LA FONT MODERNISTA DE SANT PERE DE RIBES. EL GARRAF. CATALUNYA

Ens explicaven  en la visita que fèiem  el Josep Olive Escarré ( Sant Llorenç Savall, Vallès Occidental , 2 de maig de 1926), i ‘Antonio Mora Vergés, l’any 2014  que els tèrmits han esdevingut ‘Senyors de sant Pere de Ribes’ i residents únics de la seva Casa Consistorial.

El Josep Olivé Escarré comprovava el funcionament de la Font modernista que construïa l’any 1906 l’arquitecte Josep Font i Gumà (Vilanova i la Geltrú, Garraf, 1859 – 1922) per a commemorar l’arribada d’aigua potable a la població.

Situada al centre de la plaça – a la que dona nom – , està constituïda per un cos cilíndric amb tres parts diferenciades; la part inferior és feta de maó i trencadís de rajola blava i blanca, i consta de tres parts separades per murets de pedra perpendiculars. En aquesta part hi ha tres piques de pedra amb els respectius brolladors metàl•lics. Una motllura de pedra dóna pas a la part central de la font, feta amb rajola blava i groga, on hi ha la inscripció “any 1906” dins una forma lobulada. Una nova motllura, acabada amb rajola ceràmica verda, precedeix el nivell superior, de forma cònica i fet amb trencadís groc i verd, que queda rematat per un gerro ceràmic. La font està construïda sobre una base circular de pedra.

L’arquitecte Font, construïa una Font, que donarà nom a la Plaça de la Font. Ens caldria l’enginy del Josep Mestre Planas, al que encoratgem a versificar aquest fet curiós.

Sant Pere de Ribes té un  ampli patrimoni immoble en el que destaquem obres entre altres de :

L’arquitecte Bonaventura Pollés Vivó (Barcelona, 1857 – Sevilla, 1918)

Casa de la Vila de Sant Pere de Ribes

l’arquitecte  Josep Font i Gumà (Vilanova i la Geltrú, Garraf, 1859 – 1922:

Casa Carbonell

Can Maurici, o Can Simon

Redós de Sant Josep i Sant Pere, o l’Hospital

Can Miret de les Torres

Ca la Brígida

….

L’arquitecte Enric Ferran Josep Lluís Sagnier i Villavecchia, marquès de Sagnier (Barcelona, 21 de març de 1858 – ídem, 1 de setembre de 1931)

Solers, Can Maristany, o Gran Casino de Barcelona

L’arquitecte Ricard Bofill i Leví (Barcelona, 5 de desembre de 1939)

Apartaments El Castell, o Castell de Kafka

Algunes fonts (LACUESTA 2006: 41) apunten que el seu autor podria ser l’arquitecte Josep María Miró Guibernau (Vilanova i la Geltrú, 1889-1966) , que va projectar pels Soler, la Casa Sebastià Soler, coneguda com la ‘del Indiano de Vilanova’

CLOS LA PLANA

El Valentí Pons Toujouse, autor del bloc MODERNISME http://vptmod.blogspot.com.es/ em deia en relació a l’escola de Sant Pere de Ribes que és de l’arquitecte Manuel puig Janer (1899 + 1965 ) , obra de l’any 1931.

IN MEMORIAM. ESCOLA VELLA DE SANT PERE DE RIBES. EL GARRAF

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *