El puig de la Mola (el Garraf)

Es tracta d’una ascensió suau i fàcil al puig de la Mola de 534,7 m d’altitud, cim que es troba a cavall de dues comarques, el Garraf l’Alt Penedès. Forma part del conjunt de rutes i itineraris de la zona més septentrional del Parc Natural del Garraf,  amb Olivella com a municipi més proper per ponent i Olesa de Bonesvalls pel nord. La distància total que recorrem és de 5,6 km entre pujar i baixar pel mateix camí i seguim les marques blanques i vermelles que indiquen GR – sender de gran recorregut.

Marca del GR en la pujada cap al Puig de la Mola.

Marca del GR en el camí cap al puig de la Mola.

1. Inici a Can Grau:

Comencem la ruta en aquesta antiga masia rehabilitada que actualment funciona com a escola de natura i disposa d’una àrea d’aparcament. Per arribar-hi hem optat per creuar part del Parc Natural del Garraf de sud a oest.

Accedim al parc per la urbanització Ratpenat de Castelldefels, sortida 42 de la carretera C-32 direcció C-31 Sitges-Tarragona-Port Ginesta-Garraf. Continuem per aquesta via fins a trobar a mà dreta les indicacions de Platja/Port Ginesta/Novella. Seguim els senyals cap a Novella per la carretera que s’enfila muntanya amunt, passem de llarg l’Oficina del Parc-La Pleta i quan som a la zona residencial Plana Novella parem atenció a les indicacions direcció Olivella (nord-oest) per una carretera que sembla que s’hagi fet encara més estreta. Passem les masies del Corral Nou, les Piques i ja som a Can Grau indicat per un rètol. Passem de llarg l’Observatori Astronòmic que veiem a mà esquerra de la pista i uns metres més endavant deixem el cotxe a l’aparcament que queda a la dreta.

Sortida al bosc.

Sortida al bosc.

2. GR 5 i GR 92-3:

Per fer aquesta caminada tindrem com a referència les marques blanques i vermelles de dos GR. D’una banda el GR 5, l’enllacem pel vessant de la muntanya deixant Can Grau a mà esquerra i enfilant un corriol ja marcat. Sender de gran recorregut anomenat també sender dels Miradors o dels Parcs Naturals que va de Sitges a Canet de Mar. Recorre un total de 214 km i passa per zones del Garraf, Montserrat, Sant Llorenç del Munt i l’Obac, el Montseny i el Montnegre-Corredor.

Massís del Parc Natural del Garraf.

Massís del Garraf des del GR 92-3.

De l’altra, el GR 92-3, una variant del GR 92 anomenat sender del Mediterrani que travessa Catalunya de sud a nord, de les terres de l’Ebre a l’Alt Empordà. La variant GR 92-3 travessa la part nord del massís del Garraf, creua el Parc d’Olèrdola i acaba al Parc del Foix.

Així que veiem una capelleta al final del camí estret, agafem direcció nord-est el camí ample amb les marques del GR 92-3. Continuem per aquest sender i a part de contemplar la natura parem bé l’orella ja que de tant en tant passen alguns vehicles, fet que no ens enxampi desprevinguts amb les criatures. Passem de llarg el trencall a mà esquerra del camí que indica l’Avenc de l’Esquerrà i Olesa de Bonesvalls i continuem gairebé fins al proper revolt on ja es puja a la dreta per un caminet estret i al principi ombrívol cap al Puig de la Mola.

3. Flora mediterrània:

Cal dir que anem acompanyats d’una estudiosa de la matèria i això fa més fàcil donar aquestes dues pinzellades sobre flora.

CATP1070202blog

Camí entre matolls cap al puig de la Mola.

En aquest punt de la ruta el camí s’allarga en pujada suau entre un bon conjunt de matolls dels quals en destaca el margalló; planta autòctona de la zona del massís del Garraf de la família de les palmeres però no tan desenvolupades. N’apareixen a mida que el camí s’obre a la vall i s’albira el puig de la Mola. 

També n’apareixen d’altres com el bruc d’hivern, un arbust petit que pot fer fins a 1,5 m d’alçada i que floreix a l’hivern.

Bruc d'hivern, Parc Natural del Garraf.

Bruc d’hivern, Parc Natural del Garraf.

4. El cim del puig de la Mola:

En dies clars, el puig de la Mola acompanya l’excursionista en gairebé tot aquest tram final de l’ascensió. Cal dir que no va ser el nostre cas ja que ens va acompanyar la boira bona part d’aquest tram, per això fins als últims metres no vam veure la torre de guaita que corona aquest cim i que no queda gens desapercebuda.

Torre de guaita del puig de la Mola.

Torre de guaita del puig de la Mola.

Encara que no vam gaudir de les vistes, fins i tot les inclemències del temps passen a segon pla quan ets en bona companyia.

CATP1070207blog

Placa commemorativa del centenari de l’Agrupació Excursionista “Catalunya”.

5. Retorn a Can Grau:

Per tornar al punt de partida només cal que desfem el camí de pujada. Segons el ritme i les parades, ja se sap que amb criatures això pot variar força, la baixada transcorre en poc menys de dues hores i donem la ruta per acabada. La motxilla portabebès també se’ns ha fet indispensable i la xocolata també.

Senyals en el camí amb Can Grau al fons, Parc Natural del Garraf.

Senyals en el camí amb Can Grau al fons, Parc Natural del Garraf.

VissirlaMolablog2

 

 

2 thoughts on “El puig de la Mola (el Garraf)

 1. Avatar
  Txell says:

  Amb les fotos tan xules que has posat per il·lustrar la ruta ningú diria que vam tenir aquella boira enganxada gairebé tota l’excursió, ;-)!!!
  Moltes felicitats pel blog!!! Les explicacions són molt detallades i els apunts i recomanacions específiques a tenir en compte quan es va amb criatures estan molt bé.
  Cal dir, però, que sou molt atrevits començant amb una excursió de 12 Km!! No sé pas si la nostra filla de 5 anys ho aguantaria…

  • Avatar
   bcoma says:

   Gràcies pel teu comentari Txell!
   Pel que fa a la ruta de 12 km a la Mola pel coll d’Estenalles, t’he de dir que a nosaltres també ens va sorprendre la seva resistència, però, el nostre “expert en caminar” després d’omplir la panxa, descansar una mica i veure la panoràmica del cim… va voler continuar… i ho vam aprofitar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *