Font de la Budellera – Tibidabo (el Barcelonès)

Anem a passejar pel Parc Natural de Collserola, cap a la font de la Budellera, un dels itineraris marcats des del Centre d’Informació del Parc i continuem fins a la muntanya del Tibidabo. En total 4,5 km, aproximadament, de ruta a peu. Cal dir que hem caminat aquests trams només amb la petita de la casa de gairebé 4 anys. Dos trams i dos objectius; els macarrons de la font i el gelat del Tibidabo. Sí, efectivament, no ho hem pogut evitar i hem incentivat la passejada amb un parell d’estímuls gastronòmics, ja que avui ens ha mancat la distracció del germà gran.

Parc de Collserola

Parc de Collserola

1. Centre d’Informació Parc de Collserola;

Tenim diferents opcions per arribar al punt d’inici d’aquesta passejada, el Centre d’Informació, amb vehicle particular o amb transport públic. El Centre d’Informació està situat a la carretera de l’Església, 92, de Vallvidrera (ctra. de Vallvidrera a Sant Cugat, km 4,7, BV-1462). En cas d’agafar el vehicle particular recomanen aparcar a l’àrea de lleure de Santa Maria de Vallvidrera, ctra. de l’Església, 98, de Vallvidrera (41°25’07.3″N 2°06’04.6″E). I si optem pel transport públic, l’estació Baixador de Vallvidrera dels Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) línia del Vallès ens deixa a pocs minuts del Centre. Només cal que enfilem el camí empedrat pel mig del bosc on notarem que s’hi respira poesia. És un recorregut il·lustrat amb fragments de textos verdaguerians que passa per la Casa-Museu Verdaguer, a la Vil·la Joana, actualment tancada per obres de rehabilitació.

Camí verdaguerià, Parc de Collserola.

Camí verdaguerià, Parc de Collserola.

Al costat de la Casa-Museu Verdaguer trobem el Centre d’Informació del parc. Cal tenir present que és obert al públic de 9:30 h a 15:00 h tot l’any, excepte els dies festius de Nadal. Hi trobarem atenció personalitzada, una exposició permanent i el bar l’Entrepà, amb una terrassa força acollidora.

2. Font de la Budellera;

Un cop passem el Centre d’Informació seguim cap amunt pel carrer pavimentat que voreja el pati de l’escola Els Xiprers fins a la porta principal. Continuem per la pujada on el camí ja és de terra i passem una tanca que barra els pas dels vehicles. L’itinerari està molt ben senyalitzat, els primers metres seguim també les indicacions de can Cortés i el turó del Puig. Passem un primer trencall que indica a mà esquerra el veïnatge del Rectoret, però, continuem sense desviar-nos del camí. El camí planeja entre pins i alzines fins a la propera cruïlla de camins que ens indica la Budellera pel camí de la dreta que  baixa i on també hi trobem una tanca. Així que deixem el camí assolellat que puja cap al turó del Puig, can Cortés i la casa de colònies Sant Josep. El camí que agafem tampoc té una ombra molt espectacular, però, més endavant ens podem ombrar en uns bancs col·locats estratègicament sota uns avellaners. És en un altra cruïlla de pistes que indica la Budellera cap amunt i el Revolt de les monges cap avall. Només queda aquest tram de pujada perquè trobem l’opció, a pocs metres del racó de l’alzinar, d’agafar el camí de baix cap a la Budellera. Un camí més estret i envoltat de vegetació.

Font de la Budellera-camí de baix, parc de Collserola.

Font de la Budellera-camí de baix, parc de Collserola.

En pocs minuts un camí més ample i un tram de graons finals ens porten cap aquest indret enjardinat de començaments del segle XX de l’arquitecte francès J.C. Forestier. Ja ens podem refrescar a la font de la Budellera de la boca d’aquesta cara encastada a la paret.

Font de la Budellera, parc de Collserola.

Font de la Budellera, parc de Collserola.

Com a curiositat són dues les teories que es disputen l’origen del nom de la font. D’una banda, una  teoria fa referència a les propietats medicinals de l’aigua de la font que guaria problemes d’estomac, de budells. De l’altra, es diu que anys enrere hi havia a la vora de la font una casa on fabricaven cordes per a guitarres fetes de budells d’animals que havien d’estovar amb aigua abans de trenar-los. En tot cas, l’indret està format per tres terrasses molt amples. La terrassa inferior potser és la que es troba més ben conservada, amb un tram d’aigua canalitzada que circula pel mig d’unes escales que van a parar a un sortidor circular rodejat de bancs. La del mig és on es troba la font sota un porxo, al costat d’uns bancs i taules de pedra. I la terrassa superior sembla la més sol·licitada els dies assolellats… ja ho descobrireu. Finalment, hem trobat un raconet per menjar els macarrons.

3. Tibidabo;

Avió del Parc d'Atraccions del Tibidabo.

Avió del Parc d’Atraccions del Tibidabo.

El nostre camí continua fins al Tibidabo; el tram de la Budellera al Tibidabo també està força senyalitzat, no cal patir. Sortim de la Budellera per la terrassa superior i seguim, primer, les indicacions del Revolt de les monges, can Xuliu i can Mandó. Uns metres més avall, just quan passem les restes d’un pilar amb l’escut de la ciutat de Barcelona de tons blaus, un senyal ens marca la drecera cap al passeig dels Til·lers i la Torre de Collserola. Enfilem aquest corriol ombrejat fins a una cruïlla de camins i seguim el que assenyala el Tibidabo i la Torre de Collserola. El pendent és evident però el traçat ajuda a combatre la inclinació del terreny. I tot d’una apareixem a la carretera de Vallvidrera al Tibidabo (BV-1418). Continuem amunt, passem un seguit de finques, l’antiga biblioteca Almirall, l’aparcament del parc d’atraccions, un revolt més i ja hi som, a la muntanya del Tibidabo amb el parc d’atraccions com a emblema principal. El conjunt d’elements infantils no distreuen la petita senderista a demanar allò que en definitiva hem vingut a buscar, el gelat. A partir d’aquest moment, les distraccions es multipliquen i les opcions per baixar de la muntanya més o menys també; a peu, amb el funicular del Tibidabo o amb bus. Hem optat per agafar l’autobús de barri 111 que surt de la plaça del Tibidabo fins a l’estació del funicular de Vallvidrera Superior que ens baixa als FGC.

mapaBudellera2

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *