SANTA MARIA DE L’ILLA O DE SANT ROC . FOGARS DE MONTCLÚS. VALLÈS ORIENTAL/MONTSENY JUSSÀ. CATALUNYA

L’Antoni Gallardo i Garriga (1889-1942), retratava l’any 1929 per l’Estudi de la Masia Catalana, aquesta capella, coneguda modernament pels titulars de la Mare de Déu de la Misericòrdia i de Sant Roc, i que s’intitulà fins al segle XVI , únicament Santa Maria d’Illa o de l’Illa.

http://mdc.csuc.cat/cdm/singleitem/collection/afcecemc/id/1815/rec/24

L’Antoni Gallardo Garriga, del que ens agradaria rebre’n una imatge fotogràfica,  a l’email [email protected] , va ser ens dubte UN CATALÀ EXCEPCIONAL  que en deixava un llegat extraordinari :

http://mdc.csuc.cat/cdm/search/searchterm/Gallardo%20i%20Garriga,%20Antoni,%201889-1943/mode/exact

El Mapa de Patrimoni de Fogars de Monclús :  http://patrimonicultural.diba.cat/#

Ens diu que malgrat que es desconeix l’origen  de la capella, segons  la documentació antiga però, des del segle XII pertanyia al domini i la provisió de l’abat de Sant Quirc de Colera, igual que l’església de Sant Esteve de la Costa. Segons el testament del canonge Pere Illa, de l’any 1272, llega un pali a l’ermita valorat en cinquanta sous. Aquesta és la primera notícia referent a la capella.

L’any 1873 va caure part de la volta i va romandre abandonada fins l’any 1888, quan es va reparar la coberta, amb diners provinents dels feligresos.

Ermita d’origen romànic tot i que el seu aspecte actual correspon a les reformes posteriors: al segle XVII i a l’any 1888, en que es va modificar totalment la fisonomia del primitiu temple.

És una edificació d’una sola nau amb teulada a dues vessants, sostingudes per quatre arcs disposats al llarg de la nau. De l’antic temple només es conserva la part baixa de l’absis i part dels murs perimetrals, tot i que molt modificats per la construcció de quatre arcs rebaixats sobre pilastres. L’absis és llis, sense finestres ni cap altre tipus d’element, enguixat per l’interior de l’edifici i arrebossat a l’exterior, on s’intueix l’aparell de maçoneria. A la façana principal hi ha un portal d’arc de mig punt i una finestra rectangular, i un petit campanar d’espadanya.

Fotografià de Virgínia Cepero González

Fotografià de Virgínia Cepero González

Us deixem feina, hi ha força material per identificar a l’Estudi de la Masia Catalana a la comarca del Vallès Oriental.

http://mdc.csuc.cat/cdm/search/collection/afcecemc/searchterm/valles%20oriental!vall%C3%A8s%20Oriental/field/all!all/mode/exact!exact/conn/and!and/order/title/ad/asc

Agrimarem la vostra col·laboració a :

[email protected]

[email protected]

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *