Guanyadores del concurs del Rorqual

Les guanyadores del concurs, Andrea Urbán Carmona i Maya Teixidor Gil , han recollit el premi el matí del dimecres 21 de març a les 9:00 i s’han fet una fotografia amb tot el grup de patrimoni. El premi era de 30 euros, i se’ls gastaran en llibres.

Guanyadores del concurs.

Guanyadores amb el grup de patrimoni.

Enhorabona,noies!

 

Publicat dins de General | Envia un comentari

Resultat del concurs del Rorqual

Benvolguda guanyadora:
Andrea Urban Carmona
De part de tots els membres de l’assignatura de Patrimoni, agraïm la teva participació i dedicació a l’hora de respondre les preguntes. Et volem felicitar per haver guanyat el concurs del Rorqual i et convidam a passar per la biblioteca el DIMECRES DIA 21 a les 9:00 HORES per recollir el premi.

Publicat dins de General | Envia un comentari

POSTALS ANTIGUES DE MAÓ

POSTALS ANTIGUES DE MAÓ

Ara estem treballant amb la col·lecció de postals antigues de Maó que tenim a l’institut. En primer lloc identifiquem el lloc que apareix a les fotografies i, després, amb l’ajuda de Google Maps, mostrem com és aquest lloc en l’actualitat. Finalment cerquem el lloc des d’on creiem que es van fer aquestes fotos.

La idea és sortir per Maó i repetir les fotografies amb la màxima exactitud. D’aquesta manera podrem comparar com ha canviat la fesomia dels carrers, places i port de Maó.

Resultat d'imatges de postales antiguas de mahon

Resultat d'imatges de postales antiguas de mahon

Resultat d'imatges de postales antiguas de mahonResultat d'imatges de postales antiguas de mahon

Publicat dins de General | Envia un comentari

Atenció: que acaba el concurs del rorqual!

Recordau que la data límit per entregar les respostes del concurs sobre el rorqual és dia 13 de febrer

Publicat dins de General | Envia un comentari

Margarita Comas,la nova Filla il·lustre de Maó

Margarita Comas Camps és, des d’aquest divendres, Filla Il·lustre de la Ciutat de Maó, i el seu retrat ja penja a la galeria de Menorquins Il·lustres del consistori de llevant. Un nomenament que suposa la restitució d’un deute històric i moral de Menorca amb la científica i pedagoga, per la rellevància de les seves aportacions en el camp de la ciència i la intel·lectualitat en general, i en el món de l’educació.

L’acte solemne va tenir lloc al saló de plens de l’Ajuntament, amb la presència d’Antonio i Gabriel Sintes Muriel, neboders de Margarita Comas, néts de la seva germana Annita. Hi havia, també, una important representació institucional, local, insular i balear, en una sala sense seients buits.

 Els neboders, Antonio i Gabriel Sintes, van descobrir el retrat que penjarà a la sala de fills il·lustres
Font d’informacio: Diari Menorca
Publicat dins de General | Envia un comentari

La científica feminista Margarita Comas serà la segona Filla Il·lustre de Maó

El passat19 de gener, l’Ajuntament de Maó declarà Filla Il·lustre de la ciutat a la pedagoga, científica i feminista Margarita Comas Camps. Exiliada a Anglaterra durant la Guerra Civil, va arribar a ser professora d’universitat en una època en què encara era un fet insòlit. Va ser pionera en els mètodes d’ensenyament de les ciències i va lluitar per no diferenciar la manera d’ensenyar entre dones i homes

La científica feminista Margarita Comas serà la segona Filla Il·lustre de Maó

.

Publicat dins de General | Envia un comentari

EXPOSICIÓ I CONCURS SOBRE EL RORQUAL DEL RAMIS

Com molts ja haureu vist, hem inaugurat al hall de l’institut una petita exposició sobre l’esquelet de rorqual de què disposam. És el resultat de la feina feta per un dels grups de treball de l’assignatura. Arran de l’exposició, hem organitzat un concurs les bases del qual  són les següents:

BASES DEL CONCURS SOBRE L’ESQUELET DEL RORQUAL DE L’IES JOAN RAMIS I RAMIS

1.- PARTICIPANTS: hi pot participar qualsevol alumne/a matriculat actualment a ESO de l’institut Joan Ramis i Ramis. Els participants només poden presentar un full de respostes al qüestionari penjat en aquesta pàgina web.

2. CONTIGUT DEL FULL DE RESPOSTES: el contingut del full de respostes ha de contestar de manera numerada les qüestions plantejades al final d’aquest post.

3.- LLIURAMENT DEL FULL DE RESPOSTES: el full s’ha de dipositar a l’urna que a tal efecte trobareu a consergeria.

4.- TERMINI DE LLIURAMENT: es pot presentar fins a dia 13 de febrer

5.- JURAT: el jurat estarà format pels alumnes de l’assignatura de Patrimoni de 3r d’ESO. El jurat podrà declarar el premi desert, si ho considera oportú

6.- PUBLICACIÓ DEL RESULTAT DEL CONCURS: es publicarà en aquest mateix bloc dia 20 de febrer.

7.-PREMI: el premi consisteix en 30€ a gastar en llibres o material escolar. En cas d’empat, es procedirà a un sorteig entre els guanyadors. Un professor supervisarà l’acció del jurat

8.-ACCEPTACIÓ DE LES BASES: la participació en el concurs implica l’acceptació d’aquestes bases i la resolució del jurat. Qualsevol imprevist que es pugui presentar serà resolt pel jurat, assistit per un professor.

I aquí teniu el qüestionari que heu de contestar, seguint la numeració,  en el full de respostes:

QÜESTIONARI

Qüestions sobre el rorqual en general

1. Quin és el seu nom científic?

2. Quina és la velocitat màxima que assoleix?

3. De què s’alimenta?

4. En quina estació de l’any es reprodueix?

5. Quines amenaces posen en perill la seva supervivència?

6. Medeixen el mateix els mascles i les femelles?

Qüestions sobre el rorqual del Ramis

7. En quines condicions va ser capturat?

8. Quines dues versions hi ha sobre la mort del rorqual?

9. Quins conservadors es van fer càrrec de la preparació de l’esquelet?

10. Quina era la seva longitud?

11. Quin profit s’esperava treure del rorqual?

12. Era mascle o femella?

13. Què li van trobar dins l’estómac?

Publicat dins de General | Envia un comentari

El dia a dia de l’arxiu

En els últims dies, s’han incorporat a la classe de patrimoni dues alumnes noves. En total ara som vuit. Per poder organitzar millor el treball,ens hem dividit en tres grups.
Dos de nosaltres( Ariadna i María) s’estan dedicant a buscar informació sobre Margalida Comas, pedagoga i científica que va néixer a Alaior en 1892 i va morir en el Regne Unit en 1972.
María O. i Ana estan acabant de recopilar la informació sobre el rorqual.
Joan, Iradia i Aina estan seleccionant fragments d’una sèrie de llibres que ens parlen sobre el paper de la dona en l’Espanya dels anys 40,50, i 60: havien de casar-se,ser mares, fer feina a la casa,obeir als homes……..

I jo (Irene) m’encarrego d’escriure tot això al blog

Publicat dins de General | Envia un comentari

El rorqual del Ramis

El nostre institut IES Joan Ramis i Ramis és un institut històric.
Tenim un arxiu amb moltíssimes peces antiguies , ja que varen decidir guardar i conservar moltes d’aquestes.
Hi ha materials que empraven per fer classes, hi ha animals dissecats llibres i revistes antigues, material didàctic….
Quan vam començar l’assignatura de patrimoni ens varen dir que hauríem d’escollir una peça de l’arxiu amb importància històrica, per mostrar-la a una vitrina de l’institut i donar-la a conèixer.
Havíem d’escollir peces que ens cridessin l’atenció, que tinguessin valor històric i que fos interessant conèixer més sobre elles.
Després d’estar cercant vàrem descobrir que al nostre institut hi ha uns ossos de balena, la quan rep el nom de ‘Rorqual’. En descobrir açò, ens vam posar a investigar, vam anar a la sala d’actes que abans era una capella i allà hi havia tots els ossos de la balena classificats un per un i ben conservats.
Ens va sorprendre tant que el nostre institut tingues una balena trobada l’any 1912 ,que vam decidir posar una de les parts d’aquest animal i així poder explicar la seva història.
Així doncs, vam escollir exposar una de les seves vèrtebres, ja que com totes les peces són molt grosses era la que millor encaixava.
Junt amb la peça posarem un plafó amb informació de les característiques de la balena,:quan es va trobar, la història que va tenir, com va acabar al nostre institut…

Publicat dins de General | Envia un comentari

FOTO DEL GRUP DE PATRIMONI

Ja ens hem fet la foto del grup amb els alumnes de l’aula de patrimoni (Ariadna Gomila, Aina Triay, María Benejam, María Olaya, Anna Cardona, Joan Febrer, Irene Pelegrín e Iradia Salinas.) de 3r eso, a continuació us les deixam;

Aquí esteim al pati de l’institut;

Ariadna, AIna, María, María O, Anna, Joan, Irene i Iradia.

A l’arxiu;

A la porta del centre IES Joan Ramis i Ramis;

I a la biblioteca, on feim les classes;

Publicat dins de General | Envia un comentari