OSONA, LA COMARCA BUFONA. 01. IN MEMORIAM DELS EDIFICIS RELIGIOSOS DE CONFESSIÓ CATÒLICA AL TERME DE BALENYÀ. OSONA. CATALUNYA

El Cisco Prats, sense tenir-ne consciencia, engegava el que sembla un allau de peticions, recordeu que ell volia que parléssim de Castellar – cosa que anem fent, diríem que a desgrat de molts castellarencs, que torpedinen la recuperació de la memòria històrica – , de les comarques del  Vallès, i endegàvem COM EL VALLÈS NO HI RES, s’hi afegia AL BERGUEDÀ S’HI HA D’ANAR, abans-d’ahir començava també QUI NO CONEIX EL MOIANÈS, NO CONEIX RES, ahir LA NOGUERA US ESPERA, avui OSONA, LA COMARCA BUFONA  i  no dubtem que ens arribaran més, i més suggeriments de la resta de comarques de Catalunya.

El nom no fa la cosa,  i EL DIARI DE CASTELLAR DEL VALLÈS, té vocació d’apropar  Catalunya, als castellarencs, i si això fos possible, que tants com fos possible decidissin conèixer-la millor.

IN MEMORIAM DELS EDIFICIS RELIGIOSOS DE CONFESSIÓ CATÒLICA AL TERME DE BALENYÀ. OSONA. CATALUNYA

 

Volia completar la relació d’edificis religiosos de confessió catòlica del terme de Balenyà a la comarca d’Osona, al llarg dels anys havia visitat algunes, d’altres me’n donaven referència, i en tenia com a pendents almenys un parell :

SANTA MARIA DE L’AJUDA. BALENYÀ. OSONA
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2010/05/santa-maria-de-lajuda-balenya-osona.html

SANT FRUITÓS [ ABANS SANT PERE ] DELS HOSTALETS DE BALENYÀ
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2010/05/sant-fruitos-abans-sant-pere-dels.html

ESGLÉSIA DE SANT MIQUEL DELS SANTS. SANT MIQUEL DE BALENYÀ. SEVA. OSONA.
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2016/11/esglesia-de-sant-miquel-dels-sants-sant.html

CASA D’ESPIRITUALITAT MARC CASTAÑER SEDA. BALENYÀ. OSONA. CATALUNYA
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2017/07/casa-despiritualitat-marc-castaner-seda.html

IN MEMORIAM DE SANT MAMET DE BALENYÀ. OSONA
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2017/01/in-memoriam-de-sant-mamet-de-balenya.html

Rebia un email de Patrimoni Cultural del Bisbat de Vic en el que Dani Font Montanyà (Torelló, 1968), em deia;
Hola!

referent a Sant Mamet, és una capella particular del mas Sant Mamet -o Mamerto, que en diu la documentació antiga.

Diu la documentació de després de la Guerra Civil que la “Capilla llamada San Mamerto ha quedado sin restauración y es del propietario Vallosella”.

És la darrera notícia que tenim a l’arxiu.

MAS EL PLA A OSONA. Mare de Déu de Gràcia
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2012/08/mas-el-pla-osona.html

CAPELLA DE LA MARE DE DÉU DE LA SERRA A LA MASIA HOMÓNIMA DE BALENYÀ. OSONA. CATALUNYA
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2018/01/capella-de-la-mare-de-deu-de-la-serra.html

Mare de Déu del Carme de la Riera, el Mapa de Patrimoni ens diu que és una capella d’estil modernista construïda a principi del segle XX a l’extrem de xaloc de la masia de la Riera. És un edifici d’una sola nau de planta rectangular i absis poligonal. La nau està dividida en dos trams amb arcs diafragmàtics de pedra, que arrenquen de pilastres motllurades amb capitells tallats amb motius iconogràfics. Els arcs sostenen un sostre enteixinat de fusta profusament decorat. La part del presbiteri està coberta amb volta de creueria i està presidida per l’altar i el retaule de la Mare de Déu, acabat amb pinacles i creueria daurada.

Fotografia del Mapa de Patrimoni

Al mur de ponent s’obren una finestra i una porta de perfil sinuós que comuniquen amb l’estança del costat. L’accés principal s’obre al mur de tramuntana de la capella, dins la galeria del primer nivell de la masia. És d’arc de mig punt de pedra motllurada, que incorpora capitells tallats i queda rematat per una creu celta de pedra. A banda i banda de la mateixa hi consta “ANY” i “1913”. A l’espai del cor s’hi va obrir un gran finestral a la dècada de 1940 en motiu de la construcció d’un altre nivell sobre la galeria de la masia. Al mur de llevant hi ha una porta secundària, amb una escala exterior d’obra, perquè els fidels poguessin accedir-hi sense haver d’entrar a la casa. La resta d’obertures són d’arc apuntat de pedra, excepte l’òcul de l’absis, totes elles decorades amb vitralls. A nivell exterior, la capella presenta la part de l’absis contrafortada, com també una motllura que marca els dos nivells de la construcció, dels quals el de la planta baixa no té funcions religioses. Els murs estan revestits amb morter, decorats amb incisions que imiten carreus.

La masia de Sant Mamet, la trobava com Can Camet amb un dibuix a la ploma [ca. 1934] de Ramon Muixí Roig ( Tàrrega, 1911 + ? ). Centre Excursionista de Catalunya

Rebia un email de Patrimoni Cultural del Bisbat de Vic en el que Dani Font Montanyà (Torelló, 1968), em deia;

Hola!

referent a Sant Mamet, és una capella particular del mas Sant Mamet -o Mamerto, que en diu la documentació antiga.

Diu la documentació de després de la Guerra Civil que la “Capilla llamada San Mamerto ha quedado sin restauración y es del propietario Vallosella”.

És la darrera notícia que tenim a l’arxiu.

Del Pla trobava una fotografia de l’arquitecte Josep Danés i Torras (Olot, 1891 – Barcelona, 1955) datada entre 1914 i 1936. Centre Excursionista de Catalunya.

Com a molts catalans la situació política en té molt preocupat, és injustificable mantenir en presó i/o exili a les persones escollides democràticament per la ciutadania, fins i tot, en règims polítics, com el del REINO DE ESPAÑA.

Amics lector/a, la tens quasi a tocar de casa, Osona, la comarca bufona. 

You may also like...

1 Response

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *