INDRETS D’OBLIGADA VISITA. MONESTIR DE SANTA MARIA DE BELLPUIG DE LES AVELLANES. OS DE BALAGUER. LA NOGUERA.

El Raul Pastó Ceballos   visitava i retratava diferents espais del Monestir  de Santa Maria de Bellpuig  de les Avellanes , al terme d’Os de Balaguer, a la comarca de la Noguera,   quina església es va començar a reconstruir al segle XIV en estil gòtic.

Estava planificada com una gran basílica amb planta de creu llatina.

La nau central es va escurçar i es van reduir les dimensions de l’església.

Té un absis central en forma de pentàgon i dos absis menors, un a cada costat de la nau. El sostre original estava realitzat en fusta amb volta ogival. La portalada d’entrada es troba en el braç nord del transsepte. És d’estil gòtic amb columnes rematades per capitells. Hi apareixen els escuts dels comtes d’Urgell i del monestir, així com un escut que es creu que correspon al de l’abat.

Es conserva també el claustre d’estil romànic adossat a l’angle sud-oest de l’església, construït al segle xii. És de planta rectangular, les galeries del nord i del sud (les més curtes) estan dividides en dos trams per un pilar central i amb quatre arcs de mig punt, a cada costat, sostinguts per dobles columnes, les galeries més llargues estan dividides en tres trams per dos pilars; en el tram central, es troben cinc arcs de mig punt i en els laterals tres arcs, tots aquests sostinguts també per parells de columnes. Tots els arcs es troben ornamentats amb una motllura de puntes de diamant en el guardapols. Conserva trenta-sis capitells decorats, pertanyents a les galeries sud i oest; en les altres galeries són completament llisos. Els motius ornamentals són amb un relleu molt pla i representen elements vegetals, figures d’animals i humanes.

L’any 1906, el monestir fou adquirit pel banquer lleidatà Agustí Santesmasses i Pujol. El mateix any, venia els sepulcres dels comtes d’Urgell a un antiquari de Vitòria, pel preu de quinze mil pessetes.

Abans de la venda, però, el majordom del convent i fill de Vilanova de la Sal, Josep Utgé, va extreure’n les restes dels comtes i les va dipositar sota l’altar de l’església del monestir. Poc després, van ser enterrats de manera més convenient a l’església de Vilanova de la Sal.

La premsa de l’època se’n va fer ressò, sobretot en els primers moments.

 El bisbe d’Urgell,  Joan Josep Laguarda i Fenollera (València, 22 d’abril de 1866 — Barcelona, 4 de desembre de 1913) en va reclamar el retorn, ja que n’era el propietari legítim. Fins i tot, Francesc Macià  Llussà (Vilanova i la Geltrú, el Garraf, 21 de setembre de 1859[– Barcelona, 25 de desembre de 1933  , l’any 1907, com a diputat de les Corts, va fer diversos moviments per tal de recuperar els sepulcres.

El ressò inicial que reclamava els sepulcres es va anar apagant i finalment els sepulcres no es van recuperar. Foren comprats pels Estats Units d’Amèrica, i actualment es troben al museu The Cloisters de Nova York.

Els sepulcres del comtes d’Urgell no retornaran, de moment, a Catalunya

Pel que fa a les restes dels comtes d’Urgell, l’any 1967, van ser retornades a l’església del Monestir de les Avellanes, provinents de l’església de Vilanova de la Sal, on havien reposat des del 1906.

Les restes es col·locaren en dues senzilles arquetes de pedra amb els escuts dels comtes d’Urgell.

 Actualment, encara es troben a l’església del Monestir de les Avellanes.

http://relatsencatala.cat/relat/els-urgell-cronica-dun-espoli/1031789

http://www.monestirdelesavellanes.com/

https://www.maristes.cat/cases/monestir-de-les-avellanes

El Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, acull el  Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín)

Si algun dia ens deixen circular lliurement per Catalunya,  visiteu el Monestir de Santa Maria de Bellpuig  de les Avellanes,  i feu-hi una estada o almenys un àpat, us ho recomanem.

Que la Mare de Déu de Bellpuig de les Avellanes intercedeixi davant l’Altíssim en aquesta època de tribulació.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *