Cuiner de camins


         Filosofia entre tot@s

16 de gener de 2018

Sòcrates i l’areté

Filed under: General @ 12:14
Etiquetes:

“El Sòcrates de Plató és un personatge moral per excel·lència, vitalment dedicat a persuadir a tots a interessar-se, no pel cos o la fortuna, sinó «perquè l’ànima sigui la millor possible» (Apologia 30b)”

Quin significat pot tenir en l’actualitat l’afirmació anterior? Per què creus que es necessària la lectura dels clàssics com l’Apologia de Sòcrates?

Share

6 Comments

 1.   Elena Fernández i Cristina Fortet — 27 de gener de 2018 @ 11:06    Respon

  Sòcrates i l’areté:

  El significat que pot tenir l’afirmació anterior en l’actualitat parteix del concepte areté, “és una paraula grega emprada per Sòcrates i Plató per referir-se a la màxima possibilitat de desenvolupament de les capacitats, coneixements i potencialitats intel·lectuals i morals d’una persona”*. Segons Sòcrates aquests coneixements s’havien de compartir per sentir-se realitzat amb un mateix i no per aconseguir una recompensa econòmica a canvi. En l’actualitat això ha canviat, ja que avui en dia compartir els teus coneixements o capacitats té un preu, que seria el que ara anomenem treball. Tot i això sí que hi ha una petita part que ho fa solidàriament i ensenyen a les persones que no tenen prou diners per invertir en l’educació i aquesta gent sí que segueix el model de Sòcrates, ja que ho fan per tal realitzar-se anímicament i amb cap intenció de rebre res a canvi.

  La lectura de “L’Apologia de Sòcrates” juntament amb els altres clàssics és necessària perquè són importants en el desenvolupament de la dialèctica i la maièutica i permet que el lector pugui observar l’evolució que hi ha hagut del pensament durant tots aquests anys. Sòcrates és un personatge filosòfic molt important i amb aquestes lectures podem descobrir la seva personalitat i com actuava ell.

  Totes les reflexions que ell feia ens fan reflexionar també a nosaltres actualment.

  *definició extreta de: https://glosarios.servidor-Alicante.com/filosofia/arete

  Elena Fernández i Cristina Fortet, 1er Batxillerat D.

 2.   Jan Canalis i Pau Jimenez — 1 de febrer de 2018 @ 17:55    Respon

  L’afirmació, com podem observar, fa referencia a l’areté, sinònim en l’època de excel·lència, encara que ara es representa més com la virtut. Ens serveix com a exemple en la actualitat ja que penso que la nostra societat no esta enfocada a l’areté, és a dir, enfocada a la virtut, al fet de superar-se dia a dia o perquè l’anima sigui la millor posible, sinó que esta dirigida a una meta material.
  Són importants en el desenvolupament de la dialèctica o la maièutica. Permet desenvolupar el trivi (Gramàtica, retòrica i dialèctica ) i permet enredar al teu interlocutor, per menester o per saber. L’apologia és important perquè mostra un interessant desenvolupament del mètode socràtic, sobretot de la personalitat de Sòcrates poc temps abans de la seva mort.

  Són importants en el desenvolupament de la dialèctica o la maièutica. Permet desenvolupar el trivi (Gramàtica, retòrica i dialèctica ) i permet enredar al teu interlocutor, per menester o per saber. L’apologia és important perquè mostra un interessant desenvolupament del mètode socràtic, sobretot de la personalitat de Sòcrates poc temps abans de la seva mort.

 3.   Abraham i Yassir — 14 de febrer de 2018 @ 9:20    Respon

  L’afirmació: “El Sòcrates de Plató és un personatge moral per excel·lència, vitalment dedicat a persuadir a tots a interessar-se, no pel cos o la fortuna, sinó «perquè l’ànima sigui la millor possible» (Apologia 30b)” està totalment relacionada amb la paraula “Areté” que vol dir la capacitat de pensar , per parlar i treballar amb èxit i el desenvolupament moral. Avui en dia la societat no està conscienciada en el treball dia a dia per millorar com a persona sinó per arribar a tenir tot el que es desitgi , avui en dia vivim en una societat capitalista on allò més important son els diners i tenir coses, només es fixen en allò material, en l’èxit a través de luxes innecessaris.
  Ens agradaria dir que apart de llegir “L’apologia de Sòcrates “ s`’haurien de llegir molts llibre clàssics per conscienciar-nos que avui en dia seguim errant com fa milions d’anys quan en teoria som una societat cívica i amb valors. Haurien de prendre consciència molta gent ja que Sòcrates encara que hi va existir fa moltíssims anys enrere encara es mes avançat que
  nosaltres.

  Definició de Arete : https://es.wikipedia.org/wiki/Aret%C3%A9

  Abraham i Yassir

 4.   Carlos R. Víctor C. — 23 de febrer de 2018 @ 9:30    Respon

  “El Sòcrates de Plató és un personatge moral per excel·lència, vitalment dedicat a persuadir a tots a interessar-se, no pel cos o la fortuna, sinó «perquè l’ànima sigui la millor possible» (Apologia 30b)”

  Quin significat pot tenir en l’actualitat l’afirmació anterior? Per què creus que es necessària la lectura dels clàssics com l’Apologia de Sòcrates?

  L’afirmació anterior a l’actualitat no té gaire sentit, ja que actualment ens fixem més en cossos que en ànimes. Avui dia alguns professors no se centren a ensenyar per a la millora de la societat, la gran majoria ho fa per tal d’aconseguir un sou cada mes, el contrari del pensament de Sòcrates, el qual era que havia d’ensenyar desinteressadament als altres, o sigui, altruistament, per tal de contribuir en la societat, en la polis. Ara mateix no està fixat el concepte de bon ciutadà, el que abans era contribuir a la polis per tal de millorar-la, avui dia no succeeix així. Ara, la majoria de gent no fa les coses sense esperar res a canvi, sinó que les fas, amb un interès, per exemple els polítics que fan moltes promeses per poder arribar a un bon càrrec, però només volen arribar a un bon càrrec per poder “robar”.
  Creiem que és bo llegir la apologia, ja que totes les obres que parlen de Sòcrates i dels sofistes. Aquests ens ajuden a entendre com s’ha desenvolupat la dialèctica i la maièutica, dos conceptes que Sòcrates dominava perfectament. També ens ensenya que un dels autors que han destacat més de la història de la filosofia ha estat capaç d’adonar-se veure que no havia actuat correctament per a la polis i ell va assumir el seu càstig, la pena de mort. Li van oferir ser desterrat però no ho va acceptar, ja que això anava en contra d’unes lleis que ell va decidir, ja que ell havia votat i s’utilitzava la democràcia en aquells temps.
  La lectura ens fa pensar que la societat ha canviat molt i el concepte de bon ciutadà està sobrevalorat. Davant de tot això està el benefici econòmic, és a dir, cobrar per ser avariciosos o per voler viure en unes condicions millors.

 5.   Míriam J. Laia M. — 26 de febrer de 2018 @ 7:38    Respon

  “El Sòcrates de Plató és un personatge moral per excel·lència, vitalment dedicat a persuadir a tots a interessar-se, no pel cos o la fortuna, sinó «perquè l’ànima sigui la millor possible» (Apologia 30b)”
  Quin significat pot tenir en l’actualitat l’afirmació anterior? Per què creus que es necessària la lectura dels clàssics com l’Apologia de Sòcrates?
  L’afirmació anterior pot adoptar dos significats totalment diferents en l’actualitat. Per una banda, pot ser una oració que continua tenint un sentit vigent avui dia. Tots coneixem els treballs que realitzen els diferents voluntaris: fan un bé a la societat de forma totalment altruista. Això seria comparable, en l’època de Plató i Sòcrates, a la Paideia (educar tota la tribu) a través de la qual podien arribar a assolir el denominat “Areté”. Què millor forma hi ha de desenvolupar el coneixement, les capacitats i la potencialitat moral que treballant sense esperar res a canvi? Per l’altra banda, pot semblar una ximpleria per una gran part de la ciutadania. “Per què es treballa? Per guanyar un sou i poder, així, pagar impostos, menjar, tenir una casa i donar-se certs capritxos.” Això ho hem escoltat milers de vegades i, per tant, podem afirmar que vivim envoltats de sofistes i que recerquem la utilitat. Dit d’una altra manera, tots portem un Alcibíades dins nostre.
  L’Apologia de Sòcrates, tot i que pugui semblar una lectura pesada, ens ajuda a defensar els nostres arguments convencent, alhora, els demés. Ens permet cercar el nostre esperit crític i, per tant, poder parlar amb propietat, fent-nos, en certa manera, autònoms. I no només això, sinó que aquesta ens ensenya que el més important no és la recerca de la nostra pròpia felicitat ni tenir un mínim problema a la vida i fugir d’ell, sinó que Sòcrates ens demostra que el més important és fer front als propis problemes i que és molt millor morir injustament que viure sent un covard i sense saber si el que realment has fet ha estat bé.
  Per totes aquestes raons és necessària llegir-la, perquè realment t’ensenya la importància del bé i la importància d’ajudar-nos entre nosaltres. Perquè sinó ho féssim, realment podríem considerar-nos humans? Podríem viure amb la consciència tranquils sabent que podríem haver fet més? Sòcrates ens ensenya la importància de fer allò que és correcte, però també és important llegir-la per tenir cultura general i poder entendre el nostre passat a partir de la història.

 6.   Carlos C. Raúl G. — 26 de febrer de 2018 @ 7:45    Respon

  Aquesta afirmació en l’actualitat no té sentit, ja que en aquesta societat, és gairebé el contrari. El que es busca avui en dia és la fama, la fortuna i estar físicament en forma, que és el contrari a què deia Sòcrates de Plató. Sòcrates recercava la veritat i el que actualment predomina en la gran majoria és l’utilitarisme, ja que es busca que els conseqüències dels actes siguin favorables.
  Nosaltres creiem que és necessària la lectura de l’apologia de Sòcrates, perquè et fa ver als teus actes i conseqüències des d’un altre perspectiva, és a dir, deixar de mirar el benèfic i començar a mirar per tothom i dir la veritat, ja que si menteixes a algun cas en ser una societat, menteixes a tothom, i els conseqüències els patim tots.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

© 2021 Cuiner de camins   Hosted by BlogsCat