Crestabocs, on es va retre homenatge als soldats caiguts en les muntanyes d’Ordal amb una lectura de poemes.

– Presentació, a Can Can Cartró, del llibre Restes i Vestigis de la Guerra Civil,  d’Oriol Miró, passi del documental La Guerra Civil a Subirats i inauguració de l’exposició que porta el mateix nom.  

Diumenge dia 19. 

– Ruta L’Última Defensa de Barcelona.

4tes Jornades de Recuperació de la Memòria Històrica a SubiratsOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Publicat dins de inici | Etiquetat com a , , , | Deixa un comentari