Assistència Sanitària per a estrangers a Espanya

Catalunya té un sistema sanitari públic i gratuït, tots els que estiguin en el seu territori tenen dret a accedir a la prestació.

Quines són les prestacions sanitària per a immigrants a Catalunya?

El tipus de prestació dependrà de la teva situació:

1. Si et troba de forma irregular i no estàs inscrit en el padró d’algun dels municipis espanyols només tens dret a l’assistència sanitària d’urgència. Davant d’una emergència sanitària se’t prestarà atenció d’urgències al Centre Sanitari i si no podis assistir al teu domicili, el telèfon d’urgències és el 112.

Aquesta prestació cobrirà:

a) Atenció de malalties greus
b) accidents

Tens dret a una atenció continuada fins a l’alta mèdica.

2. Si et trobes de forma irregular o bé tens autorització per residir a Espanya, en tots dos casos tens dret a l’atenció sanitària sempre que estiguis empadronat. Catalunya et brinda l’accés a l’atenció sanitària en les mateixes condicions que els espanyols, amb l’únic requisit que facis l’alta en el padró del municipi on resideix, independentment de la teva situació legal.

Aquesta prestació cobrirà:

a) Atenció de malalties greus
b) Accidents
c) atenció primària i especialistes
d) atenció d’embarassos, parts i postpart

3. Si fossis menors de divuit anys tens dret a l’assistència sanitària en les mateixes condicions que els espanyols.

4. Si estiguessis embarassada tindràs dret a l’assistència sanitària durant l’embaràs, part i postpart.

Com sol·licitar l’atenció sanitària?

1. Hauràs de dirigir-te al Centre d’Atenció Primària corresponent al teu domicili, amb l’alta de l’empadronament i un document personal perquè et identifiquin.

2. Et expedir la targeta sanitària individual que et acreditarà com a usuari del Sistema Nacional de Salut.

3. Es t’assignarà un metge de capçalera i la targeta serà sol·licitada cada vegada que utilitzis la prestació.

4. També et habilita la prestació farmacèutica de la Seguretat Social.

5. Pots acudir al centre de salut per informar-te o trucar per telèfon al 012.

Com i on se sol·licita la targeta de resident espanyola?

1. Hauràs de presentar personalment a l’Oficina d’Estrangers o a la Comissaria de Policia de la província on fixis teu domicili, també pots demanar cita en inmigració, i realitzar el pagament de les taxes fiscals.

2. Per obtenir la targeta d’identificació d’estrangers necessites estar de forma legal a Espanya, és a dir tenir una autorització de residència o autorització de residència i treball, autoritzacions d’estudis i investigació, renovacions de les autoritzacions o altres circumstància que et habilitin per a la teva regularització en territori espanyol. A partir de la concessió de l’autorització disposaràs d’un mes per obtenir-la.

3. Generalment el tràmit és resolt en un parell de setmanes, però dependrà de l’oficina on la gestions. En algunes localitats hauràs de preparar-te per llargues esperes i files interminables, necessitaràs molta paciència.

Assistència Sanitària Gratuïta Estrangers

Si ets estranger i vius a Espanya, tens dret a assistència sanitària gratuïta, sempre que compleixis algun dels següents supòsits que la Llei estableix:

• Si estàs empadronat, tens dret a l’assistència sanitària en les mateixes condicions que els espanyols.

• Si no estàs empadronat, tens dret només a l’assistència sanitària d’urgències (malalties greus o accidents) i de la continuïtat de la dita atenció fins a obtenir l’alta mèdica.

En qualsevol cas, estant empadronat o no, les dones embarassades i els menors de 18 anys tenen dret a l’assistència sanitària pública de la mateixa manera que els espanyols.