PANTEÓ VIADER AL CEMENTIRI DE CARDEDEU. VALLÈS ORIENTAL

El Pere Albert Carreño, un cop superat l’impacte – positiu – de la visió del fossar municipal de Cardedeu, en el que s’acomplien al 100% les previsions  del seu autor, l’arquitecte Manuel Joaquim Raspall i Mayol :

El cementiri ha de ser: sentimentalment artístic, artísticament trist, constructivament seriós, sòbriament monumental, pictòricament romàntic. Decorativament místic. Simbòlicament religiós.

Retratava el monument escultòric,  alçat sobre un espai ovalat, que actua a manera d’eix ordenador del cementiri; hi ha un petit jardí rodejant la tomba, una escala amb dos elements escultòrics i a la part superior una creu que reposa sobre una columna hexagonal.

 

L’escultura és feta amb marbre i està composta per una figura humana de certa edat amb barba (potser el profeta Malaquias) assegut amb un llibre obert a la mà esquerra i una ploma a la dreta. Els plecs de la seva indumentària cauen suaus per tot el seu cos. Al seu costat hi ha un lleó amb ales recolzat amb les potes davanteres visibles. Aquesta escultura està inclosa en d’un moviment antiacademicista dins del modernisme: l’escala humana del bloc, la naturalitat en el gest, la falta d’anècdota i l’expressió són alguns trets d’aquest moviment d’escultura que va tenir com a principal influència François-Auguste-René Rodin (París, 12 de novembre de 1840 – Meudon, 17 de novembre de 1917), i que es veu reflectit en aquesta escultura d’Enric Clarasó i Daudí, ( Sant Feliu del Racó 1857 – Barcelona 1941)

https://www.enciclopedia.cat/ec-gec-0018067.xml

A la tomba hi ha la inscripció de la família Marc Viader

https://www.enciclopedia.cat/ec-gec-0018067.xml

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2013/02/panteo-viader-al-cementiri-de-cardedeu.html

Si no feu aquesta visita, us perdreu alhora la visió d’un els fossars més bonics de Catalunya, i la contemplació de l’obra escultòrica d’un artista ‘local’.

 

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *