SABIEU DE L’EXISTÈNCIA DE L’ESGLÉSIA INACABADA DE NOSTRA SENYORA DE MONTSERRAT DEL PALÀ?. VACARISSES. VALLÈS OCCIDENTAL. BISBAT DE VIC.

Tornàvem d’una excursió deliciosa, en la que els Josep’s, Josep Torras Prat, que exercia com a xofer, el Josep Olivé Escarré, que exercia de copilot, i el Sebastià Codina Padrós, i l’Antonio Mora Vergés – ja sabeu que els Tres Mosqueters, eren quatre, oi?.- , festejavem anticipadament, que la publicació en PDF Vacarises , Balco de Montserrat,assoleix el número 600, havíem estat a Santa Coloma de Querat, a l’Hostal Colomi de les Germanes Camps, a Bell-lloc, a Montfalcó Murallat, a Sant Ramón,.., i ja en terres de Vacarisses, per posar la darrera cirereta al pastis em deien; has estat mai a l’església inacabada de Nostra Senyora de Montserrat del Palà?. La meva resposta negativa, provocava que el Josep es desvies de la ruta de tornada i ens portes fins al indret on es conserven els fonaments, un altar cobert, i el projecte d’un campanar.

Fotografia. Antonio Mora Vergés

 

Fotografia. Antonio Mora Vergés

En toponímia Palà, és sinònim de pendent, a Vacarisses trobem la masia del Palà, l’Hostal de Palà , i el gual de l’Hostal de Palà. El que no trobava al Mapa de Patrimoni és cap esment d’aquesta església inacabada, en la que m’expliquen que encara s’hi du a terme un ofici religiós un cop a l’any. Cosa que ja no succeeix per exemple a Sant Miquel de Gonteres, on l’edifici de l’església roman tancat i abandonat.
http://patrimonicultural.diba.cat/index.php?codi_ine=08291

L’Església catòlica s’havia plantejar en algun moment la necessitat de disposar d’un temple en cada indret ‘urbanitzat’; la proliferació de urbanitzacions per un costat, a Vacarisses trobem almenys :

Can Serra 1.529
els Caus 327
la Coma 213
el Ventaiol 614
Bonavista 38
la Colònia Gall 52
l’Eixample 259
el Pau Gran 11
Camí de la Creu 136
la Farinera 21
el Fresno 50
Ca l’Oliva 14
el Raval del Palà 315
Torreblanca I 948
Torreblanca II 718
Vacarisses 930

I, la progressiva laïcització, o pitjor la descreença militant, han comportat que a dia d’avui, comenci a fer-se difícil mantenir operatives les parròquies tradicionals.

Retratava – amb el cor encongit- l’Església inacabada de la Mare de Déu de Montserrat del Palà, de la que ens agradarà saber-ne més dades de la seva història a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Malgrat la seva pertinença a la comarca del Vallès Occidental, Vacarisses està dins la diòcesis de Vic, com deien els nostres avantpassats de vius – pagar impostos al Vallès Occidental -, de morts – quan lliurem l’ànima al Creador – al Bisbat de Vic.

Ahir, 8 de juny de 2018, va ser – sense cap mena de dubte, i malgrat les quatre gotes que ens queien a Montfalcó Murallat – , un bon dia. Esperem tenir ocasió de gaudir-ne més, oi?.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *