TORRE DE JOAN AUGUER. SANT LLORENÇ SAVALL. VALLÈS SOBIRÀ

M’explicava el Josep Olivé Escarré ( Sant Llorenç Savall, Vallès Occidental, 2 de maig de 1926 +  Castellar del Vallès, 6 de maig de 2019  ), que en  els anys  de la seva infantessa hi havia tres ‘xalets’  o ‘ torres’ a Sant Llorenç Savall :

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2013/06/la-torre-dels-mexicans-de-sant-llorec.html

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2018/09/in-memoriam-del-mestre-josep-albages.html

https://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2013/06/la-casa-sense-nom-al-numero-80-de-la.html

De la  torre Auguer , al numero 80 de la carretera de Monistrol,  es desconeix l’autor, i  no en fan esment els amics de Pobles de Catalunya:

http://www.poblesdecatalunya.cat/municipi.php?m=082233

Patrimoni Gencat en diu ;

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=27975

Edifici aïllat de planta quadrangular, situat a un dels extrems de la població. Es format per planta baixa i un pis, amb coberta a quatre vessants. La façana d’accés mostra finestres allindades, tres per planta, decorades amb ceràmica vidriada, motiu que també apareix a les obertures de la resta de les façanes. La façana posterior, que dona a la banda del riu i es orientada a llevant, te una galeria que forma, a la planta baixa, un cos tancat de perfil corb amb terrassa superior on s’obren arcades de mig punt peraltades.

I al Mapa de Patrimoni:

http://patrimonicultural.diba.cat/index.php?codi_ine=08223

Edifici aïllat de planta rectangular, format per planta baixa i pis, i cobert per teulada a quatre vessants sostinguda per cabirons de biga. Les finestres i altres obertures tenen l’ampit i la decoració allindada feta de ceràmica vidriada, detall que li dóna un aire característic d’inicis de segle. Té diversos elements originals d’interès, com les fustes de les finestres, i un original tancat de pedra irregular, maó i reixat.

En els dies  foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II Republicà , la torre va ser confiscada, i va acollir  refugiats d’Astúries; el Josep Olivé Escarré, recorda haver-hi anat a jugar.

IMATGES DEL FONS JOSEP OLIVÉ ESCARRÉ DE FOTOGRAFIA MONUMENTAL DE CATALUNYA.

Ens agradarà tenir noticia a l’email [email protected]  , [email protected] del promotor, nom cognoms, lloc i data de naixement i traspàs,…, i si es conegut del seu autor.

Tenia el goig de xerrar telefònicament amb el Joan Carné Pla, amb el que espero tenir ocasió de compartir taula al restaurant Cal Ramon de Sant Llorenç Savall, el proper dimecres 23.10.2019, un cop feta la visita al Jutjats de Pau, on esperem re collir els certificats de naixement i defunció de Joan Pla Pelegrí ( Sant Llorenç Savall 1883 + 1981 ) , si en temps i/o la salut no ens ho impedeixin i per descomptat si això no pertorba a les ‘autoritats’.

Joan Pla Pelegrí va intervenir en les obres que permetrien que la llum i el telèfon arribessin a Sant Llorenç Savall; a la construcció de les Escoles Públiques; a la construcció de la Capella del Marquet de les Roques , advocada a Sant Roc; la reforma de la msia Pregona/Comapregona; el pont que permet creuar el Ripoll a l’alçada de Pons Ferre;  la Torre Auguer …, esperem que Joan Carné Pla ens ampliï la relació d’edificis en els que va intervenir Joan Pla Pelegrí, i al ensems que en faciliti una imatge d’aquest fill insigne de Sant Llorenç Savall.

Pensem que Sant Llorenç Savall hauria de dedicar almenys un carrer a un dels seus fills eximis

You may also like...

1 Response

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *