Martin Delgado i Ayelen Strasser, guanyadors del Projecte Talent Art de l’empresa Ceràmiques Marcó

El passat dimecres 9 de maig de 2018 es va celebrar el lliurament de Premis de les empreses participants en al Projecte “Talent Creatiu i Empresa” del Departament d’Ensenyament.

L’acte es va dur a terme dintre la IV Jornada d’art i disseny: de l’escola a l’empresa realitzada a l’espai Cosmocaixa de Barcelona.

L’empresa Ceràmiques Marcó va guardonar amb el 1r Premi Martin Delgado i amb el 2n Premi Ayelen Strasser, tots dos alumnes de la nostra escola del Cicle Superior de Modelisme i Disseny Ceràmic.

Projecte “Arumes” de Martin Delgado

Una forma abierta ya con intenciones de querer cerrarse inaugura el desarrollo, inquieta pero permanente como las olas  del océano en continuo movimiento. En un punto consigue estrecharse hasta simular una gruta; el olor no está aprisionado, pero si ocluido en una forma angosta y semi-cerrada. La gruta se cierra en una  cueva haciéndose evidente que la idea controla a la funcionalidad con la intención de dirigir los olores.

Projecte “ORIGAMI”: l’art de plegar paper d’Ayelen Strasser

Aquest projecte esta inspirat en la papiroflèxia, una art educativa en que es desenvolupa la creativitat. Aquests bols i plats estan realitzats a partit de planxes plegades, s’acaben amb uns esmalts confeccionats per a la ocasió per l’interior i mantenen el blanc de la porcellana per l’exterior per evocar el paper de la idea original.

La EASD Pau Gargallo de Badalona estarà al saló Expo Hogar representada per alumnes del CFGS Modelisme i Disseny Ceràmic.

Amb motiu de la celebració del saló EXPO HOGAR i amb el suport de Ceràmiques Marcó i el dissenyador Blai Puig, haurà un espai on s’exposaran objectes ceràmics i serigrafiats dels treballs finalistes que alumnat de les escoles d’Art van lliurar en el projecte del curs 2016-2017.

Krasznai a la Gargallo.

Darrere de Krasznai s’amaga el ceramista i escultor Roger Coll. Després d’estudiar arquitectura va decidir dedicar-se a allò que més li agrada, la ceràmica, i va apostar per dissenys innovadors. Les peces de Krasznai han viatjat per tot el món formant part de mercats de disseny internacionals. ‘Arms and crafts’ és la seva col·lecció més destacada i admirada.

Participació de EASD Pau Gargallo al Saló Craftroom.

 

El Born Centre Cultural és la seu de la tercera edició del saló The CraftRoom, la principal mostra d’exposició i venda de productes artesans catalans, que fins diumenge serà el gran aparador de l’artesania del país, reunint un total de 108 d’expositors. A més d’esdevenir un gran espai de contacte entre artesans i el públic, el saló, d’accés obert i gratuït promociona la interacció de l’artesania amb altres sectors productius i creatius amb l’espai La Llotja de Negocis, i apropa el nou talent al mercat laboral a través de Futur Excel·lent, on els alumnes de les escoles d’arts i oficis de Catalunya que han tret un excel·lent en el seu projecte de final de curs el mostraran a empreses, professionals i públic general. El saló compta amb la presència de tallers artesans procedents de diversos punts de l’estat espanyol i enguany amb Itàlia com a país convidat, que comptarà amb un estand propi i amb la participació del Centre d’Artesania de la Toscana, presentaran els projectes d’artesania contemporània i de col·laboració entre artesania i disseny que estan treballant i faran venda d’una selecció d’aquests productes.

Podeu veure peces de Maria Segura presentades a Futur Excel·lent en el següent enllaç:

https://btv.playty.com/player#/video?autoplay=1&id=ART130617PARIS

Projectes guanyadors de Maria Segura i Martín Delgado a Talent Creatiu i Empresa.

El passat dimecres, 10 de maig de 2017, al Conservatori municipal de Música de Barcelona es va celebrar la Jornada de presentació dels projectes finalistes i lliurament dels projectes guanyadors corresponents al projecte Talent Creatiu i Empresa.

La Sra. Olga Adroher Cap de Servei d’Ordenació dels Ensenyaments de Règim Especial  va inaugurar la jornada en la que les empreses van presentar projectes guanyadors, i seguidament  es realitzà el lliurament premis i  diplomes de participació a càrrec Sr. Jordi Blanch. Subdirecció General d’Ordenació de la Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim Especial.

Al Projecte de Ceràmiques Marcó,  MARIA SEGURA  va obtenir el premi  ex aequo al apartat “Aplicacions gràfiques sobre producte ceràmic porcellànic” amb els  dos dissenys presentats: Època i Grafit.

Dins del mateix projecte de Ceràmiques Marcó, però a l’apartat de “Creació d’un producte ceràmic utilitari i de consum”. MARTIN DELGADO va obtenir el premi  ex aequo pel seu treball Terres catalanes.

 

 

 

 

 

 

 

Amb els treballs premiats i finalistes, a més de gestionar la seva possible comercialització,  s’organitzarà una mostra que participarà en EXPO HOGAR al setembre.

En el mateix acte es van lliurar els diplomes de participació als diferents centres. El diploma corresponent a EASD Pau Gargallo de Badalona va ser recollit pel nostre director Sr. Silvestre Oliveras.

comercialització,  s’organitzarà una mostra que participarà en EXPO HOGAR al setembre.

LA IMPRESSIÓ 3D EN MATERIAL CERÀMIC ARRIBA DES D’ESTÒNIA A LA NOSTRA ESCOLA

El passats dies 5, 6 i 7 d’Abril de 2017 els professors del departament de Ceràmica de la Estonian Academy of Arts de Tallin (www.artun.ee), ERASMUS partner Urmas Puhkan i Lauri Kilusk i l’enginyer Kaiko Kivi varen instal·lar a la nostra
escola una
impressora 3D d’injecció d’argila.
De forma paral·lela i en el marc del cicle from Abroad 2016-17 van impartir una conferència i un taller de 10 hores sobre impressió 3D en material ceràmic amb ús dels programes 3D Studio Max i Rhinoceros, en què varen participar alumnes i professors de la EASD Pau Gargallo i professors d’ESDAP Badalona Pau Gargallo.

 

 

http://www.paugargallo.cat/pgargallo/page/1/995/0/La-impressi%C3%B3-3D-en-material-cer%C3%A0mic-arriba-des-d%E2%80%99Est%C3%B2nia-a-la-nostra-escola

Conferència de XAVIER MAÑOSA creador del projecte Apparatu.

 

Amb la presència de Josep Motas autor del projecte Bussoga s’inicià divendres dia 2 de desembre un cicle de conferències en el qual participaran, juntament amb Bussoga, Krasznai i  Apparatu. Tots ells formen part d’una generació de joves creadors que  han llançat al mercat una sèrie de propostes, basades en  conceptes innovadors, que renoven el disseny ceràmic i, al mateix temps, se serveixen d’estratègies transversals englobant altres àmbits del disseny en el seu treball. És per això que aquest cicle pretén ser útil a ceramistes, il·lustradors, dissenyadors de producte, etc.,  en afrontar   uns projectes cada vegada més interdisciplinaris.

Avuí dimecres 18 de gener intervindrà XAVIER MAÑOSA creador del projecte Apparatu.

“Apparatu és un estudi de disseny, taller de ceràmica i un projecte familiar. Aquesta combinació els permet concebre noves idees per a projectes i fer el seguiment d’una manera meticulosa fins a la seva finalització. El seu dia a dia inclou el treball a mida per als clients, el desenvolupament de projectes d’habitatge i un munt d’investigació.”

Xavier Mañosa porta la ceràmica en el seu codi genètic i el disseny en la seva ànima creativa. Fill de ceramistas, es va formar en disseny industrial i gràfic, però quan es va instal·lar a Berlín, aquests gens van sortir a flotació i la ceràmica es va fusionar amb la seva visió de dissenyador per crear Apparatu.

El taller està a Barcelona, però se segueix impregnant de les tendències que Xavier mama a Alemanya i totes les col·laboracions d’altres artistes que participen en Apparatu. El resultat de tot això és una sèrie de col·leccions que van des de l’art més pur i representatiu a la funcionalitat més bella dels objectes. Exemple de tot això són la sèrie Pussel per Kettal presentada en la passada fira de Milà o els llums Scotch Club dissenyades per Marset, que recorden als llums de coure de Tom Dixon.

Conjumina tradició familiar i un disseny que podríem qualificar de conceptual però que sorgeix d’una manera natural guiats per la intuïció. Una clara tendència cap als objectes, la influencia determinant de Hella Jonguerius y una capacitat d’arriscar marcaran la  seva trajectòria com ceramista, que inclou col·laboracions amb marques com Nike, Alessi, Vitra o Camper;exposicions a Nova York, Tòquio, Londres o Milan i tallers impartits en museus, centres d’art i universitats a tot el món.

Ha sabut amalgamar  la tradició del taller familiar de Rubí  amb un  disseny d’innovador. Singulars són les col·laboracions amb Alex Trochut en Els SkateFails, un projecte per a l’empresa FTC de Sant Francisco, un va intentar de traduir el skateboard al rellotge líquid de Dalí. O el seu projecte Mold amb  el qual re-significa un procés una miqueta injuriat al món de la ceràmica.

Les seves peces tenen un aire mediterrani, sense forçar el  material, una peça més natural. Una certa reducció de capes que emmascaren el material. Una tendència al fet que el material ceràmic conservi el seu aspecte natural .

Xavier Mañosa ha realitzat un viatge, físic i metafòric, al disseny avantguardista d’Europa per retrobar-se amb la tradició ceràmica, la qual cosa li ha permès redescobrir-la i, jo diria, reinventar-la.

 

Cicle de conferències.

Amb la presència de Josep Motas autor del projecte Bussoga s’inicia divendres que ve dia 2 de desembre un cicle de conferències en el qual participaran, juntament amb Bussoga, Krasznai i  Apparatu. Tots ells formen part d’una generació de joves creadors que  han llançat al mercat una sèrie de propostes, basades en  conceptes innovadors, que renoven el disseny ceràmic i, al mateix temps, se serveixen d’estratègies transversals englobant altres àmbits del disseny en el seu treball. És per això que aquest cicle pretén ser útil a ceramistes, il·lustradors, dissenyadors de producte, etc.,  en afrontar   uns projectes cada vegada més interdisciplinaris.

Josep Motas des de 2001 es va dedicar al disseny industrial i més tard al disseny d’interiors, durant  aquest temps  comença a gestar-se  el seu projecte Bussoga Disseny Surreal, que finalment va prendre forma en 2010.

bussoga_about02

Actualment Bussoga està ja format per un grup de dissenyadors-ceramistes, que s’encarreguen de la producció de diferents peces de ceràmica, en concret rajoles decoratives però amb motius extravagants, estranys, rars i freaks com poden ser calaveres, batedores, gats, ulls… En el seu equip compta amb artistes com Irina Grosu, Clara Gispert, Rita Vargiu. Generalment realitzen tiratges curts de cada disseny, d’aquesta manera les seves creacions es mouen en un espai intermedi entre l’obra d’art i el producte de disseny, la qual cosa li confereix un caràcter singular.

El nom que li van donar al projecte prové de la paraula “Bussoga” que a l’Empordà (comarca de la província de Girona) significa bony, i “surreal” que segons l’autor es vincula amb el surrealisme, amb alguna cosa extravagant i vinculat als somnis. Així doncs, “Bussoga disseny surreal” podria ser com alguna cosa extravagant, descontextualitzat i sobretot que prové de ments de gent de l’Empordà.

La ubicació del taller contribueix a emfatitzar el concepte buscat, ja que es troba a Sant Jordi Desvalls, una terra que va inspirar a altres artistes com Dalí, i de fet el taller es troba a pocs minuts del Castell de Púbol, casa que Dalí li va comprar a Gal.la i que ara és un museu. A més a pocs quilòmetres es troba la Bisbal de l’Empordà coneguda per la ceràmica tradicional.

polaroid   tiles_batedora_blue_1-1

Els seus primers dissenys van ser “Skulls i Batedores”. Aquesta primera col·lecció li va servir per donar-se a conèixer, un any més tard, en 2011,  el van escollir per dur a terme diferents “Whorkshops” per Bulgària, Itàlia; durant el 2012 va ser considerat un “nou dissenyador amb talent” segons Ventura Lambrate, una fira de disseny de Milà. Ha exposat mostres dels seus treballs en diferents exposicions nacionals i internacionals com Stripart, Inundart, Ca Pop Gallery, World of Furniture… I ha guanyat diversos premis com un projecte seleccionat pel Col.legi d’Arquitectura de Catalunya en un concurs d’arquitectura efímera on a través de pneumàtics vells i pintats de diferents colors van reproduir la forma d’una rosa geganta en una paret de Girona.

El procés que utilitzen per dur a terme aquestes rajoles de ceràmica part de serigrafies. En primer lloc separar els colors del disseny per fer una litografia, una làmina transparent amb la imatge del disseny en negre, a partir de desglossar el disseny per colors apliquen engalbes a la rajola color per color i  posteriorment la capa de vidriat, i finalment  es cou  la rajola a uns 1000º.

tiles_enequipa     299555_10150274283859381_570394380_7329619_2329009_n

El seu procés de treball és plenament artesanal i manual, però el que ho fa especialment singular és el fet de la seva combinació amb dissenys absolutament innovadors que tenen  referents en la cultura pop amb  picades d’ullet al cinema, al còmic, etc. sempre desenfadats i divertits i que, en unes ocasions, s’apropien d’imatges des de  sacres a banals, i en unes altres són projectades per la imaginació del seu autor, però que  sempre generen aquesta xarxa que desdibuixa l’element inicial per mostrar un motiu decoratiu que haurà de ser desentranyat si desitgem llegir el seu missatge.  En la línia de la pattern painting però amb aquest polsim d’humor propi de la cultura popular i una altra del surrealisme d’una ment empordanesa.