GENER 2015

Herbes i plantes medicinals de Catalunya

Hem començat un mes de gener amb molt de fred, i abans que arribin els refredats podem cuidar-nos amb unes bones infusions. El llibre de Glòria Rossi “Herbes i plantes medicinals de Catalunya”, ens explica on trobar-les, com reconèixer-les i com utilitzar-les.

Aquest llibre ens explica les qualitats curatives i terapèutiques de les herbes i plantes medicinals més conegudes i més utilitzades a Catalunya. A més a més ensenya els llocs on creixen amb més freqüència, una descripció per a poder conèixer-les amb detall i els consells adequats per a conservar-les.

El llibre és molt amè i rigorosament científic, i ens ofereix l’oportunitat d’aplicar una teràpia natural en les malalties més freqüents.

iplantesplantes2

 

 

Preparem el dinar de Nadal

Com que s’apropa Nadal  tenim que anar pensant en tot el que ficarem a la taula, en el llibre de la Minerva Pi “Priorat a la taula” trobem bones propostes.

POLLASTRE AL CAVA

Ingredients:

Pollastre, 1/2 ampolla de cava, 250 grs de xampinyons, 80 grs de paté,1/4 de litre de llet, 100cc de crema de llet, 25 grs de mantega, pebre blanc, nou moscada, julivert, oli i sal.

Tallarem el pollastre a quarts, el salpebrarem i el sofregirem en una paella fins que prengui una mica de color. Posarem 1/2 ampolla de cava en una cassola i l’aproparem al foc. Hi posarem de seguida el pollastre perquè es cogui. A part, farem un bull amb els xampinyons nets i trossejats. Quan el pollastre serà cuit, hi tirarem els xampinyons i el seu suc per sobre.

Preparem una beixamel clara amb la farina la mantega, la nou moscada, etc. i hi afegirem el paté i la llet. Ho farem coure tot junt amb el pollastre durant 5 minuts més. Hi tirarem julivert ben menut per sobre i la crema de llet, tot sacsant la cassola perquè es barregi bé.

P1000092

Montserrat, el sentit íntim d’una muntanya

Aquest volum sobre el sentit íntim de Montserrat, muntanya, monestir i santuari, és el fruit d’una col·laboració entre dues persones que, cadascuna a la seva manera, estimen Montserrat i tot el que representa i suggereix.

Joaquim Budesca, autor de les il·lustracions en negre i a tot color, Miquel Estradé autor dels textos que acompanyen i enriqueixen els dibuixos de Budesca. En aquest llibre, l’art de Joaquim Budesca i la ploma de Miquel Estradé ens porten, pàgina rera pàgina, a través d’una de les muntanyes més sorprenents i més estimades de Catalunya, i Montserrat se’ns hi ofereix en les seves millors perspectives.

 

munimunt2

 

LES TORRES DEL LITORAL CATALÀ

Al llarg del nostre litoral podem trobar moltes i diferents torres de guaita o de defensa.Són quatre, bàsicament, les funcions que han exercit, en tant que guaites, les torres del litoral català:” la prevenció d’assalts, vinguts principalment de la mar, l’empara de la terra enfront de malvestats, com la pesta, l’incendi, etc.; l’avís fent senyals, de l’arribada o la partida d’embarcacions, i l’aguait del possible contraban”.

les torres

 

ANEM A BUSCAR BOLETS

Arriba la tardor, els dies es fan més curts, però és un plaer anar al bosc a gaudir de la natura i conèixer i identificar els bolets que podem trobar.

“Des de temps molt llunyans l’home s’ha interessat pels bolets, aquest éssers estranys que per caprici de la natura apareixen als llocs més insospitats, i que de vegades alimentes hipòtesis absurdes i mites llegendaris.” Això ens diu en Jaume Carles i Font, en el llibre “Anem a buscar bolets”, una guia pràctica per reconèixer fàcilment les espècies més populars, amb fotografies de Fermí Roca.

També ens explica algunes pistes de com s’arriba a ser un boletaire expert, el boletaire haurà de passar per tres etapes importants…..

bolets1bolets

 

APRENGUEM A LLEGIR LA PUBLICITAT

El coneixement del món de la publicitat és avui una necessitat imperiosa a causa de l’impacte que té en cadascun de nosaltres. Se’n sol fixar l’inici en un papir egipci, de l’any 3000a.C. En aquella època un esclau de nom Shem es va escapar i el seu amo va escriure un text que deia que recompensaria a qui retornés l’esclau “a casa d’Hapu, el teixidor, el lloc on es teixeixen les més belles robes al gust de cadascú”.

Aquest llibre, lluny  de tecnicismes i amb un llenguatge senzill, fa una anàlisi del fenomen publicitari, des dels recursos visuals i lingüístics, tan imprescindibles per al  publicista, fins a les influències socials, mediambientals i humanes de la publicitat sobre l’individu. Alhora, vol ser una ajuda per aprendre a llegir els anuncis amb objectivitat i per defensar-se dels possibles enganys publicitaris.

alapublicitat

 

SETEMBRE 2014

Les raons de la Universitat

Ricard Torrents en el llibre “Les raons de la Universitat” reflexiona sobre els problemes i les expectatives de l’ensenyament superior. Hi podem trobar un article curiós, llegir és modern.

“Llegir torna a ser modern entre nosaltres”.M’ho deia mesos enrere un col·lega alemany, mentre m’acompanyava pel centre comercial de la seva ciutat. I dient això, m’assenyalava dues grans façanes de magatzems a banda i banda del carrer.

Com dieu?, vaig demanar amb cautela. No ceneixia prou les inflexions de veu del meu acompanyant i se m’havia escapat el sentit de la frase. Se’n reia o parlava seriosament? O potser repetia un eslògan publicitari?.

Mireu aquestes llibreries, em va aclarir llavors. Això era impensable poc temps enrere….”

Fruit d’aquest coneixement-  tal com remarca Josep M.Bricall en el pròleg, és l’interès apassionat per la institució universitària que es plama en les reflexions d’aquest llibre.

uni

 

 

 

 

Recull de llegendes

Moltes vegades hem sentit explicar llegendes o fetes que han passat pel nostre voltant, però no sabem molt bé com va la història. Jordi Tous i Vallè, en el llibre “Recull de llegendes del Camp de Tarragona”, ens posa al dia d’aquest material etnogràfic. Ens parla de MIquel el llarg, l’afussellament de l’àvia Boronada, el nen de Prades, la mula perduda, el castell de mafumet, el pont de diable, el camí de les bruixes d’Altafulla, l’amo del pilar de cinc, la reina mora….. .

EL NEN DE PRADES

Qui ho havia de dir que aquell rabadà entremaliat, aquell xicot sense lletra i sense nom, s’havia de veure capità d’una d’una partida de gent armada, veritable sobra d’aquella comarca, que manaria ajuntaments, cobraria contribucions i altres impostos i pagaria socors a la seva gent, tot remenant els munts de plata amb la mateixa senzillesa que feia anar les mostres de llegum que repartia al bestiar… .

recull de llegendes

AGOST 2014

El mes d’agost és un mes ple de festes majors, sopars a la fresca i vetllades amb els amics, però també podem tenir temps per llegir un llibre sobre un tema que ens interessi. Avui proposem  ” Els templers alba y crepuscle dels cavallers”, de Jesús Mestre i Godes.

Alba i crepuscle dels cavallers, la fascinant aventura de l’ordre del Temple, la seva implantació i la seva tràgica desaparició.El llibre explica l’aventura del Temple, s’han seguit totes les  petjades d’aquells primers “Pobres Cavallers de Crist”, moltes vegades signades amb el vessament de la pròpia sang, però també senyalades per les seves trafiques de terratinents i financers, fins a arribar al seu trist destí, digne d’una tragèdia grega.

 

temp2

 

DE POSTRES

Quasi-gelat de pinya

Diuen que va ser el poeta J.V.Foix- que també era pastisser- qui va treure aquest nom de “quasi-gelat” per batejar allò que els italians en diuen un semifreddo.Aquest, de pinya, és especial per als molt llaminers: molt dolç… que bo!

Ingredients

Una llauna grossa de pinya en almíver

1/2 llimona (el suc)

Un pot de llet condensada de 370g.

4 ous

Una mica de canyella en pols

Preparació:

Separeu el rovell de la clara dels ous.

Reserveu dues rodanxes de pinya per al guarminent.

Titureu la pinya en almívar sense el suc fins a obtenir una crema granulosa. Podeu posar-ho a la batedora.

Afegiu-hi el suc de 1/2 llimona i barregeu-ho bé.

Afegiu-hi el pot de llet condensafa i a continuació, els rovells d’ou. Passeu-ho per la batedora una bona estona.

A part, munteu les clares a punt de neu i  incorporeu-les a la crema de la pinya. Barregeu-ho bé.

Poseu-ho tot en un bol de vidre amb trossos de la pinya per sobre i espolseu-hi una mica de canyella.

Deixeu-ho refredar i reposar al congelador durant unes 2 hores. Traieu-lo del congelador una hora abans de servir-lo. Ha de quedar mig gelat. Remeneu la crema abans de posar-la a les copes individuals.

El llibre de la Lluísa Jover “Gelats d’estiu, Cremes d’hivern”  ens ofereix aquesta recepta i moltes altres que ens fara llepar els dits.

gelats