MONTCADA I REIXAC – Torre Valentí

A la carretera que va de Montcada i Reixac a Badalona, “la Vallesana”, al costat de la Masia de Can Filaina (segle XVIII) Agustí Valentí, joier de Barcelona que tenia la seva casa al costat del Palau de la Música, va comprar uns terrenys per edificar la seva casa d’estiueig.

https://vptmod.blogspot.com/2011/08/montcada-i-reixac-torre-valenti.html?fbclid=IwAR2ZBCsalOxWyO-EK_ztjtViqe2qVoa6b6XOCYd6RZIDTSn-aaqY40fKSQQ

La casa respon al concepte català de “torre” donat que l’element més destacat de la mateixa és la torre quadrangular lateral . Als terrenys s’accedeix per un arc ondulat en el qual, com a la casa, el maó vist es combina amb la ceràmica vidriada blava i blanca donant-li un agradable toc modernista. L’arc presenta sota la teulada una joc de maons que recorda als que solia utilitzar Bernardí Martorell.

La casa presenta una estructura més pròpia del noucentisme que s’estava desenvolupant, juntament amb el racionalisme, en aquella època, el 1927, però els tocs cromàtics, el tractament de les obertures, les quals tenen una forma diferent en cada planta, les columnes helicoïdals i el trencadís de la porxada d’entrada ens permeten classificar-la com a tardomodernista.

Si per la casa de Barcelona, al carrer Sant Pere més Alt cantonada amb Amadeu Vives, Valentí va requerir els serveis de l’arquitecte Antoni Millàs  Figuerola (L’Hospitalet de Llobregat1862 – Barcelona1939) , en aquesta ocasió va adreçar-se al conegut mestre d’obres Josep Graner Prat (CasserresBerguedà18441930).

Més endavant es construiria una altra casa al costat d’aquesta i que seria dissenyada per un altre facultatiu, l’arquitecte Lluís Gonzaga Colomer Ballod,   conegut per les seves múltiples cases noucentistes.

Josep Graner va ser mestre d’obres municipal de Montcada i Reixac entre els anys 1880 i 1915 i després continuà col·laborant amb l’Ajuntament.

Valenti Pons Toujouse 

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *