Cuiner de camins


         Filosofia entre [email protected]

29 de novembre de 2016

Epicur, concepte de filosofia

Filed under: General @ 10:53
Etiquetes:

 • Podeu afegir algun mural que es relacioni amb la imatge anterior?
 • Quin comentari hi afegiríeu?
Share

5 Comments

 1.   Blanca Sanz i Adina Harnagea — 18 de desembre de 2016 @ 18:58    Respon

  BLANCA SANZ SALLAN
  ADINA HARNAGEA

  LA IDEA DE SAVI SEGONS EPICUR

  Per Epicur l’ideal de savi estava influenciat per la filosofia hel·lenística, on la persona ha d’aconseguir la vida bona i feliç mitjançant l’exercici de la seva raó i la pràctica de la filosofia.

  La filosofia pels filòsofs gecs desatén la recerca d’una filosofia teòrica i dóna més importància a la recerca relativa de la vida pràctica. La filosofia és per a ells abans que una doctrina de la realitat una doctrina que garanteix la realització de la vida bona. Així doncs, el savi no és aquella persona que coneix el món, sinó aquella persona que sap com viure. Aquell que és savi coneix una teoria de la realitat, i posar-la en pràctica li permet ser feliç i viure bé.

  Epicur considera que:
  – El savi no s’implica mai en els problemes de la vida familiar, si més no, els evita. A més a més, ell renuncia al compromís polític o a vincular-se amb l’Estat. Tampoc l’interessen els assumptes públics. Aquesta indiferència per la societat el porta a defensar el cosmopolitisme (sosté que els éssers humans formen part d’una mateixa comunitat). Epicur no considera l’existència de cap pàtria ni de cap llei, ja que la natura no les ha establert.

  -L’únic contacte que pot establir un savi amb la societat ha de ser per l’existència de vincles creats mitjançant l’amistat, que és necessària per ser feliç i que proporciona plaer. Epicur, per tant, entén l’amistat com quelcom positiu on cada individu pensa en si mateix. Això el va portar a defensar l’amistat des d’un punt de vita egoista, considerant que aquesta és una manera de viure despreocupada i segura.

  -L’autèntic filòsof o savi és autònom: tant la seva felicitat com la seva vida espiritual depenen de la seva ànima i de la seva voluntat, on no existeix el sofriment físic ni la pressió per part dels altres. El savi gaudeix moderadament dels plaers de la vida i fa ús de la seva intel·ligència organitzant els dolors i els plaers per arribar a l’estabilitat de la seva ànima.

  Ens hem basat en: http://www.e-torredebabel.com/historia-filosofia-gonzalez/epicuro-h-filosofia-g.htm

 2.   Laia López, Irene Pérez, Anna Bargalló — 19 de desembre de 2016 @ 0:44    Respon

  NOMÉS S’ARRIBA A SER SAVI ALLUNYA’T DELS TÒPICS DE LA MASSA

  Sovint les persones són allò que mouen a les pròpies persones, és a dir, les accions que observem les identifiquem com allò correcte, pel fet que ja ens és familiar. Però això no significa que siguin les accions més correctes ni aquelles que ens poden portar a assolir la felicitat ni la finalitat de la vida.

  Segons Epicur, la filosofia es el camí que ens pot conduir a esser feliços i impertorbables, i aquest camí necessita de la implicació personal, sense estar influïda per les masses. Així, proclama que hem de ser lliures per escollir fer allò que realment volem fer, i si en aquest cas, essent lliures escollint, les accions coincideixen amb les de la majoria de persones, és totalment acceptable perquè el criteri utilitzat ha estat la pròpia opinió i llibertat.

  Així, mitjançant aquesta noticia fictícia hem intentar exemplificar aquest pensament i demostrar com la capacitat de pensament individual preval sobre qualsevol altre factor. I com aquesta pot conduir a llocs diferents, que poden resultar ésser millors que els ja coneguts i si ningú s’atrevís a descobrir-los, mai es coneixerien.

  Aquí teniu el link del nostre cartell a la plataforma FLICKR:
  https://www.flickr.com/photos/[email protected]/30889649494/in/shares-01eD38/

 3.   Eva Díaz — 22 de desembre de 2016 @ 19:56    Respon

  Grup: Nagore Rueda, Jimena Montero, Eva Díaz.

  Adreça al nostre cartell: http://oh-unbelievable.tumblr.com/post/154817067238/epicur

 4.   Marc Escolà, Achraf el Kabiri, Arnau Riera, Pol Gannau — 23 de desembre de 2016 @ 21:53    Respon

  Per Epicur una bona vida s’obté mitjançant la felicitat, raonant amb filosofia, utilitzant la vida raonada i tenint el dret a la llibertat. La suma de tot això donarà lloc al màxim benestar personal.

  El que hem volgut transmetre amb el mural seria un ideal per Epicur: un món on predomina la felicitat i l’ataràxia; conceptes molt importants per a ell.
  Com diu el títol Benvinguts al món dels ideals epicuris, podem tenir equilibri vital (ataràxia) basat en la felicitat.

  Aquest és l’enllaç del nostre mural sobre l’ideal per Epicur: https://www.dropbox.com/s/txg9mny5p8wfud2/Epicur%20mural.jpg?dl=0

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

© 2018 Cuiner de camins   Hosted by BlogsCat