Parauletes: Marraixa

Marraixa, marranxa, marratxa, almarratxa, morratxa, borratxa… Hi ha moltes formes d’anomenar allò que coneixem com a garrafa, i totes tenen les seues particularitats i un origen comú, el mot àrab “maraxxa”.

    La marraixa és una botella ampla, de coll curt, habitualment revestida de vímets o d’espart, per a protegir-la dels colps. És a dir, marraixa, sinònim de garrafa.

marraixa1

    El diccionari català-valencià-balear d’Alcover-Moll, en la seua primera entrada, la defineix com “el recipient de terrissa o de metall, de forma aproximadament cilíndrica amb dos brocs i una ansa a la part superior, que serveix per a tenir aigua fresca”. És a dir, marraixa com a sinònim de botija.

     D’acord amb Rodamots, borratxo, potser, prové de borratxa (bóta per al vi), la qual, al seu torn, també, potser prové de morratxa (de morro), recipient de vidre de diferents brocs (becs); això és, el porró.

   Amb la botija, la borratxa (bóta) i la morratxa (porró) bevem al gallet.


Convé recordar la diferència entre bota i bóta. La primera és una forma verbal (del verb botar) i un tipus de calcer, mentre que la segona és el recipient.


   També existia el Ball de la Marraixa, tradicional del Rosselló, en què els xics banyaven amb una marraixa d’aigua d’olor les xiques amb qui volien ballar.

   Per tant, MARRAIXA és una paraula ben viva en algunes comarques valencianes, com és el cas de la Ribera. Fins i tot, hi ha una frase feta que diu: “Puja, baixa, i toca la marraixa” amb diferents significats, des de no traure’s la pasta dels dits o no acabar de fer una cosa fins a no parar en torreta.


Parlant de recipients… Sabíeu que la cantimplora es diu així perquè el líquid del seu interior canta i plora?


 

 

Un pensament a “Parauletes: Marraixa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *