Llibres “educatius” per a dones dels anys 40

Bon dia a tots,

Avui us venim a presentar un breu estudi que hem fet sobre 2 llibres suposadament educatius per dones que es troben en el nostre Arxiu Històric
Aquest llibres són “Guía de la mujer cristiana”, escrit l’any 1934, i “Hacia el matrimonio”, escrit al 1936.

       

Aquests llibres ens parlen del comportament que es considerava adequat per a la dona d’aquella època. Ens xerren de molts temes que avui en dia ens semblarien descabellats pels seus comentaris masclistes.  A tall d’exemple, teniu a continuació un parell d’extractes:

“(…) ser submissa i complaure el nostre marit és el nostre deure i el que ens farà feliç. Déu ens ha regalat aquesta vocació divina i es un regal que no podem desaprofitar.”

“(…) No crear conflictes amb el nostre marit perquè ell és el que mana.”

“(…) L’insolubilitat del matrimoni.”

“(…) l’estat no està capacitat per crear o unir en matrimoni ja que Déu l’ha creat i és l’únic amb poder suficient com per poder fer-ho.”

“(…) Una dona cristiana s’ha de casar amb un home cristià i creient. Si una dona cristiana es casa amb un incrèdul, ell perverteix a la dona”

“(…) les dones tenen l’obligació de parlar cortesament; amb rectitud, lleugeresa i evitar vulgaritats. Les frases amables i els dolços somriures són per als estranys.”

“(…) Una no s’ha de casar ni massa prest ni massa tard. El matrimoni és un port segur per a les passions, ja que si es fan fora d’un compromís són pecat.”

La societat de l’època és una societat masclista on el paper de la dona es basa en complir l’ofici enviat per a elles: casar-se, tenir fills, obeir al marit i acceptar que t’imposin necessitats dels altres per sobre de les teves, així com obeir i no tenir una personalitat pròpia sinó la que el marit vulgui que tinguis.

La societat actual és molt diferent perquè podem anar a escoles mixtes, podem estudiar el mateix que els homes, podem viure totes soles sense dependre de cap home, no ens fa falta casar-nos amb ningú, no és una necessitat tenir fills, podem treballar igual que un home, tenim personalitat…..En l’actualitat hi ha una independència impressionant comparat amb el de la dona d’aquella època; per això i moltes coses més hem canviat tant.

Nosaltres teníem la lleugera por que en llegir aquests llibres, ens arribàssim a creure aquestes barbaritats. Però les dues sabem quines són les nostres conviccions i no estem d’acord amb les que presenten els llibres. Deixarem que vosaltres mateixos penseu en els vostres objectius i la forma d’aconseguir-los.

Fins a la pròxima entrada.

 

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *