REFLEXIONS DAVANT D’UNA POSTAL DE LUCIEN ROISIN BESNARD DEL CASTELLERÇOL QUE EL TEMPS S’ENDUGUÉ. EL MOIANÈS

Crisant Palau‎ publica un parell d’imatges ,la primera dels anys 20 del segle XX,  del fotògraf Lucien Roisin Besnard (L. Roisin) (París, 1884 – Barcelona, 1943) , i la segona de l’any 2016;  està clar que no estan fetes des del mateix lloc, com comprovareu amb la foto “retallada”.

La fàbrica – que algú de Castellterçol ens explicarà com es deia, qui en va ser el promotor i qui el constructor, mestre d’obres i/o arquitecte –  ocupava l’espai de la casa coneguda com TORRE DELS DEUS, de la que Patrimoni Gencat ens diu ; vivenda aïllada, alineada a dos carrers, d’una sola planta. A la part baixa del mur té un sòcol de pedra. Té grans finestrals rectangulars, amb una motllura d’arc de mig punt per sobre, excepte els de la cantonada que fan una galeria. A la base tenen unes petites rajoles ceràmiques blanques i verdes, disposades a mode de taulell d’escacs.

Al llarg d’alguns estius va esser la residència de la família del poeta Joan Maragall  Gorina  (Barcelona, 10 d’octubre de 1860 – 20 de desembre de 1911), aquesta data ens permet situar la construcció de la casa entre 1900 i 1911, i confirma també la presència  – i l‘activitat professional –  a Catalunya  del Lucien Roisin Besnard  abans de l’any 1911.

http://mdc.csuc.cat/cdm/singleitem/collection/epistolari/id/9519/rec/31

Esperem noticies a l’email coneixercatalunya@gmail.com  , castellardiari@gmail.com , amora@moianes.net

Si malgrat el desgovern del PSOE/PODEMOS sobreviviu a la pandèmia, poseu Castellterçol,  el Moianès , , .., Catalunya a la vostra agenda per aquest any 2020.

No feu però, previsions a llarg termini, entre el canvi climàtic, l’estultícia i corrupció de les elits polítiques, Donald John Trump, Recep Tayyip Erdoğan, Binyamín Netanyahu, Alexander Boris de Pfeffel Johnson, Vladímir Vladímirovich Putin – per no fer esment dels que patim de forma directa – ; el desastre majúscul de la pandèmia del coronavirus i altres ‘fineses’ que ens tenen preparades , la frase de l’Ermessenda de Valrà, el demà NO existeix ha esdevingut més que profètica, oi?.

Us penarà tota l’eternitat si no seguiu el nostre consell

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *