SABEU QUI VA SER L’AUTOR DE LA REFORMA AL COMENÇAMENT DEL SEGLE XX DE LA MASIA PREGONA?. SANT LLORENÇ SAVALL. VALLÈS OCCIDENTAL. CATALUNYA

No podíem accedir el Josep Olivé Escarré ( Sant Llorenç Savall, Vallès Occidental, 2 de maig de 1926 ), i l’Antonio Mora Vergés, fins a la  masia  Pregona  situada als peus dels Emprius, a la capçalera de la vall d’Horta. Ens havien explicat a Sant Llorenç històries de robatoris amb exhibició d’armes de foc – reals o simulades -, i  com la por és molt lliure, entenem que  els propietaris  barrin l’accés a les seves finques.

 Llegia quan a la descripció que està formada per diferents cossos. En les façanes combina la paret arrebossada amb la de pedra vista; les obertures són de grans dimensions i de diferents formes com d’arc de mig punt, allindades decorades amb una motllura al voltant o allargades disposades de forma escalonada. També es combina el maó amb la pedra.

Es poden distingir els diferents volums arquitectònics segons l’època: el cos central de la casa, el més antic, va ser ampliat en època moderna cap a migdia i ponent amb galeries al sol i un tancat amb barri. L’ampliació d’estil modernista és un altre cos adossat al nord-est, ben diferenciat, fet d’obra de maó i amb decoracions ceràmiques. La casa té a més algunes dependències, tant agrícoles com de lleure.

Al Marquet de les Roques està acreditada l’autoria de la  reforma per l’arquitecte Juli Batllevell i Arús (Sabadell, Barcelona; 1864 – Barcelona; 20 de setembre de 1928), que va comptar amb la col·laboració del seu pare, i acreditat mestre d’obres,  Gabriel Batllevell Tort (Molins de Rei, 24 de desembre de 1825 – Sabadell, 19 d’agost de 1910).

Juli Batllevell i Arús (Sabadell, Barcelona; 1864 – Barcelona; 20 de setembre de 1928)

 

, Gabriel Batllevell Tort (Molins de Rei, 24 de desembre de 1825 – Sabadell, 19 d’agost de 1910).

Malgrat que hi ha entre ambdós masies, el Marquet de la Roca i Pregona, algunes semblances, no consta l’autoria de la reforma duta a terme en la segona.  Esperem rebre’n noticia a l’email [email protected] , [email protected]

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *