Benvinguts al blog de l'Agrupació de Defensa Forestal Quintinenca

Serveis realitzats durant la CF 2016 (1 juny-31 setembre)


L’ADF Quintinenca, com heu pogut veure a @190ADF_SQM, no ha parat durant tot l’estiu. Com vam avançar, un cop acabada la Campanya Forestal, us explicarem tots els serveis que hem fet.

L’estiu va estar marcat per dies molt calorosos, amb temperatures elevades la majoria de dies, humitats baixes i condicions molt bones per a que els incendis es produïssin. Per sort, Sant Quintí no ha patit més que algun petit incendi forestal, i no hem de lamentar grans extensions de terreny cremades.

Read the rest of this entry »

Serveis realitzats des d’inici d’any fins a 1 de juny


Enguany, el bloc l’estructurarem en 3 blocs principals, la part prèvia a la Campanya Forestal, la Campanya Forestal i el post Campanya. El primer període va des de l’1 de gener fins el 31 de maig, la Campanya Forestal l’englobem des de l’1 de juny fins el 30 de setembre, i la tercera part serà de l’1 d’octubre fins a final d’any.  Read the rest of this entry »

INCENDI de marge a Sant Quintí


El dia 9 de desembre va arribar l’avís a l’ADF Quintinenca a la tarda d’un incendi que estava cremant un marge. L’incendi, que no era violent, estava cremant arbusts, branques i vegetació en un marge ubicat en uns camps abandonats situats a la zona de Matassens a Sant Quintí de Mediona.

CVzP3nzWsAAqLWF

                     Quintinenca 400 de fons

L’incendi posava en risc un camp extens abandonat cobert d’herba seca, fet que hagués donat més feina a l’hora de l’extinció. Van intervenir-hi 4 voluntaris de l’ADF Quintinenca que van treballar amb el vehicle 400. L’incendi es va extingir la mateixa tarda, malgrat això, el dia següent es va remullar la zona de l’incendi, doncs el fort vent podria fer revifar les brases. 

CVzP2EvWsAAKvUG

        Rematant l’incendi

COL·LABORACIÓ a la Canicross i cursa de les Vinyes de Vilafranca del Penedès


El dia 6 de desembre l’ADF Quintienenca va respondre a la petició que la Policia Local de Vilafranca del Penedès va fer a la Federació d’ADF Penedès-Garraf, la qual demanaven voluntaris per fer de punt de control al llarg de la cursa Canicross i cursa de les vinyes.

L’ADF Quintinenca hi va anar amb el vehicle 300 i 2 voluntaris que es van sumar a la trentena de voluntaris que hi havia d’altres ADF.

La cursa va transcórrer sense cap problema ni cap fet destacat. La cursa va servir per provar les comunicacions de les emissores a la muntanya de Sant Pau, lloc on es feia la cursa.

CViCZmdWcAAVZMl

         Quintinenca 300 i els corredors de fons

CONVENI de col·laboració amb l’Ajuntament de Sant Pere de Riudebitlles


El passat 20 de novembre l’ADF Quintinenca i el renovat consistori de l’Ajuntament de Sant Pere de Riudebitlles van signar un conveni a dues parts de col·laboració. Aquest conveni, que beneficia a les dues parts signants, deixa per escrit el que fins ara ja es duia a terme però de manera informal.

El municipi de Sant Pere de Riudebitlles, que col·linda amb el municipi quintinenc, no disposa d’ADF. Aquest fet, sempre ha donat a lloc que en cas d’incendi forestal al municipi veí l’ADF Quintinenca fa sortida i respon igual de ràpid que si el foc fos al municipi de Sant Quintí.

Destacar que el conveni en cap moment lliga l’ADF Quintinenca a respondre sempre en cas d’incendi, doncs cal tenir present que l’ADF la formen gent voluntària i que pot coincidir que no hi hagi efectius disponibles per a fer sortida.

Captura de 2016-01-18 19:51:19

Perfil del municipi de Sant Pere de Riudebitlles

TROBADA d’ADF de la Federació d’ADF Penedès-Garraf


El 22 de novembre es va celebrar al municipi d’Avinyonet del Penedès la trobada anual de les ADF membres de la Federació Penedès-Garraf. L’ADF amfitriona, l’ADF d’Avinyonet, va preparar unes activitats matinals prèvies al dinar. Per una banda van preparar una visita turística a l’església de Sant Sebastià dels Gorgs i per altra banda van preparar una gincama.

La visita va ser molt interessant, doncs les explicacions van anar a càrrec d’un arquitecte entès en el tema. La gincama va consistir en la necessitat de posar en pràctica l’habilitat de cartografia. Calia trobar una sèrie de fites distribuïdes per tot el municipi, fer-hi una foto i enviar-les.

A les dues aproximadament, es va realitzar un dinar al Centre Cultural de les Gunyoles. En acabar el dinar, van parlar representants de la Federació d’ADF, els Consells Comarcals i l’ajuntament d’Avinyonet.

CUcgXS3XIAANYRR

  Panoràmica amb diversos vehicles de la Federació

ENSURT a la rotonda de la C-15 a Sant Quintí-Sant Pere


El 5 d’octubre, a les 19:37 hores, s’avisava a l’ADF Quintinenca d’un possible incendi forestal a la rotonda de la C-15 que trobem quan volem desviar-nos cap a Sant Quintí de Mediona o Sant Pere de Riudebitlles, Torrelavit i Sant Sadurní d’Anoia.

L’ADF va poder mobilitzar 3 voluntaris que van sortir amb el vehicle 400 cap al lloc de l’avís. Un cop al lloc van trobar unes herbes que cremaven juntament amb diversos cartrons. L’incendi va ser extingit per l’ADF i moments després va arribar un vehicle dels Bombers que va donar per extingit l’incendi. Van cremar aproximadament uns 10 metres quadrats.

CQkt2RGWEAAgH9h

        Quintinenca 400 i de fons la zona cremada

GRAN INCENDI FORESTAL a Òdena


El diumenge dia 26 de juny es va declarar un incendi forestal al municipi d’Òdena, a la comarca de l’Anoia. Aquest incendi, causat per una guspira d’una màquina de trinxar palla, es va desenvolupar amb molta rapidesa, i empès pel vent, va calcinar centenars d’hectàrees en molt poca estona.

Anant cap a Òdena, el nostre 201.

Anant cap a Òdena, el nostre 201.

Read the rest of this entry »

INCENDI FORESTAL a la Serra de Clivelleres


Dilluns dia 8 a les 14.20 hores l’ADF era alertada per mitjà d’un voluntari de la presència d’una columna de fum a la Serra de Clivelleres, a la zona de Bolet. El moment del dia es constextualitzava amb una tempesta no gaire forta de pluja però acompanyada de llamps, motiu de l’incendi.

Columna des de Sant Quintí. Foto de'n Xavi Navas

Columna des de Sant Quintí. Foto de’n Xavi Navas

Read the rest of this entry »

COL.LABORACIÓ amb l’ADF Subirats


El passat diumenge 7 de juny un total de 32 voluntaris i 12 camions d’extinció d’incendis de ADF van omplir una bassa de nova construcció de prevenció d’incendis a Subirats. L’ADF 190 hi va desplaçar el 201 i 2 voluntaris. Durant tot el matí es va anar fent aportacions d’aigua a la recent construïda bassa. Aquesta reserva d’aigua per helicòpters i bombers només estava plena fins a la meitat, degut a la manca de pluges dels 2 últims mesos, ja que s’alimenta exclusivament de l’aigua de pluja que s’escorre pels carrers de la urbanització Muntanya Rodona.

El 201 durant una descàrrega

El 201 durant una descàrrega

Aquesta activitat s’emmarcava dins un conjunt d’activitats de voluntariat ambiental a tot Catalunya dins la 3a Setmana del Voluntariat Ambiental.