LA MISTERIOSA CAPELLA AL DÉU DESCONEGUT DE LLIMIANA. EL PALLARS JUSSÀ. LLEIDA. CATALUNYA

L’Antoni Gallardo i Garriga (Barcelona, 1889 – 1942), retratava  al març de l’any 1932, per  a l’Estudi de la Masia Catalana, “ Cavall davant d’una casa i una església al fons”, que situa al terme de Llimiana, al Pallars Jussà.

http://mdc.csuc.cat/cdm/singleitem/collection/afcecemc/id/5271/rec/71

L’enciclopedia ens diu que als  Masos de Llimiana o els Masos de Solduga, on hom troba la capella dedicada a sant Antoni de Pàdua.

En aquesta caseria hom destaca igualment el Mas de Bors, el d’Artús, el de Pere, el d’Enrins, el de Perejaia (conegut també com a Mas Garcia), que té una capella dedicada a la Mare de Déu del Roser, del Portet, de Pruna, de Sarau i de Serra.

L’enclavament dels Obacs de Llimiana (3,5 km2 i 25 h el 2005 ) és situat a llevant del terme, al peu del Capolat d’Aransís (1 138 m), als vessants NE de la serra de Sant Gervàs, vers la vall del riu de Conques, entre els municipis de Gavet de la Conca i Isona. A la caseria, hi ha una capella moderna dedicada a sant Urbà.

Dins al nucli de Llimiana hom troba també la capella de Sant Antoni de Pàdua de la Casa Bonifaci, amb portal adovellat, i les restes d’una capella dedicada a Santa Llúcia.

Als vessants del Montsec de Rúbies, penjat a 1 200 m d’altitud, hi ha el santuari (o ermita) de Sant Salvador de Montsec, anomenat popularment el Sant del Bosc. De construcció romànica, la nau és capçada per un absis rústec, de tradició preromànica

Aquesta mena d’omissions – massa freqüents –  desmereix MOLT, la feina, per demés excel·lent de TOTS els que col·laboraren a l’Estudi de la Masia Catalana.

Us deixo un enllaç, espero que algú es pugui entretenir a completar les dades , i  les imatges que manquen.

http://mdc.csuc.cat/cdm/search/collection/afcecemc/searchterm/Pallars/mode/exact/order/title/page/1

Demanava informació al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ), i em confirmaven que és la Capella de la Marededéu del Roser de la Casa Perejaia dels Masos de Garcia de Llimiana.

Els responsables de l’ Arxiu fotogràfic-Estudi de la Masia Catalana (Centre Excursionista de Catalunya), arxiufotografic@cec.cat , farien bé i MOLT BÉ, en consultar els 29 volums) del Inventari d’esglésies (1977-1997), que devem al Josep Maria Gavín i Barceló (Barcelona, 21 de juny 1930)

https://www.masgarciamuret.com/sobre-nosotros/

1756 ” Llibre de Notas”

Gracias al “Llibre de Notas” del Reverent Bonaventura Jaya, encontrado dentro del Mas Garcia Muret, sabemos que ya existían viñas en los campos alrededor del Mas durante el siglo XVIII.

El Mas y la capilla, construídos el 1756, son testigos de la vida del Reverent Bonaventura Jaya, recogida en parte, por los textos encontrados en este “Llibre de Notas”:

“(…) Día 14 del mes de Janier del año 1749 (…) firmaron el acto de venta (…) a favor del Rnt (…) de la Vila de Limiana de toda aquella parte de tierras plantada de cepas y olivos llamada (…)” pág. 119.

“(…) Fundación de 71. Misa en la capilla llamada de la Masia de Pere Jaya Felapex, el Reverent Bonaventura Jaya Beneficiado de la Rnt Comunidad de la Vila de Llimiana en el año 1771. (…) Día once del mes de Junio del año de la Natividad del Señor de mil setecientos uno y en la Vila de Llimiana del Obispado de Urgell (…) pág. 133.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *