SANTA MARIA DE MATAMALA. LES LLOSSES. EL RIPOLLÈS

De Ripoll es surt en direcció a Vic, però abans de la Colònia de Santa Maria apareix el trencall que mena a Les Llosses (8 km.). A uns 4 km. més enllà i per aquesta mateixa carretera a Borredà, queda a mà esquerra l’església parroquial de Santa Maria de Matamala.


Es tracta d’un edifici, modificat, d’una sola nau capçada per un absis semicircular amb arquacions i tres finestres. El campanar de torre s’aixeca a la façana de ponent amaga per construccions. Al mur de migjorn s’obre la portalada, també modificada, i una finestra.

La imatge de la mare de Déu i l’Infant, del segle XIII, que pertanyia a aquesta església, es troba en el MEV. És de fusta policromada.

La Mare de Déu està asseguda en un tron amb quatre muntants salomònics amb un pom intermedi i capçats per altre en forma de pinya. Porta corona emmerletada que sosté el vel. Vesteix una túnica de coll rodó amb un bordó, que li arriba fins els peus, deixant veure tant sols la punta del calçat a través d’una ondulació. Els plecs no són pas massa notòria. La cara és ovalada, allargada, nas prominent i totes les faccions estan ben delimitades. El mantell li cobreix les espatlles i braços i s’arreplega sobre la falda.

L’Infant s’asseu sobre la cama esquerra de la Mare. També duu corona emmerletada i les faccions de la cara són més bastes. Porta túnica i toga. La punta dels peus apareixen nus per sota de la túnica.

Beneeix amb la mà dreta i amb l’esquerra la recolza sobre un llibre situat damunt de la cama.


Aquesta imatge pertany al mateix tipus iconogràfic de les imatges de Montserrat, d’Eire, de Tura i de Prats-Beleguer: l’anomenat model ripollès.

Enric Sánchez-Cid

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *