La Timba de Santa Bàrbara

Nova campanya d’excavacions arqueològiques a la Timba

Entre els dies 15 i 27 de juliol es reprenen les excavacions arqueològiques a la Timba de Santa Bàrbara de Castellet i la Gornal, una fortificació preibèrica (o de la primera edat del ferro) dels segles VII-VI aC, situada en una timba rocosa en la confluència de la riera del Marmellar i el riu Foix, al Penedès.

Les excavacions arqueològiques les duran a terme una quinzena de persones professionals de l’arqueologia, estudiants de diverses universitats i voluntaris/es del municipi de Castellet i la Gornal i de l’Arboç.

L’objectiu és delimitar la muralla i els seus elements arquitectònics immediats i continuar amb l’excavació d’un recinte situat dins el perímetre emmurallat, per establir una seqüència cronològica de la construcció, l’ocupació i l’abandonament de la fortificació. Es realitzaran treballs de millora dels accessos i d’adequació de la zona en procés d’excavació per garantir la seguretat durant la seva visita com a element del patrimoni històric de la zona.

Al final de les excavacions es duran a terme unes jornades de portes obertes, organitzades per l’ajuntament, per donar a conèixer els primers resultats de la recerca.

La Timba de Santa Bàrbara és un projecte de recerca i difusió de la cooperativa ArqueoVitis i l’Ajuntament de Castellet i la Gornal, implementat en el projecte de la Universitat de Barcelona: El canvi sociocultural a la Cessetània oriental (Penedès i Garraf) durant la protohistòria i l’època romano-republicana: una perspectiva històrica i evolutiva, dirigit per Joan Sanmartí.

Dins el mateix projecte es recerquen altres jaciments de  la Cessetània com la Font de la Canya d’Avinyonet del Penedès, les Masies de Sant Miquel de Banyeres del Penedès, El Castellar de la Llacuna, la Mota de Sant Pere de Cubelles, el Puig del Cocodril de Subirats, el Puig Pelós de Cunit i, entre altres, la Ciutadella ibèrica de Calafell.

L’excavació disposa del suport econòmic de l’ajuntament de Castellet i la Gornal i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de la Universitat de Barcelona, i la col·laboració dels Agents Rurals de l’Alt Penedès i el Parc Natural del Foix. Agraïm les facilitats prestades per les propietàries del terreny on s’ubica una part de la Timba, les senyores Ribosa Botifoll.

Més informació:

El Planot de la Timba – Castellet i la Gornal

Sota la Timba – l’Arboç

Jaciment arqueològic

timba.cat

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *