MAS EL CAVALLER DE VIDRÀ. EL BISAURA. OSONA. GIRONA. CATALUNYA

El Miquel Pujol Mur,  la Maria Rosa Planell Grau, publicaven sobre el magnífic edifici que aixopluga la pairalia del Cavaller , que es troba documentada des del  segle XIII.

L’edifici actual però, és del segle XVIII, i guarda un cert paral·lelisme entre altres amb el Mas Banús  al terme de Tavèrnoles, a la comarca d’Osona, i  la Vila de Llaés, al terme de Ripoll a la comarca del Ripollès,…,  bé que a questa última no va ser acabada en la seva readaptació.

Els inicis del mas es remunten al segle XIII; Guillem Cavaller va adquirir una casa a la sagrera de Vidrà. Durant més de dotze generacions la casa va pertànyer a la mateixa família, fins que el 1640 la pubilla de la família va contraure matrimoni amb l’hereu de la familia Vila de Buscarons.

El 1771 el llavors propietari Francesc Vila Cavaller va contractar un arquitecte d’origen francès per construir una nova casa en el mateix indret on hi havia edificada la finca inicial, amb l’objectiu de donar-li un regal i una sorpresa a la seva dona, Josefa Pons. El fet va ser notícia a la zona i durant un temps la casa es va conèixer com «La Casa Nova de Vidrà», ja que la seva construcció havia pujat a unes 9.500 lliures.

De l’arquitecte ‘anonim’ en podrien desvetllar dades els propietaris, oi?.

Es va edificar una casa atípica a la zona, ja que es tractava d’una casa senyorial de muntanya, de tres plantes, feta d’una sola peça i només un estil arquitectònic, amb interiors molt ben il·luminats i un cos central sobresortint al centre de la teulada. Les habitacions comptaven amb balcons i finestres.

http://indretsescbergueda.blogspot.com/2015/12/el-cavaller-de-vidra-osona.html

A més, l’edifici comptava amb una petita capella d’estil barroc, dedicada a la Mare de Déu de la Mercè.

Ens agradarà – si encara manté el seu ús religiós –  rebre imatges de  la capella a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Amb els anys, la finca va passar a ser propietat de la familia Vila i d’Abadal.

Durant la guerra dels carlins es va fer servir com a quarter general i escola militar.

El 26 de juliol de 1874, el general carlí Francesc Savalls i Massot (La Pera, 1817 – Niça, 1886) va protagonitzar una espectacular fugida de les forces cristines que l’havien encerclat en aquesta masia, durant la Tercera Guerra Carlina.

http://segledinou.cat/wp/savalls-fets-i-llegenda/

https://el9nou.cat/osona-ripolles/general/el-cavaller-de-vidra-obre-portes/

You may also like...

1 Response

  1. 11/05/2019

    […] MAS EL CAVALLER DE VIDRÀ. EL BISAURA. OSONA. GIRONA. CATALUNYA […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *