Els nostres Sinclair ZX81

Bona dia,

Na Romina i na Lara hem dut a terme un petit projecte molt divertit a partir de fer la restauració superficial dels primers quatre ordinadors que es van utilitzar per fer classe d’informàtica del nostre apreciat institut i que guardam a l’Arxiu. Es tracta del segon model creat per l’enginyer Clive Sinclair, successor dels ZX80 de 1980. Aquests ordinadors antigament s’utilitzaven a l’aula d’informàtica, i es comunicaven a l’antena de la televisió; els programes es teclejaven o es carregaven des d’un cassete. La feina que va començar amb la neteja i investigació sobre aquest antic hardware va acabar derivant cap a veure si encara funcionaven.

Els ZX81 són ordinadors amb pantalla només de text, 32 caràcters d’ample per 24 d’alt, tot que eren possibles gràfics amb una resolució de 64 per 48 píxels amb l’ús del comandament PLOT, que seleccionava entre un grup de 16 caràcters gràfics per a la simulació dels píxels. Per conservar memòria, el text mostrat a la pantalla s’emmagatzemava com cadenes de forma dinàmica: per exemple, una línia en pantalla de 12 caràcters s’emmagatzemen com només els 12 caràcters seguits pel codi per “NEWLINE”.

Va ser ser el computador domèstic menor preu de l’època. Es venia la versió de kit per a muntatge per 49,95  lliures esterlines (56.528  euros), i muntat, per 69,95 lliures, muntat (79.16 euros).

Aquest era la versió millorada del ZX80 comercialitzat l’any anterior.

La carcassa es negra, amb un teclat de membrana. L’aparença definitiva de la màquina va ser treball del dissenyador industrial Rick Dickinson.

Una vegada comprovat que el radiocassete funcionava, va arribar el moment de veure si ho feien també els ZX81. Vam demanar al departament d’informàtica si s’ho podien mirar. El primer va ser improvisar un cable de connexió a l’antic televisor que tenim a la Biblioteca, cosa que va fer el professor d’informàtica Pep Malle. I voilà! Malgrat qualque dificultat per mantenir la freqüència de la imatge al televisor, els ordinadors funcionen!

Per acabar d’entendre com funcionen, vam aconseguir que dia 4 de juny vingués el també professor d’informàtica Kico Borràs. Ell, que els va emprar com a alumne del Ramis, ens va explicar com utilitzaven  els ordinadors ZX81 als anys 80. Va fer també un resum de l’avanç de la informàtica domèstica a partir d’aquests ordinadors a través de la seva experiència personal. Vam veure com no hi ha punt de comparació amb els que tenim avui en dia, ja que el seu processador era lent i feixuc, de fet només tenia una KB de memòria RAM. Així i tot, s’hi podia programar perfectament en BASIC i, a més, van servir per despertar moltes vocacions per al món de la informàtica.

Sens dubte, aquests petits ordinadors tan carregats d’història han de disposar d’un lloc ben visible en el Museu que hem d’inaugurar l’any vinent!

 

 

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *