El paisatge i la fauna d’Andorra

Què és la fauna?

La fauna és el conjunt d’animals diferents que viu en estat salvatge en un lloc.

Andorra és un país petit, però com que és molt muntanyós hi ha molts boscos i això fa que hi visquin molts animals diferents.

ANIMALS D’ANDORRA

Localitza aquí sota, a la sopa de lletres, alguns dels animals que hem vist:

Animals d’Andorra

ALGUNS ANIMALS D’ANDORRA

Recordeu que els animals herbívors, mengen fruits i plantes del bosc. Els carnívors mengen altres animals i els omnívors mengen tant animals com vegetals.

LA CABROTA (EL GAMARÚS)

gamarus

És un dels carnívors: menja principalment rates, ocells i insectes.

LA GUINEU

guineu

És un dels omnívors: li agraden més que res conills i llebres però també agafa rates, sargantanes i fruits del bosc.

Aquí sota tens algunes fotos dels animals rosegadors que hem vist avui que a l’hivern es protegeixen del fred buscant escalfor a les cabanes dels pastors i a les bordes on es guarda el bestiar.

LA RATA CELLARDA

rata-cellarda

EL LIRÓ 

liro

EL TALPÓ ALPÍ

talpo

LA MUSARANYA

musaranya

ALGUNS OCELLS D’ANDORRA

Aquesta setmana hem vist alguns ocells que podem trobar a Andorra. Com que amb el grup de 4tA (del 14 al 26) han acabat abans la feina, han actualitzat ells la web (han escollit els ocells i les fotografies).

MALLARENGA CUALLARGA

mallarenga-cuallarga

PELA-ROQUES

pela-roques

PICOT NEGRE

picot-negre

LLUCARETA

llucareta

PERDIU ROJA

perdiu-roja

ORENETA CUABLANCA

orenetag-cuablanca

LA DESFORESTACIÓ

Desforestació

Des de fa molts anys, els nostres avantpassats han utilitzat sovint la destral per fer caure els arbres dels boscos. A vegades feien clarianes per convertir un tros de bosc en prats dalladors per alimentar el bestiar. Altres vegades era per guanyar terra per dedicar-la a conreus. En alguns casos era per fer espai per a les seves edificacions (cases, cabanes, bordes…) o simplement per fer llenya o aconseguir fusta. De tot això se’n diu desforestació.

Aquí sota trobareu un vídeo relacionat amb el tema:

També hem vist que actualment es talen boscos per aprofitar-ne la fusta. Hem pogut veure el procés que es segueix des de la tala de l’arbre fins que arriba a a serradora.

tala-arbre

Talar un bosc per aprofitar-ne la fusta és una activitat humana necessària i que per això s’ha fet sempre. El que ja no s’ha fet sempre és talar tots els boscos d’una zona o no deixar temps (d’uns 40 o 70 anys) que el bosc talat torni a créixer. Això seria fer un mal ús del paisatge natural.

L’ÚS DEL PAISATGE

L’ús que es fa avui del paisatge natural d’Andorra és diferent del que es feia abans.

Ara ja no hi ha tantes serradores, no hi ha tants ramats de bestiar que pasturin pels boscos i pels prats, la llenya ja no es fa servir tant per escalfar les cases, tampoc s’han d’esclarissar els boscos per convertir-los en terres de conreu perquè quasi no queden pagesos i per fer els edificis no es fan servir tants troncs ni tanta fusta sinó que s’utilitza més que res totxos i bigues de ferro o de formigó.

Ara el paisatge natural d’Andorra es fa servir principalment per atreure turistes.

Aquesta setmana hem vist algunes campanyes publicitàries que ha fet Andorra per atreure turistes. Hem vist que ofereixen un munt d’activitats i coses per fer, n’hi ha per a tots els gustos i edats.

Aquí sota teniu els dos vídeos que més us han agradat:

ANUNCI TELEVISIÓ ANDORRA ESTIU

ANUNCI TELEVISIÓ ANDORRA HIVERN

Setmana del 31 d’octubre al 4 de novembre del 2016

Vacances de Tots Sants

ELS REFUGIS

Aquesta setmana hem vist que els excursionistes poden fer servir, en cas necessari o de mal temps, diferents refugis repartits per les muntanyes del nostre país.

Aquí sota us copio un enllaç on podreu veure tots els refugis que podem trobar a Andorra (amb fotografies, localització, informació…):

REFUGIS D’ANDORRA

Hem vist també algunes de les característiques que tenen alguns refugis d’Andorra. A quina altitud estan, quin número de places hi ha, si tenen o no lliteres, si tenen o no aigua potable…

També hem vist que hi ha refugis molt grans que es diuen cabanes.

REFUGIS D’ANDORRA I LES SEVES CARACTERÍSTIQUES

refugis

carac-refugis

ELS MALS USOS DEL PAISATGE

Aquesta setmana hem vist els mals usos del paisatge que fan algunes persones i altres activitats humanes que encara destrueixen més el paisatge natural d’Andorra.

Hem comentat tots junts quins són els mals usos del paisatge més greus i com es podríen solucionar, fent nosaltres mateixos aportacions i un petit debat sobre el tema de com, a més a més, podem col·laborar en aportar diferents solucions.

TREBALLS

Aquesta setmana, per tancar el tema, fem treballs per parelles de diferents murals amb consells que ha de seguir la gent per fer un bon ús dels refugis d’Andorra.

TREBALLS DELS ALUMNES DE 4Tfitxer_000 fitxer_001 fitxer_002 fitxer_003 fitxer_004 fitxer_005 fitxer_006