QUI VA SER L’AUTOR DE L’EDIFICI DE L’ESGLÉSIA PARROQUIAL DE GUARDIOLA DEL BERGUEDÀ?. QUINA ÉS LA SEVA ADVOCACIÓ PRINCIPAL, LA PURISSIMA CONCEPCIÓ DE MARIA, O SANT LLORENÇ?

Tenim el deure ‘moral’ de publicar les imatges del fons Josep Olivé Escarré, i ho anirem fent allà on ens sigui possible’, i  continuarem en els propers dies, setmanes i mesos, penjant fotografies d’aquest Fons que el Josep Olivé Escarré donava a l’Ajuntament de Sant Llorenç Savall.

El Josep Olivé Escarré ( Sant Llorenç Savall, 2 de maig de 1926 ) , lliurava l’ànima al Senyor, el 6.05.2019 a Castellar del Vallès, i les seves despulles rebien sepultura al dia següent al fossar de Sant Llorenç Savall.

Retratava al Josep Olivé Escarré ( Sant Llorenç de Savall, Vallès Occidental, 2 de maig de 1926 ), davant de l’església parroquial de Guardiola del Berguedà. Seguim amb la seva particular ‘ Volta a Catalunya’ que cinc anys desprès de començar, assumeix ja a contracor que no podrà completar.

Patrimoni Gencat ens diu de l’Església parroquial de Guardiola del Berguedà, que identifica com ‘ De la Puríssima? ; construïda entre 1956 i 1959 per tal de dotar al municipi d’una nova església ja que l’antiga del monestir quedava massa lluny del nucli urbà. Es consagrà el 1959.

I en fa aquesta descripció; església de tres naus de planta basilical coronada per un absis central flanquejat per absidioles. Als peus de l’edifici, a la façana a ponent, trobem una torre campanar de planta quadrada. La coberta és a dues aigües amb teula àrab i el parament de carreus de pedra irregulars units amb morter.

L’entrada principal és un arc de mig punt amb arquivoltes en retranqueig amb columnes filiformes als muntants.

Fotografia del interior de Jordi Contijoch Boada

A l’exterior trobem arcs cecs i bandes llombardes, típic romànic. De fet es tracta d’una construcció neoromànica dins d’un moviment historicista fet després de la guerra civil*(1936- 1939).

*La dictadura franquista batejava amb aquesta nom ‘ guerra civil’, la sedició dels militars feixistes contra el govern LEGÍTIM de la II República. L’església, que va recolzar la sedició, la va qualificar com CRUZADA.

El Bisbat de Solsona, sembla que identifica aquest mateix edifici com l’Església de Sant Llorenç de Guardiola del Berguedà.
http://bisbatsolsona.cat/parroquies/guardiola-de-bergueda/

Ni un, Patrimoni Gencat, ni l’altre, el Bisbat de Solsona, identifiquen a l’autor d’aquest edifici, ho preguntarem a l’Ajuntament [email protected] , i urbi et orbe a qualsevol persona i/o entitat que ens ho pugui aclarir.

Tampoc ens servia de gaire ajuda : http://www.enciclopedia.cat/EC-GEC-0031406.xml

L’església estava tancada, i els bars oberts, aquesta sembla dissortadament la tònica que s’imposa arreu.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email [email protected]

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *