MEMORIES OF WORKING CATALONIA, LA FÀBRICA BALSACH DE SABADELL. VALLÈS OCCIDENTAL

L’Antoni Calvo Uribe publicava unes fotografies d’aquest equipaments industrial de l’època en que Sabadell era ‘Ciudad Piloto del Deporte Español’, i pocs parlaven de la corrupció política i/o administrativa, i per descomptat si ho feien, tenien molta cura de a qui on deien, i en quin lloc es parlava.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10202261490352812&set=gm.10152205748539854&type=1&theater

Trobava en relació a Cal Balsanchs, que Gabriel Bracons Singla  (Sabadell, 13 de gener de 1913 – 21 de març de 1992)fou l’arquitecte que projecta aquesta fàbrica de planta simètrica, que comprèn tota una illa.

Està edificada en els terrenys de l’antic velòdrom. Les obres foren a càrrec d’Enric Roig.

La indústria es dedicava a la fabricació del drap de llana. Abastava tot el procés de fabricació menys el del ram de l’aigua.

Està formada per un prisma monumentalista compost de semisoterrani, planta baixa i dos pisos, on es situa l’accés, precedit per un gran espai buit a tres alçades i emmarcat per unes pilastres. Davant seu hi ha un pati utilitzat per la càrrega i descàrrega de mercaderies, als costats hi ha diverses dependències i al darrera, una immensa nau.

Les naus de la cantonada dels carrers Montllor i Pujal i Maria de Bell-lloc eren de planta semi-soterrani i planta baixa, però amb la recent adaptació d’aquest àmbit en pista poliesportiva s’han convertit en un cos d’una sola planta semi-soterrada de gran alçada. Les naus adjacents de la cantonada del carrer de Maria de Bell-lloc i del carrer d’Antoni Oller eren de planta baixa i pis, i actualment es troben desocupades.

Els material emprats són l’estuc i la pedra.

Cal destacar el cuidat disseny de la tanca del pati

Història de la Fàbrica Balsach, on tenim el local de l’escola

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=27783

http://www.sabadell.net/Fitxes/FitxesPepps/pagines/250-A.htm

Quina mena d’activitats productives es duen a terme actualment a Sabadell?.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *