LA BUSQUETA I EL SEU RELLOTGE DE SOL. SANT LLORENÇ SAVALL. VALLÈS OCCIDENTAL. PROPOSTA DE SORTIDA PER LA REGIÓ SANITÀRIA METROPOLITANA NORD.

Demà, 25.05.2020, s’aixecarà la prohibició de sortir del municipi on es viu, i es permetrà fer-ho a qualssevol indret de la regió sanitària a la que estem adscrits, en el nostre cas, l’Àmbit Metropolità Nord , comprèn;  el Barcelonès Nord, el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental.

Podeu anar a  Sant Llorenç Savall,  a Premià de Mar, a Sant Celoni, …

No però a Moià, Esparreguera, Manresa, Barcelona ,..

Si aneu per feina podeu anar arreu, si aneu de visita . tingueu clars els límits – no senyalitzats – de la Regió Sanitaria Metropolitana Nord.

Comencem a publicar algunes propostes – que podreu ampliar -, en concret avui, parlem de Sant Llorenç.

 

Recordeu portar  la mascareta, guardar la distància de seguretat, i llevat de tenir la certesa de trobar algun lloc per proveir-vos, quelcom per beure i/o menjar. 

Portava al Josep Olivé Escarré el dia que feia els 89 anys, fins a la masia de la Busqueta de Sant Llorenç de Savall, que ell havia vist infinitat de vegades en els seus anys d’infantessa, joventut i maduresa.

La descripció ens diu que és d’origen medieval, amb un cos central i diversos annexos tancats per un pati amb barri. A l’entrada hi ha una pallissa ampla amb un gran arc davant una era enrajolada i tancada. La casa té altres dependències als voltants i a l’entorn hi ha granges. Hi ha diverses llindes decorades, i a la façana un gran rellotge de sol magníficament esgrafiat amb una escena camperola, d’aire antic però executat als anys 70.
Ens agradarà tenir noticia de l’autor d’aquest bellíssim rellotge de sol a l’email [email protected]

No totes les visites que fèiem a Sant Llorenç el dia 02.05.2015 tenien dissortadament aquest component de ‘memòria amable’.

Tenim un ‘paisanatge’ molt peculiar, les elits politiques enfangades en la corrupció, i la ‘morralla social’ entestada en la destrucció ‘gratuïta’ del patrimoni col•lectiu, recordo dels anys d’universitat que en explicar-nos la ‘res pública’ el catedràtic concloïa sempre ‘ el que és de tots, no és de ningú’. Sembla dissortadament que els temps li dona la raó.

L’Eduard Farré Olivé, professor de rellotgeria de l’IES la Mercè de Barcelona, i vicepresident de la Societat Catalana de Gnomònica, em feia arribar un excel•lent treball, que ens permet deduir que l’autor del rellotge de la Busqueta fou Ferran Serra i Sala (Barcelona, 1905 – 1988), conegut com a Ferdinandus Serra.

Rebia un email del Josep Garriga Gusi, en el que em deia, benvolgut Sr. Antonio Mora Vergés;

Va ser consultant “rellotges de sol a Sant Llorenç”, al inventari de la web de la Societat Gnomònica de Catalunya, on vaig trobar-me amb el seu interessant blog La Tribuna del Berguedà, i concretament el comunicat 2015/05 que fa referencia a La Busqueta i el seu rellotge de sol.

Precisament el meu cunyat Joan Grau Tarruell (Sabadell, 10 de febrer de 1934) , es el propietari de la masia, i li ha fet molta il·lusió la seva admiració pel magnífic rellotge, per lo que passo a respondre al seu encertat interès per l’obra.

Em confirma en Joan que, efectivament, el disseny i la construcció del rellotge ve ser a carrega d’en Ferdinandus Serra, Ferran Serra i Sala (Barcelona, 1905 – 1988) al Maig de 1970, dedicant-li una setmana d’estància a La Busqueta.

Part important del projecte va consistir en la minuciosa selecció de materials i colors trobats en la mateixa finca.

El conegut arquitecte Joaquim de Ros de Ramis ( Sant Celoni, agost de 1911 – Barcelona, 2 de maig de 1988) , encarregat de la restauració dels edificis, va ser qui va posar-lo en contacte amb en Ferdinandus.

Seria interessant que en la seva propera excursió a Sant Llorenç pogués establir contacte amb en Joan Grau, que de segur podran compartir quantitat de experiències muntanyenques, del territori i de la Natura.

Crec que amb vostè comparteixo l’afició als rellotges de sol, i per a mi ha sigut també un gran descobriment la web de la Societat Catalana de Gnomònica.

Molt atentament

P/D Ens agradarà rebre alguna imatge i/o fotografia de Ferran Serra i Sala (Barcelona, 1905 – 1988) al Maig de 1970) , i de Joaquim de Ros i de Ramis (Sant Celoni, agost de 1911 – Barcelona, 2 de maig de 1988)

Podeu enviar-nos imatges i dades d’elements patrimonials d’interès de la Regió Sanitaria Metropolitana Nord.

Els lectors del Diari de Castellar del Vallès, més de 1000 persones, us ho agrairan

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *