LA ROMÀNICA DE SANT MIQUEL DEL MONTMELL AL PENEDÈS JUSSÀ

L’Ángela Llop Farré retratava l’esglesiola mal dita ‘ vella’ de Sant Miquel del Montmell, romànica d’influències llombardes, que atenia les necessitats de culte dels veïns, fins a les darreries del segle XVI.

El culte és traslladava a un altre temple, uns metres més avall a la mateixa serra, i començava en aquell moment el procés de degradació que s’aturarà l’any 1953 quan a instàncies de mossèn Daniel Canals ( ens agradarà rebre a l’email coneixercatalunya@gmail.com el cognom matern que no sabíem trobar enlloc, com també les dades complertes de S. Trias, que s’esmenta com barceloní sota la direcció del Doctor arquitecte, Josep Brugal i Fortuny, que ens deixava el dia 5 d’agost de 1.999, a l’edat de 88 anys.

Hom defensa que el temple és anterior a l’últim terç del segle XII, i això perquè, malgrat el castell sigui datat del 976, no tenim cap document que ens parli d’una església propera a la fortalesa.

Tot fa pensar que l’església de Sant Miquel fou construïda després de la invasió almoràvit del Penedès, quan es va iniciar l’ofensiva cristiana que va permetre la reconstrucció dels castells , i la reconquesta de Lleida, les muntanyes de Prades, i finalment de Tortosa.

Els  amics de Catalunya Abandonada  , publiquen una fotografia del interior .

Quan visitàvem Sant Miquel de Marmellar,  escrivíem  que Sant Miquel en aquell indret havia perdut la seva batalla amb el Maligne, sembla que també el vencia en aquesta esglesiola de Sant Miquel, i si atenem a les noticies d’aquests  dies  diríem que per als justos pinten bastos, oi?.

Tossudament,  com pertoca, per intermediació de l’Arcàngel Sant Miquel, aixecà la meva pregaria  l’Altíssim, Senyor; allibera el teu poble!

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *